Čitajmo zajedno

#ŠEFICA by Sophia Amoruso

Knjiga za žene o ženama. Knjiga za dame koje žele mijenjati svijet i svjesne su da će proći kroz sito i rešeto da bi to ostvarile. Knjiga za poduzetnice početnice, za mlade karijeristice ali i za sve one žene kojima treba znak da je netko uspio ono o čemu one samo sanjaju… #Girlpower #Girlworld  #Girlboss

Ovaj bestseler je i životna priča modne poduzetnice i vodič za osnaživanje žena. Savršeni, precizni, topli i veoma duhoviti naputak kako iskoristiti svoju strast i pretvoriti je u višemilijunski posao. Kako? Treba snage, treba sreće, treba hrabrosti, doza ludosti i treba znati da je svaki pad, novi početak, da ništa ne dolazi preko noći i da si ti ono najvažnije što imaš  u svom poslu.

Sophia nam poručuje – lako je biti šefica, ali budi ti vođa, to je izazov! I to je zaista prava pouka knjige o kojoj vam danas pišem.

Ona je krenula točno tamo gdje se našla u datom trenutku – na dnu. Počela je radeći ono što je osjećala djelom sebe, nudeći ljudima preko eBaya da kupuju vintage odjeću, onu koju je i sama nosila i nabavljala u second hand shopovima.

Nije to bio lak posao, tražiti, prati, peglati, slagati sve te ponude i biti sama svoj stilist, svoj fotograf, svoj maneken, svoj savjetnik za marketing i prodaju i svoj šef i radnik i tako do  dugo u noć. Svaku noć. Konkurencija ju nije mogla podnijeti. Na kraju ju je i otjerala s eBaya. Ona je bila svoj šef, radnik i potrčko u jednom.

U #Šefici ona nam govori kako nema lakog puta, kako se ne rađaš kao šef, već to postaješ. Kako su krivi potezi bitni da naučiš lekciju i kako je važno nikad ne odustati. Govori nam da je divno biti žena ali i prokleto teško u još uvijek muškom svijetu.

Od Sophie naučimo da nema krivih poslova – jer ona ih je radila sve. Nema onoga u čemu se ne možemo okušati, jer granice su samo one koje si postavimo u vlastitim glavama. I nema ostajanja predugo, nigdje gdje nema unutrašnjeg ispunjenja. Ne možeš biti dobra #Šefica ako te ne vodi tvoja strast za poslom i ako se svakog jutra ne ustaješ sa željom da isprobaš još nešto, da ideš dalje, više, radiš bolje, da okrećeš planetu naglavce i protreseš je još pet puta u međuvremenu.

Mora te goniti istinska požuda za stvaranjem. Jača od ovisnosti o seksu i čokoladi. Poput opsesije. One žene koje to imaju u sebi, one postaju #Šefice.

#Šefica je savršena u svojoj nesavršenosti. Ona je mali manijak i mazohist, ona ide preko rubova sebe stotinu puta u jednom danu. Ona ne jede i ne spava. Ona konstantno planira, istražuje i prati sve što se zbiva oko nje. Ona je ponekad proračunata ali istinski dobronamjerna u svojoj želji da promijeni svijet.

Ona počinje u garaži, ne na Manhattan-u. Ona prvo radi kao čistačica, da bi onda postala direktorica. Ona je žena koja se ne boji živjeti i slaviti sebe. Sa svim padovima i uspjesima istovremeno.

Priča je ovo koja nas vodi kroz mnoge etape njenog poslovnog i životnog uspjeha: od spavanja u garaži koja joj je bila i stan i ured, preko eBaya i zlonamjerne konkurencije, do selidbe preko nekoliko puta samo u prvih godinu dana od početka njenog Nasty Gal-a, sve do danas, kad je ona osnivačica, direktorica i kreativna direktorica, istoimene internetske trgovine odjevnih predmeta, vrijedne više od 100 milijuna dolara s više od 350 zaposlenika.

Lena Dunham za knjigu je rekla: „#ŠEFICA je više od knjige – #ŠEFICA je pokret!“ – i apsolutno je u pravu, jer Sophia nam nije dala samo još jedan beskorisni priručnik „kako se obogatiti“, dala nam je svoje iskustvo, ispričano kroz vlastite uspone i padove, kroz svoj šarm i humor. I na tome joj sve mi žene trebamo biti zahvalne.

Što čekate? Trčite po svoju #Šeficu!

Nota o autorici:

Sophia Amoruso osnivačica je tvrtke Nasty Gal i direktorica #Girlbossa. Kreativna vizionarka, moderna poduzetnica i modni guru, Sophia je postala jednom od najistaknutijih figura u trgovini odjeće i obuće i ikonom kulture generacija žena u potrazi za kontrolom nad vlastitim životom. Nad svojim karijerama i budućnosti. Netflixova TV serija #Girlboss utemeljena je na Sophijinu životu.

M. Klasiček

 

Komentari

Neki baner