Život

Prebaci krivnju na drugog!

Koliko puta ste poželeli da za neku grešku ne odgovarate? Da umesto priznanja krivice, jednostavno uperite prstom u nekog drugog i kažete: „Nisam ja kriva, on/a je!“ Dok drugi u vama vide krivca, vi vidite žrtvu nesrećnog spleta još nesrećnijih okolnosti i čini vam se nepravednim da samo vi ispaštate? Evo lepe vesti: danas je vaš dan!

Svaki prvi petak trinaesti u godini u svetu se obeležava kao Dan prebacivanja krivice na drugog. Zabrljaš, uperiš prstom u nekog drugog i gotovo! Magičan dan, kažem vam! Samo što magija kao u bajci prestaje u ponoć. Kočija se pretvara u bundevu, konji u miševe, princeza u Pepeljugu, a  uperen prst – pa… u malo smo se šalili.

Kada je ne tako davne 1982. godine Ani Moler iz Mičigena zakazao alarm na budilniku, a ona zakasnila na poslovni sastanak i potom doživela još nekoliko malera u istom danu, odlučila je da pokrene ovaj simpatičan praznik. U čemu je štos? Slažeš danas, ne sećaš se sutra! Ova amnezija traje samo 24 sata i lako vam se može obiti o glavu.

Ukoliko ništa niste zgrešili, a ipak želite da obeležite ovaj dan, evo šta možete da uradite. Najpre, napravite spisak grešaka, ozbiljnih i onih najbesmislenijih. Od toga da nekog okrivite da je polomio tanjir, do optužbe za preljubu. Onda napravite spisak svojih „žrtava“. Uperite prstom – i gotovo! O tuđoj krivici, razume se, pričate svuda naokolo, nadaleko i naširoko i pazite da neko prstom ne uperi u vas.

Ovaj „marketing tuđe krivice“ preti da procveta u doba društvenih mreža, jer je sada moguće optužiti nekog i korišćenjem haštaga #BlameSomeoneElseDay.

Možemo da kažemo da je Dan prebacivanja krivice na drugog zli brat blizanac Svetskog dana šale – 1. aprila. Zavisi od vas koliko ćete se zauzeti da ovaj da vaši prijatelji ne zaborave.

Dajte sve od sebe, jer je sledeći Dan prebacivanja krivice na drugog tek 13. septembra 2019. godine.

Srbijanka Stanković

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.