Razmišljanja

Šta nas je naučio Sex and the City?

Četiri žene, jedan grad i šest godina za – činilo se mnogo priče o seksu. Ne znam da li je do moje romantične prirode ili do onog ljubavnog finala u Parizu, ali svih šest sezona serije “Sex & the City ” za mene će uvek biti roman o prijateljstvu, ljubavi i – pisanju.

„Seks i grad” je televizijska saga o ženi s kraja 20. veka. U prvom planu su eksplicitne i orgazmične scene s ljubakanjem i pipkanjem, a u pozadini – koja se na kraju jedino i pamti – večita priča o ljubavi, priča o muškarcu i ženi, priča o ženskom prijateljstvu. O, da, serija je od samog početka obećavala površnost, ponekad i besmislenost problema glavnih junakinja. Seks i grad, seks u gradu, grad bez seksa, seks van grada i eto magične formule za trivijalno.

Gledale smo ih kako se šepure Njujorkom i želele da smo više poput njih. Izgledalo je tako lako živeti život u kome samo kupuješ cipele, menjaš loše momke i krevete. Setite se, nikad niste videli Keri kako pere sudove ili Samantu kako riba kupatilo.

Bilo je dana kada sam mislila da im frižideri služe za odlaganje modnih magazina i da ne znaju skuvati jaje. Prikazale su nam ženu – oslobođenu provincijalizma, svakodnevnih obaveza i balkanskih okova. Svetsku ženu, onu koja se ne brine kako će preživeti od plate do plate, već kako da obezbedi karte za fashion week.

Pekla nas je nepodnošljiva lakoća njihovog postojanja, pa smo se u sebi rugale njihovim problemima. Jer smo znale, da one mogu da vide nas, i one bi se narugale našoj neslobodi.

A opet smo ih volele.

Keri, Samanta, Miranda i Šarlot postale su paradigma ženskog prijateljstva. Zbog njih smo ponovo poverovale da možemo biti drugarice, sestre i kume, bez obzira na to odakle potičemo, koliko različito sanjamo ili živimo. Četiri različite žene za istim stolom simbolično su predstavile Ženu i njen položaj u društvu.

Tako smo gledale kako se žena sa jednakim žarom bori za svoju karijeru i za svoju porodicu. Saznale smo kako ljubav može da te odvede na drugi kraj sveta, u drugu religiju ili preljubu. Iza orgazmičnih priča čekale su nas priče o bivšima koje (ni)smo preboleli.  A tu je onda i priča o nekim ozbiljnim problemima – o sterilitetu ili borbi protiv raka.I na kraju, priča o tome kako je sve, zapravo, priča.

Keri je svojom kolumnom pokrenula revoluciju u ženskom svetu. Zahvaljujući njoj (i Internetu) kolumna (a kasnije i blog) postao je nešto što se čita. Život napismeno. Ljubav napismeno. Zbog nje je svaka od nas verovala da će se njen Gospodin Zverka preobratiti u onog čoveka na mostu u Parizu. Jer su oni pokazali da ljubav može pobediti u igri toplo-hladno.

Pa onda Miranda. Tvrda žena od karijere koju je omekšala opet  – ljubav. Zbog nje je svaka od nas verovala da je moguće sve oprostiti kad voliš i da je sasvim u redu da prvo ne oprostiš. Zbog nje smo naučili da ne-oproštaj truje dušu. Da je u redu da rodiš čak i kad ćeš dete podizati sama. Da to sme da te plaši, ali ne i doživotno uplaši. (I da riđe žene rađaju riđu decu).

Liberalna Samanta. Slobodna i emotivno nedodirljiva. Zbog nje smo naučili da bolest može slomiti i one neuktotivog duha, ali i da put ozdravljenja počinje upravo ponovnim sastavljanjem. U toj slagalici najjači lepak je ljubav. (Čak i kad odbijaš priznati da si se zaljubila.)

Stidljiva i (konzervativna) Šarlot. Zaljubljena u ljubav i jedina koja od početka želi porodicu i brak – jedina se i razvela. Zbog nje smo naučili da život nije utabana staza i da se snovi nekad ostvare na neočekivan način.

Gledale smo ih i otkrivale ih u sebi. Jer u svakoj od nas čučala je zbunjena Keri, romantična Šarlot, odsečna Miranda i neobuzdana Samanta. Trebalo nam je samo hrabrosti da ih oslobodimo.

Naposletku, „Seks & the City“ je upravo to: velika lekcija o slobodi i hrabrosti. O ženama koje se ne ustručavaju da rade ono što žele. O ženama koje ostaju u nezdravim vezama dovoljno dugo da znaju da iz njih moraju izaći. O ženama koje su neraskidivo vezane za svoju suštinu. O hrabrim ženama čija slobodna duša vrišti na sav glas: „Ja sam srećna zato što sam JA!“

I to je seksi!

Srbijanka Stanković

Komentari

Neki baner

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.