Život

Kako biti dobra domaćica i uspješna poslovna žena

Odmah da sumiramo, mislim na kompletan uspjeh. Dakle ne da imaš neki klasičan posao nego da imaš karijeru, da napreduješ da možeš da joj se povetiš  i da se boriš za nju. Isto tako pod domaćicom mislim na potpuno ostvarenje na tom polju. Nadam se da ne moram da objašnjavam šta to podrazumijeva no evo barem ću dati neki nagovještaj ako nekima nije baš najjasnije a svi znamo da takvih ima uvijek i svugdje. Dakle pod tim pojmom “dobra domaćica” mislim da si žena koja je uspjela stvoriti dobru i zdravu porodicu. Pod tim mislim na harmoniju u bračnom odnosu, srećnu dječicu koja imaju dovoljno ljubavi i roditeljske pažnje, koja ne ispaštaju zbog manjka posvećenosti i nedostatka slobodnog vremena. Onda, šta mislite?

Vrlo je teško biti žena, to ne moram ni da vam objašnjavam. Naravno da ćeš u prvom poglavlju svog života biti više fokusirana na karijeru, stremićeš ka nekim visokim pozicijama i ostvarenju svojih snova na poslovnom planu. Srednja škola, fakultet, svi ti silni kursevi, usavršavanja i sve ostalo kako bi bila što bliže svom konačnom cilju. E pa sve je to lako kad si mlada i sama. Mislim nije lako ništa ali jeste lakše i izgleda moguće. Ne postoje obaveze koje mogu da te ometu na tom putu i sva su ti vrata otvorena koja želiš otvoriti te ostaje svaki izbor na tebi. Možeš da u sekundi odlučiš da želiš da odeš 5 000 km odavde, ti to možeš. Jednostavno se spakuješ i odeš, ako imaš mogućnosti naravno. Nemaš nikoga da mu se pravdaš, da mu objašnjavaš niti da tražiš dozvolu. Sa druge strane isto tako nemaš nikoga ko zavisi od tebe tako da možeš sve što želiš što je u okviru tvojih novčanih i željenih mogućnosti. No što kada se udaš, rodiš dijete a silno želiš nastaviti sa karijerom gdje si stala? Okej želja je jedno, ali da li je moguće? I ako jeste, kako?

Realnost je sledeća. pokušaš li začepiti sve rupe negdje će ipak curiti. To znači da negdje nešto mora ispaštati zbog onog drugog. I na kraju, to znači da ćeš još puno ispaštati ti. Produktivnost ti opada jer više nemaš jednaku količinu vremena na raspolaganju. Opada i efikasnost jer sada obavljaš tonu poslova odjednom pa se mnogo istrošiš na neke sporedne stvari te ti ne ostane baš puno snage za one glavne. Najgore od svega je što ti ne možeš da prihvatiš da više ne možeš ono što si mogla prije i što ti silno pokušavaš biti ona ista osoba. Vrlo često  se pojavi depresija i opšte nezadovoljstvo samim sobom te u tom trenutku potpuno odustaješ od svoje karijere i pristaneš biti što se kaže, samo domaćica. To ne bi bilo tako strašno da je to tebi dovoljno. Niko ne kaže da je “samo domaćica” zapravo “samo” jer biti domaćica znači biti umrli radnik sa svadeset-četvoročasovnim radnim vremenom bez plate, naknada i godišnjih odmora. Znači vrlo je važno biti realan. Ako se odlučite na porodicu znajte da ste se i odlučile na jednu poveću pauzu.  Ne možeš sve odmah i sada. Kolika će ta pauza biti zavisi od mnogih faktora.

Od tvog bračnog druga  i toga kakva je on osoba, da li podržava tebe i tvoje ideje, da li te podupire  i afirmiše, ili je on pak kao većina naših muškaraca samoživa i sebična izbočina što leži na trosjedu i bulji u televizor. Nadajmo se  i eto pretpostavimo da je ipak ovaj prvi u pitanju. Pretpostavimo  dakle da imaš pored sebe čovjeka punog razumjenjava, čovjeka koji je fer i korektan te preuzima svoj dio obaveza na sebe i ispunjava ih. Pod tim “svoj dio obaveza” mislim na pola svih poslova koji se obavljaju po kući a koji se greškom nazivaju poslovima domaćice odnosno žene. Čovjeka kojemu je stalo te koji uzima bebu iz tvojih umornih ruku i predlaže da malo odmoriš. E ako imate takvog muškarca pored sebe, imate i neke šanse za nastavak karijere. Onda zavisi i od tebe. Od tvoje želje, tvojih sposobnosti, od toga koliko si prilagodljiva i kompatibilna sa svime što vas je snašlo. Od toga koliko ćeš se promijeniti nakon što stupiš u zajednicu braka i postaneš majka. I na kraju zavisi od toga kakve su vam mogućnosti, da li imaš nekoga ko će vam pomoći i čime se bavite.

Budi prije svega fer prema sebi. Ne možeš očekivati da ćeš uvijek biti ista, da ćeš biti isto raspoložena i željna uspjeha na poslovnom planu ali isto tako nemoj da odustaješ od svojih snova. To što si sada majka i supruga znači samo da si  se ostvarila u svom životu i da si ga upotpunila nečim najvrijednijim na svijetu. Posao će morati malo da pati, malo da pričeka ali to ne znači da treba da bude zapostavljen. Fakultet koji si započela završi, zaposli se tamo gdje želiš. Sve te to čeka.

Istina je da sama možeš postići mnogo više na poslovnom planu, ali budimo realni šta ti vrijedi kada nemaš sa kim da podijeliš svoje uspjehe? I istina je da možeš da budeš dobra na oba polja. Okej možda ne najbolja ali malo je previše očekivati tako nešto zar ne, čak i kad su uslovi najidealniji? Beba će brzo da naraste, uskoro će biti mali pa onda i veliki čovjek, tako da ne žali to vrijeme koje si provela sa njim dok je bio sasvim mali. Ima vremena za snove, ima vremena za karijeru ona može malo da pričeka. A beban čim stane na noge, dobra organizacija i sve se može. Tako da, jedno veliko da! Možeš biti dobra na svim poljima ako tako odlučiš! Sve je do tebe!

Aleksandra Bursać

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.