Život

Moja Ona

Mislio sam da sam sretan. Bila je to ili iluzija u koja sam samo povjerovao, jer je tako meni bilo lakše ili neko moranje na koje me je natjerala okolina. Ni sam nisam siguran. Bilo kako bilo, bio sam sretan makar i na taj način.

Ta moja sreća trajala je do tog trenutka kada sam prepoznao taj smijeh pa se po navici okrenuo da vidim odakle dopire. Onda sam je ugledao. Moju “Nju“. I svijet je stao.

Smiješila se. Stajala je tamo nestvarna i osmjehivala se nekom dječačiću lijepih crta lica koji je skakutao oko nje. Smiješila se ona kako to može samo žena čistog srca kakvo je bilo njeno. Smiješila se i tim je osmijehom brzinom munje stigla direktno tamo gdje nijedna žena poslije nje nije mogla, tik do srca. Moja Ona.

Bila je tu, tako blizu, nadomak mene potpuno nesvjesna mog prisustva. Bila je tu, i gledala svojim iskrenim očima dječaka pored sebe.

Bila je tu, prelijepa, okupana suncem koje je iza nje samo naglašavalo ljepotu koju je sa lakoćom nosila. Tu u tom trenutku svijet za mene je zauvijek stao. U tom trenu u tih nekoliko sekundi koje su mi se činile kao svo vrijeme ovoga svijeta, sva ona dugo nakupljana čežnja uskovitlala se najednom baš u inat meni i pohrlila je svom snagom da izađe napolje ostavivši me bez daha. Srce je dobovalo, u glavi mi je tutnjalo a tijelo je bilo paralizirano. Moja Ona.

Poznavao sam Nju i svaki djelić Nje. Svaki centimetar kože, svaku misao,svaku želju čežnju i san. Znam sam napamet gdje je tačna lokacija svakog madeža i ožiljka koji je imala. Znao sam gdje je osjetljiva.

Znam sam sve snove o kojima je maštala, sva mjesta na koja je tako silno željela otići jednom kad postane “neko”. Poznavao sam djevojku koja je bila. Volio je. Imao sam je i izgubio. Sada stojim i gledam ženu koja je sada. Gledam ženu koja mi ženom nikada nije postala. Toliko je blizu da gotovo mogu da osjetim njen miris, mada više ni sam ne znam da li je taj miris stvaran ili sam ga ja samo stvorio u svojoj glavi I izvukao iz sjećanja. Ruke su počele da drhte, poželjevši da se izgube u njezinoj kosi. Kako sam mogao da im objasnim da mi ta žena ne pripada kada je duša vrištala za njom? Kad su te iste ruke već mogle da osjete njezinu težinu na sebi dok je privijaju u zagrljaj. Voljela je čvrste zagrljaje, sjećao sam se.  Svaki bi se put propela na prste kako bi uzvratila istom jačinom i jednostavno pokazala kako ona to može. Da li je postojalo išta što ona ne može, zapitah se..

Pogledao sam je opet. Bila je obučena u najednostavniiju moguću kombinaciju, klasični uski džins i obična majica a opet je izgledala kao da hoda crvenim tepihom. To je jednostavno išlo uz nju. Elegancija, gracioznost. Dostojanstvo. Sjetih se u tom trenu novca. Onog istog novca za kojim sam otišao. Nekako mi postade nebitan i ogađen. Sjetih se luksuza kojem sam se prepustio poslije nje i svih tih dama na kojima je bilo skupo sve osim njih samih. Onda opet pogledah u nju. Ostadoh poražen pred skupoćom njene jednostavnosti.

Odabrao sam pogrešno, jasno mi je. Kad sam imao nju bio sam bogat čovjek. Sad kad imam novac a bez nje, ja nemam ništa.

Siromašniji sam od beskućnika koji nema gdje jer ni ja nemam dom. Shvatio sam to na teži način da novac može kupiti kuću ali ne dom. Da može kupiti stvari ali ne dušu i da može kupiti ženu ali ne i ljubav. Njezina je blizina boljela više nego bilo čije prisustvo. Značila mi je i tako udaljena više od bilo koje druge u mojoj postelji! Poželio sam da mogu da vratim vrijeme, da mogu da vratim nju i njezine osmijehe u svoj život. Bilo je lijepo makar i zamisliti je ponovo u svom naručju ali ona više nije bila djevojka koja mi je pripadala. Bilo je pogrešno ponovo je tako željeti. Ja na to nisam imao prava. Ona je bila žena nekog drugog čovjeka. Ono je bila majka njegovog djeteta. A on je bio najsrećniji lovjek na svijetu. Nadam se samo da to zna.

Ne, nisam joj prišao. Ni tada, ni poslije. Zabranio sam je sebi onako kako ovisnik zabrani drogu i pristao da živim u sjenci prošlosti satkanoj od sjećanja kad je bila moja. Moja Ona. Zauvijek i nikad više.

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.