“Homo homini lupus est.”

Vjerujem kako uopšte ne trebam da prevedem ovo izrečeno. Čak i ako u životu niste imali kontakta sa latinskim jezikom, sa značenjem ove rečenice sigurno jeste. No da li ste čuli za onu, nama tako odomaćenu izreku kako je žena ženi dušman? Hah, ako niste što vjerujem da je vrlo malo vjerovatno, ima vremena, čućete.

Kažu kako nema ništa gore po ženu od lijepe žene. Isto tako kažu kako žena ženi ne može oprostiti uspjeh i ljepotu. I inteligenciju. I uspjeh. I još mnogo tih “i”. To u prevodu znači da te  neka žena može smatrati dobrom samo ako je bolja od tebe u onim kategorijama koje su za nju važnje. Nikako joj ne možeš odgovarati ako si poželjnija, ljepša, ako te drugi,  a naročito suprotni pol više simpatiše, ako si uspješnija. Ma čak i ako je nešto bezazleno u pitanju! Misliš da nije tako? Promisli dva puta!

Gle sad, našle ste se na kafi, ti i tvoja prijateljica. Onako bezazleno željna razgovora spomeneš kako si prije neki dan spremila baš dobar ručak. Kažeš to jer si bila srećna što je sve dobro ispalo i imaš neku ludu želju da svoju radost podijeliš sa prijateljicom. Ni na kraj pameti ti nije njena ljubomorna sujeta koja će sve da uradi da ti upropasti taj tvoj trenutak slave, pa će ona brže bolje da udari kontru na rečenicu koja uopšte nije bila napad! Do tog trenutka nisi imala pojma koliko mnogo jela ta žena ispred tebe može da nabroji u jednoj minuti, koliko puta može da ponovi jednu te istu rečenicu “kako to nije ništa kako ONA stalno pravi tako nešto”. Mislim, realno, obje znate koliko je “vješta” no trenutak je ponio i bilo je jednostavno jače od nje. Da je propustila priliku da prokomentariše, da te je pohvalila, to bi značilo kao da je na čelo stavila natpis “Ti si bolja domaćica od mene”. A to nikako ne može.. Čak ni po cijenu laganja.

Sjeti se kad si poslednji put kupila neku krpicu koja ti je božanstveno stajala i da si ti to i sama znala. Ono kad jednom ti se desi da ti se nešto baš baš dopadne, da ti dopada kako ti stoji  i da i ti sama znaš da toj stvari nema baš nijedne zamjerke. Sjećaš li se kako je baš njoj bila “pa onako”? Kako su svi ostali hvalili kako ti stoji, kako su te boje naglasile tvoje atribute dok je ona tražila nevidljive greške i nedostatke?  Sad ti se neke kockice slažu u glavi? Jutro Kolumbo! Prošli smo Ameriku!

 Da li vam se desilo da ste imale brdo prijateljica, pa da su vam se onda desile neke lijepe stvari u životu koje su vaš život popravile drastično nabolje? Primjer zaposlili ste se, oformili porodicu, završili fakultet, uradili znači nešto veoma značajno po vas. Da li vam se desilo  da se vaš krug prijateljica i bliskih ljudi drastično smanjio? Čak se može desiti  i da neki “prijatelji” koji se nekada nisu simpatisali sada počinju intenzivno da se druže jedni sa drugima i to  mimo vas? Ponekad kao da možete da osjetite da koži težinju njihovog daha dok izgovaraju vaše ime? A za cijelo to vrijeme vi se pitate šta se to događa, šta ste to napravili da biste zaslužili takvo ponašanje ni ne pomišljajući da je razlog tako jednostavan. Dakle, jednostavno je, ne mogu podnijeti vašu sreću.

 

Da, definitivno je žena ženi dušman. To je pa tako.

 

Iskreno mnogo je lakše bilo napisati ovaj tekst nego prihvatiti ono što u njemu piše. Mnogo je lakše izvući zaključak kad sve piše crno na bijelo ali i dalje je nemoguće razumjeti. Kad izuzmem sebe, lako je. O drugima mogu pričati i pisati do sutra ali kada ubacim sebe kao subjekat veoma mi je teško. Kažu da uvijek očekuješ od drugih ono što ti zapravo radiš njima. Znači ako si ti dobar očekuješ dobrotu. Ako ti govoriš istinu istinu i očekuješ,što je sasvim logično.  Ako si prijatelj zacijelo misliš da  i ona druga strana isto tako misli. No to tako ne biva, jer ovaj svijet tako ne funkcioniše. Može se slobodno reći da on zapravo djeluje sasvim suprotno od tog očekivanog.

Šta zaključujemo? Žena ženi ne oprašta ništa što ima bolje od nje pa šta god to bilo. Okej to smo sumirali, šta dalje? Pa, ako ste među onim rijetkim sretnicama koje zaista imaju pravu prijateljicu pored sebe, koja je tek ponekad samo pomalo ljubomorna ali tu ljubomoru kontroliše ili čak usmjerava ka tome da imate još bolji odnos, možete slobodno smatrati da ste osvojili sedmicu na lotu. Međutim, drage moje dame, ogovaranjem, ljubomorom, gledanjem poprijeko ništa nećete postići. Niti će ta lijepa žena za koju ste vjerovatno rekle da je kurva postati zbog te vaše bljuvotine ružna niti će njena ljepota prijeći na vas. Zapravo vi postajete još ružniji jer o ljepoti pričamo samo kad je u pitanju duša. Dakle, take it easy! Prizemljite se malo! Niko nije savršen. Svako, ama baš svako ima nešto za čime teži, nešto što mu fali, što mu nedostaje i nešto što šarko želi da ima.  Niko nema sve. Niko nije u potpunosti zadovoljan sa sobom! Ali to mu nikako ne daje prava da drugima šalje negativnu energiju. Ne mislite da je to tako sebično? Da, ja sam nezadovoljna sa sobom a ona tamo ide sva tako savršena pa ona ne treba da postoji jer je savršena pošto mi koje nismo savršene ne želimo da te savršene dijele naš zrak? Dakle? Shvatate o čemu govorim?

Potrudimo se učiniti ovaj svijet malo ljepšim mjestom za život. Uljepšajmo jedne drugima svakodnevnicu, budite iskrene  i prema sebi i prema drugima. Garantujem vam da ćete tako  i same biti mnogo zadovoljnije i mnogo manje ogorčene.

Ne budimo jedne drugima dušmani. Budimo prijateljice. Dobro nećemo pretjerivati, budimo jednostavno ljudi. Budi žena koja je prije svega dobar čovjek.

Aleksandra Bursać

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.