Život

Pismo drugoj ženi

Koja si, prva ili druga? Možda treća? I kako uopšte znaš svoj red? Jel’ sa tobom vara nju, ili sa njom vara tebe? Kako si se našla tu gde jesi? Sigurno je samo privremeno, znam. Ona prva samo misli da je prva. On zapravo voli tebe, samo ne želi nju da povredi. Vi ćete biti zajedno, samo moraš biti strpljiva. U krajnjoj liniji, niste ovo planirali, jednostavno se desilo – zavoleli ste se. Jesam li pogodila? Pretpostavljam da znaš šta ću ti reći, pa si već zauzela odbrambeni stav i premišljaš se da li da čitaš dalje. Ali ja te izazivam da izguraš do kraja. Ako ni zbog čega drugog, barem da bi isprobala tu svoju odbranu, ovako bez svedoka. Hoćeš li?

Jer, nekada pre, bila sam druga žena. Ona čije se ime ne spominje. Koja u sred bela dana spusti roletne, pa napravi romantičnu večeru uz sveće. Za njega. Pa se uveče u prevelikom krevetu uspavljuje maštarijama o ljubavi koja pobeđuje sve, samo da ne bi zamišljala njega koji spava tamo negde pokraj nje. Bila sam ona koju nikada nije držao za ruku, predstavio roditeljima ili prijateljima, odveo u bioskop. Ona na koju je mirisao, čiji je trag karmina skrivao na kragni košulje. Ona pod lažnim imenom u telefonskom imeniku, koja zna da ne treba da zove između jedanaest sati uveče i osam sati ujutru. Koja je vremenom naučila koja pitanja da izbegava.

Ali, hej, nije uvek bilo tako. Na samom početku, kunem ti se, bilo je stvarno. Bile su poruke i pozivi u svako doba dana i noći. Bili su dugački razgovori i ispovesti i zagrljaji koji greju dušu. Bila su zajednička jutra, pa onda njegova četkica za zube tik pored moje, pa njegove stvari u mom ormaru. Bile su večere, izlasci i mala zajednička putovanja. Bila su obećanja koja su imala težinu, ali i koraci koji su vodili u pravcu njihovih ostvarenja. Ona, prva ili druga, u mom svetu nije imala svoje postojanje, jer je naprosto nigde nije bilo. Nisam tih dana ni imala osećaj da zadirem u tuđe. Ljubav nam se jednostavno desila u pogrešnom trenutku, mislila sam. Ali to nije značilo da ne možemo stvoriti uslove za nju; bar sam ja u to verovala…

Neću ti reći kako se završilo, ni koliko se razvuklo u svom trajanju. Svakako ti ne bi ništa značilo. Znaj samo da sam iz toga izašla slomljena i poluživa. Ne zato što nije odabrao mene; a nije, naravno, treba i to da znaš. I više nego dovoljno vremena kasnije, on je i dalje sa njom. Neću ti reći ni da me nije voleo, jer čak i danas, luda ili ne, verujem da jeste. Ali nije me voleo tako da se ta ljubav danas računa i broji. Možda sam baš bila ljubav njegovog života, ali svojim izborom je učinio da to danas ne bude ni najmanje važno. I to zaista nije razlog zbog koga sam iz toga izašla takva- razbijena u paramparčad. Mene je slomilo to što ja nisam odabrala sebe. Što sam na kraju već potpuno bila zaboravila ko sam i gde sam. Što sam u toj suludoj poteri pola sebe izgubila, trampila, bezglavo prodala… Za šta? Za koga? Za koliko?

 

Ko me je ubedio da je u redu da budem neka po redu? Prva ili treća – zar je važno koja sam kad uopšte postoji neki niz? Gde sam ja to naučila da u ljubavi postoje redna mesta i nizovi? U kom tačno trenutku me je žmurenje na jedno oko dovelo do potpunog slepila? Sve su to pitanja koja su me dugo kasnije mučila, a na koja ni danas nemam neke valjane odgovore. I da ti kažem pravo, i tu sam izgubila vreme. Jer sam, umesto da se lepo sastavim i nastavim svoj put, samu sebe još i hranila nepotrebnim porcijama krivice i samozameranja. Dakle, tim putem nemoj, kad te molim. Nema tamo ničega za tebe.

 

Pogrešiš. I to je u redu. Daš se cela, pa ti se ne vrati. Loše proceniš, poveruješ, zaletiš se. Pa šta? Jesi li zbog toga manje vredna? Naravno da nisi. Jer si u to ušla čistog srca i bez zadnjih namera. A sad izađi, tako ti svega. Napravi korak van začaranog kruga u kome svakog trenutka gubiš sve više. Priseti se koliko si neverovatna i prestani da se hraniš mrvicama sa nekih tuđih stolova. Jeste, opako će boleti na početku. Ali ni blizu koliko bi bolelo sledeće: da jednom kad uspeš da postaneš prva spoznaš da to samo znači da sad neka sledeća može postati druga. Jer to tako ide sa nizovima. Zato odaberi sebe, jer to nije tvoja priča.

 Jednom davno naletela sam na grafit nepoznatog autora na kome je pisalo: Nije ljubav ako nije zauvek. Raznela me je ta rečenica, jer je rekla sve. I ja i danas čvrsto verujem u to, koliko god naivno zvučalo. Mogu da krivim bajke uz koje sam odrastala, filmove koje sam gledala, knjige u kojima sam se gubila… Nevažno je otkud mi to. Ideja o takvoj jednoj ljubavi je ono što me oduvek vuče napred. Samo bih sad možda tu rečenicu dopunila, pa bih ti rekla: Nije ljubav ako nisi jedina. I, jebi ga, stvarno nije…

Dragana Stanić

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.