Život

Međunarodni dan dječje knjige

U današnjem užurbanom tempu života i novim tehnologijama 21.stoljeća, kad do informacije ( nebitno je li provjerena i točna) možemo doći za nekoliko sekundi, svakodnevni izazov je razviti percepciju čitanja kao nečeg što obogaćuje dragocjeno vrijeme i  primjer je kvalitetno provedenog vremena.  Da, neki odrasli to znaju i konzumiraju.  Djeca vole da im se čita. Ali rijetki vole čitati sami. Mašta i fantazijsko zamišljanje je prisutno na svim razinama dječje dobi od trenutka kada mogu artikulirati verbalno ono što osjećaju , govorom. Mnoga istraživanja pokazuju da čitanje bajki razvija mnoge sposobnosti za doprinos razvoju cjelovitog bića. Realne okolnosti u kojima se živi pokazuju da se lektira prepisuje, čita se samo ono što se mora i škola nije više mjesto u kojoj smo radosni jer usvajamo nove spoznaje, nego je to teret, počev od fizičkog u obliku torbe i dalje.

Kako razviti ljubav prema knjizi kod djece?

To je svakodnevni izazov  s kojim se susreć većina roditelja, nastavnika i svih koji sudjeluju u odgoju djeteta. Odgoj primjerom može doprinijeti ljubavi djeteta prema knjizi.  Ako dijete doživi da roditelj čita i uživa u tome, sigurno je da će kod djeteta potaknuti barem radoznalost i pitanje šta se tu dešava.  Odlasci u knjižnicu zajedno s djecom mogu biti događaji za pamćenje, u kojima možemo zajedno s našim mališanima odabirati knjige prema taktilnim i drugi kriterijima, pa se to može pretvoriti u pravi istraživački pohod mirisa i opipa.  Nakon toga biramo knjigu prema prvom početnom slovu djetetovog imena.  Cilj istraživačkog pohoda, shvatili ste, je razviti ljubav prema knjizi i neka vam ne bude žao vremena i truda kojeg ste uložili kako bi izazvali oduševljenje knjigama.

Sjećam se kada sam prvi puta otišla u knjižnicu sa svoijim ocem. On je jako volio čitati Ludluma i stručnu ekonomsku literaturu. Imala sam 5 godina. Uzeo je foto-aparat i rekao vodim te na posebno mjesto danas. Otišli smo u knjižnicu. Zadatak mi je bio odabrati slikovnicu koja mi je u knjižnici imala najljepše boje.  Uzela sam „ Snjeguljicu i sedam patuljaka“.

Mirisala je po nekom ružu za usne.  Bila je lagana za nositi i ja sam je ponosno nosila pod rukom, istovremeno se čudeći ocu koji je mogao nositi puno teže enciklopedije. Bila sam ljuta na knjižničarku jer mu nije dala odnijeti tu knjigu van.

Objašnjeno mi je da je to zato jer ima puno kilograma. Pa bi se tata umorio.

Nakon toga smo se fotografirali.  I to je presudilo mojoj ljubavi prema čitanju, a i ovaj tekst je dokaz tome.

Ovo je samo jedan primjer koji pokazuje koji dokazuje da ono što roditelj radi, a ne govori, je ono što se pamti, mijenja i čega se sjećamo.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se u mjesecu rođenja velikog pisca i stvaratelja Hansa Christiana Andersena.  Njegove bajke na sebi svojstven način opisuju ponekad okrutne realnosti u onolikoj mjeri istine koliko je potrebno da dijete doživi  sustav vrijednosti u dobru koje pobjeđuje. I uči da su dobro i zlo dio života, razvija empatiju prema ljudima oko sebe, kritičko mišljenje, toleranciju, danas poznato pod skupnim nazivom „soft skills“.

Zato čitajte svom djetetu, vodite ga na izlet u knjižnicu, čitajte s njim i pred njim, čitajte naglas, istražujte kako nastaje knjiga, slušajte ga dok čita, ponudite neko omiljeno piće uz knjigu, napravite zajedno označivače knjiga, jednom riječju živite sami ljubav prema knjizi. To će sigurno doprijeti do vašeg mališana, i postat će velika radost za cijelu obitelj.  U današnjem vremenu neprocjenjivo.

Za sve one koji već s djecom i stvaraju nova djela u tijeku je natječaj na koji se možete prijaviti do 15.travnja.

Sretan i plodonosan neka Vama i vašim mailišanima bude Međunarodni dan knjige!

Sabrina Pejić

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.