Razmišljanja

Žena bez dlake na jeziku

Njen moto je: Ja ću da ti kažem, pa svidelo se tebi ili ne! Baš tako. Njen moto počinje sa „JA“, a završava uzvičnikom. Jer je to NJENO mišljenje. Jer je to mnogo bitno mišljenje, pa zavređuje više od tačke.

Sreli ste je i vi. Svako poznaje onu jednu i jedinu: Ženu bez dlake na jeziku. (Kao da bi dlake mogle zaustaviti tu bujicu nepokolebljivo tačnog i određenog stava o, pa znate već – SVEMU). Posle izrečenog retko kad je mogla ići tačka, jer se ona uvek nastavljala. Kao što to uvek biva u ovom „svidelo se tebi ili ne“, pogađate, ne bi vam se svidelo.

Žena bez dlake na jeziku uvek sve najbolje zna i uvek o svemu najbolje promišlja. Pozvana ili nepozvana, ona uvek iznese svoj (strašni) sud.

„Ta haljina ti očajno stoji!“

„Još nisi diplomirala? Dokle misliš da studiraš? Kad ćeš decu rađati?“

„(Ne) dojiš?! Kakva si ti to majka?!“

„Ja bih na tvom mestu bolje/lepše/pametnije uradila to!“

Al’ znate već. Ona nije na vašem mestu.

„O, pu, pu! Daleko bilo! To se meni ne bi moglo desiti!“, rekla bi vam.

U gomili novokomponovanih profila ličnosti na Internetu, Žena bez dlake na jeziku po svim standardima pripada vrsti Energetskih vampira. Ona to, naravno, tako ne vidi, jer zašto bi ona vama isisavala energiju, ona pršti od energije! Nema svoj život, kažete? Još jedna neistina – jer baš zato što je njen život toliko kompletan zato ona ima stav o svemu. Pa ona je tako svestrana ličnost! Ona nije negativna, ona je iskrena. Ja ću da ti kažem, pa svidelo se tebi ili ne! Retki su oni koji mogu da podnesu istinu koja im se ne dopada.

Žena bez dlake na jeziku se tako uporno krije iza paravana Istine sa velikim I. Ona služi zemlji i narodu. Ona vam čini uslugu. Jer ona će vam uvek reći ono što se drugi ne usuđuju da kažu. Za nju retko ko ima razumevanja, ali ona vaše razumevanje i ne treba. Jeste, niko je ništa nije pitao, ali ona jednostavno uvek govori ono što misli. Ona jednostavno uvek govori ono što misli, ALI ne vidi da to nije iskrenost već bezobrazluk.

Jednom sam rekla svojoj Ženi bez dlake na jeziku:

„Znaš, iskrenost je kada sve što kažeš zaista i misliš, a to što sve što misliš govoriš daleko je od uljudnog, pristojnog i iskrenog. To je jednostavno drskost.“

„Svašta!“, odgovorila mi je. „I ti si jedna od onih što ne mogu podneti istinu. Ja ti rekoh, a ti kako hoćeš!“

U tome je glavni štos sa Ženom bez dlake na jeziku, u tom „a ti kako hoćeš“. Jer se tu tek vidi da ona mišljenje i ne iznosi zbog vas, već zbog sebe. Ne zanima nju da se vi popravite ili da vam bude bolje. Ona samo želi da kaže. Ona samo želi da iz sebe izbaci vatru. (Jer njena Istina, njeno surovo realno mišljenje uvek peče kao vatra.) Naravno, vaše opekotine je ne interesuju. Ona vam je samo „lepo rekla“.

„Lepo sam ti rekla da on nije za tebe!“

„Lepo sam ti rekla da u tu tortu ne ide šlag!“

„Lepo sam ti rekla da je ona loša osoba!“

„Lepo sam ti rekla, ali ti nisi htela da me slušaš!“

„Lepo sam ti rekla, JA to za tvoje dobro!“

Nakon što vam „kaže svoje mišljenje“ pobedonosno odlazi od vas. Za sobom ostavlja ukus gorčine i poraza. Ali ne dajte se zavarati, iako njen moto počinje sa „JA“, a završava uzvičnikom, ona je daleko od pobednice.

Žena bez dlake na jeziku želi da ostavi utisak. Ona je samopouzdana, samouverena i samovoljna. Prepoznajete obrazac? Svi odgovori su u ovom „samo“, jer je Žena bez dlake na jeziku upravo to – sama. Usamljena, a tako mnogo misli. Zato njene reči trče ka vama, čak i kad je ništa niste pitali. Žena bez dlake na jeziku vam zapravo ide u susret. Da vam „lepo kaže“, čak i kad nema ništa lepo da kaže. Ali, eto, bar nakratko, ona zasjaji u svojoj punoj veličini. Bar nakratko nije sa sobom sama.

Ponekad (samo ponekad) izgleda kao da joj je drago kad njen savet ne poslušaju. Tada može da se okrene i (bez dlake na jeziku!) kaže: „Lepo sam ti rekla!“

Srbijanka Stanković

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.