Iz njegovog kuta

Pitam se šta je za tebe ljubav

Pitam se šta je za tebe ljubav? Čime je mjeriš? Kako znaš da je to što osjećaš uopće ljubav, a ne neka trenutna zaluđenost uzrokovana naletom hormona ili seksualna privlačnost izazvana sokovima međunožja? Otkud ti ideja da voliš i da si voljena? Možda je to „volim te“ što povremeno čuješ, ako ga uopće i čuješ, obična laž. Ne ona bijela, nevina već prava pravcata laž.

Da li ljubav predstavljaju te silne slike što objavljuješ? Te koje predstavljaju mrtvu prirodu jer ja vidim samo plastiku i oči bez sjaja. Nasilu uslikane fotografije i komentare kojima samo još više naglašavaš tu farsu: „Volim najviše na svijetu, #love, #ljubav #mojesve i slično. Nema tu života, nema emocija. Oni silni citati, ljubavne pjesme i izjave o svemirskoj i sudbinskoj ljubavi što su ti ispisane po zidu i posvećene tebi. Je li to ljubav? Voli li se tako? Misliš da te zaista voli? Da ti voliš njega?

Možda ljubav predstavljaju skupocjeni satovi što ti se zlate po ruci ili brendirani parfemi na koje ti miriše vrat? Ili pak ona silna zimovanja i ljetovanja što ti priušti pa se s njima hvališ po instagramima i fejsbucima jer mora cijeli svijet da zna koliko te on voli. Valjda ljubav i novac idu recipročno kod tebe. Što više potrošene love, to veća ljubav.

Znači, ne može te voljeti ako nema love? Ako ima šuplje i prazne džepove? Nije ljubav ako je ispričana kroz slike i komentare? Kriv je što umjesto da ti stavi Cartier na ruku da posmatraš vrijeme kako prolazi i hvališ se komadom metala, on želi provesti život s tobom i hvaliti se tobom? Nudi ti galaksije u očima i utočište u zagrljaju, ali džaba sve kad ti ne može kupiti parfem, narukvicu ili bundu. Sirotinja izgleda nije sposobna za ljubav. A šta kad nestane love? Je li to kraj ljubavi?

Toliko toga slušate o ljubavi, a nemate pojma šta je ona. Volite se preko slika, za cijeli svijet, a kada ste nasamo izlazak vam se svodi na tipkanje po mobitelu jer vam je dosadno. Dovoljno je da vam čovjek vidi izraze lica na slikama i sve će mu se samo kazati. Na tim vašim licima ispričana je cijela priča.

Svako ti može kupiti cvijet ili bombonjeru za Osmi mart, parfem ili nakit za rođendan. Bilo ko te može odvesti na ljetovanje ili zimovanje. Provozati u bijesnom automobilu i zalijepiti ljubavni citat na zid.

Ali je li to ljubav? Naravno da nije. Zašto onda misliš da jeste? Zašto lažeš sebe i druge da se volite? Ili stvarno živiš u nekom iluzornom balonu i ne vidiš da živiš farsu? Nema svemir nikakve veze sa ljubavlju niti se voli novcem, djevojčice. Nisu ljubav selfiji nasilu i isprani komentari. Ne mjeri se ljubav lajkovima ispod slike niti se voli za cijeli svijet već za vas dvoje. Ne trebaju svijetu vaše fotografije kao dokaz nečega što ne postoji. Ubiše vas kompleksi i nesigurnost.

Šta kada novca nestane? Kada dođe neka mlađa, ljepša, jeftinija? Šta ćeš onda? Ako svemir svoje kosmičke zrake s tebe prebaci na drugu? Koju ćeš onda priču pričati? Hoćeš li i tada biti najsretnija s gomilom srculencadi u statusu? Kuda će nestati ta silna ljubav ispričana slikama? Šta reći svijetu kada se iluzija rasprši? Kako odglumiti? Koju “posluku porati”? Kome?

Šta ako padne na bolesničku postelju? Jesi li zaista voljna brinuti se o njemu? Ili on o tebi da je situacija drugačija? Hm? Posmatraš sve kroz te slike, isijavaš nesigurnošću skupa s njim, a živite s ljubavlju na staklenim nogama. Jedan jači povjetarac i sve će se srušiti kao kula od karata.

Vidio sam ljubav i ljude koji se vole. Nisu imali selfije nasilu uslikane, imali su spontane fotografije, ne one namještene i po deset puta slikane kako bi ispale savršene jer sve drugo se ne može pojaviti na Internetu. Imali su sjaj u očima. Nisu imali novca, nije joj kupovao skupe poklone niti ju je vodio na skupa putovanja. Jedva su krpili kraj s krajem, ali su se voljeli. Vole se i sada. Oni ne slave kosmos i sudbinu u svojoj sreći. Ne vole se parama. Oni se poštuju međusobno, srećo i uvijek su tu jedno za drugo. Možeš li to reći za vas?

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.