Navike uvijek zdravih i vitalnih žena..., Postoje neki razlozi zbog kojih su introverti neopisivo privlačni, Što to neke žene čini zaista neodoljivima? ,Crtice o ljubavi
Čitajmo zajedno

“Tvoj život počinje onda kad shvatiš da imaš samo jedan” by Raphaelle Giordano

“PATIŠ od akutnog rutinitisa. To je duševna bolest od koje boluje sve više ljudi u svijetu, na Zapadu osobito. Simptomi su gotovo uvijek isti: nedostatak motivacije, kronično neraspoloženje, gubitak interesa i osjećaja, nesposobnost za osjećaj sreće unatoč obilju materijalnih dobara, bezvoljnost, umor…”, rekao je gospodin Claude, a Camille ga je gledala s upitnikom iznad glave.

Tako zapravo počinje priča u kojoj glavna junakinja otkriva samu sebe, svoje strahove, demone, skrivene čežnje i nikad ostvarene snove. Pronalazi svoje ja, ispod slojeva onoga ‘što se mora’ i onoga ‘što je ispravno’. Ispod svih majčinih strahova i želja koje je projicirala na nju, još dok je bila mala, i u vremenu kad ih je ostavio njen otac.

Glavni lik kao preslika današnjeg društva

Traži svoju senzualnost i ravnopravnost kao žena u braku u kojem je sve monotono, dok istovremeno pokušava biti majka-prijateljica sinu koji je nadomak puberteta i zahtjeva čvrstu ruku i strog odgoj.

Njen svijet doslovno se ruši, iako izvana izgleda savršeno. A onda doživi prometnu nezgodu, pa sama usred šume i bez signala na mobitelu luta uokolo dok ne naleti na obiteljsku kuću, pozvoni i susretne se s čovjekom koji joj promijeni život iz temelja.

Claude je sve što Camille (u ovom trenutku) ne može pojmiti. On je posve smiren čovjek kojeg ništa izvana ne dotiče, koji cijeni umjetnost i koji daje beskrajno mnogo, te je posve siguran da joj svojom neobičnom metodom može promijeniti život na bolje. Jer Claude je ‘rutinolog’, stručnjak za liječenje ‘akutnog rutinitisa’, od kojeg Camille posve izvjesno boluje.

Ali sve ovisi o njoj, jer put pred njom je kao kip kojeg samo ona može oblikovati.

Mi smo ono što mislimo o sebi

Autorica nas, kroz simpatičnu priču o vrckastoj Parižanki, pomno vodi kroz metode i načine kako da sami promijenimo svoj život. Ne preko noći, ne čarobnim mantrama i forsiranom, neprirodnom pozitivom, već praktičnim step-by-step načelima, koja nas natjeraju da sami sebe počnemo drugačije doživljavati.

Za neke će ovo biti zabavan roman o samospoznaji, a za druge, vodič za bolje sutra, dok živiš danas. Ispričan kroz oči žene u nadomak četrdesetima koju muči sve ono što i većinu nas. Ustajali brak, premalo vremena za dijete, previše obaveza, stresan posao, mrzovoljni šef, bezobrazni i napuhani kolege, manjak love i osobna neostvarenost.

Kad uzmete svaki taj djelić nečijeg života i počnete ga „popravljati“ na način kako je to radila Camille u ovoj knjizi, onda shvatite da je sve povezano i svaki pogrešno okrenuti dio mozaika kojeg nazivamo život, koji naprosto strši, posljedica je svih onih slojeva naših duboko usađenih uvjerenja, da bolje ne možemo niti zaslužujemo.

Kad dođemo do povrijeđenog, ostavljenog, ustrašenog djeteta u sebi i pružimo mu ruku, pa ga povučemo na sunce, počnu se događati zaista nevjerojatne stvari.

Nema lakog načina i čarobne formule

Tako je Camille, uz pomoć svog fantastičnog mentora i njegovih nevjerojatnih zadataka i pustolovine u koju ju je povukao, prošla kroz sve slojeve sebe. Pronašla sve što je u njoj bilo slomljeno i sama to, dan za danom, tjedan za tjednom, pretvarala u nešto novo.

Od isfrustirane, nesretne i zbunjene žene, željne pažnje, uspjeha i nečeg novog što bi joj vratilo iskru u duši i sjaj u očima, postala je sve ono što je bila ispod površine – sretna i ispunjena žena. Ali tu ženu nije mogla pronaći sama, jer nije bila svjesna da ona postoji u njoj, ispod milijun razočaranja i života koji je pritišće sa svih strana.

Skidati sloj po sloj sebe, kao da stružete vlastitu kožu, nije lak zadatak. Camille nije dobila čarobnu formulu i nije samo fantazirajući (kako znamo čitati u mnogim knjigama slične tematike) privukla u svoj život sve što ju je usrećilo.

Ona je držala dijetu kako bi smršavila, ona je napustila posao koji nije voljela, ona je naučila drugačije pristupati svom sinu, mužu i majci. Ona je čak i oprostila ocu što ju je napustio. Izašla je debelo iz svoje zone komfora, a onda kad je shvatila da ni to nije dovoljno, ponovno je pomaknula vlastite granice.

Da bismo pronašli sebe, nekad moramo dati drugima ono što nas najviše boli. Moramo se iščupati iz misli koje stalno vrtimo u glavi i uroniti u novi film.

Da bismo bili zaista sretni, moramo se suočiti s vlastitim demonima. Za to nema drugog načina, nema lakšeg puta.  Oni koji se na to odvaže, nađu se s druge strane ulice, tamo gdje je uvijek sunčano i tamo gdje zaista mogu reći da svoj život žive punim plućima.

‘Tvoj život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan’ knjiga je koja će vam u tome pomoći. Ali da će biti lako? Vjerujte mi na riječ – neće. (99,00 kn)

Marija Klasiček


Ovaj tekst je prvotno objavljen na portalu Index.hr


 

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.