Filmomanija

Mirnes Alispahić: Mjesto tišine

Kamera prelazi preko pustih ulica ruralnog gradića prekrivenih opalim lišćem i prolazi pored oglasne ploče s fotografijama nestalih lica da bi ušla u opustošenu prodavnicu. Kroz prazne rafe trče obrisi bosonogog djeteta. Peteročlana porodicia u tišini skuplja lijekove i namirnice i odlazi kući ne skrećući s uske staze od posutog mekog pijeska.

Svijet je zamro. U njemu gotovo da ne vladaju zvuci jer zvuk u tom mjestu tišine znači smrt. Oni love po sluhu, a kada se u rukama malenog dječaka aktivira igračka rakete i propara zrak svojom bukom, sleđeni izraz straha na licima roditelja i njegove starije sestre govori sve.

Photo Credit: Jonny Cournoyer © 2018 Paramount Pictures. All rights reserved.

Tako počinje jedan od filmova s najboljom atmosferom u posljednjih desetak godina, ako ne i više, Mjesto tišine. To je novo rediteljsko čedo Johna Krasinskog, šašavog simpatičnog tipa svima poznatog najviše iz američke verzije Ureda, ali i brojnih drugih humorističnih uloga, a ovim filmom je pokazao i mnogo većim facama u Hollywoodu kako za dobar film ne treba pretjerano velik budžet pa čak ni neki jak scenarij već samo emocija i volja uz mrvu talenta.

Žanrovski smješten u police horora, Mjesto tišine je priča o četveročlanoj porodici koja očekuje prinovu u postapokaliptičnoj verziji Zemlje opustošenoj od strane vanzemaljaca što love pomoću sluha dok se istovremeno pokušavaju nositi s gubitkom najmlađeg člana, malenog Beaua. I dok im dani prolaze u tišini jer im se svaka komunikacija svodi na jezik znakova, i u pripremi za doček najnovijeg člana, uz stalnu očevu potragu za slabom tačkom čudovišta, Regan, gluhonijema kćerka misli da je ostatak porodice smatra krivom za Beauovu smrt što naposlijetku dovodi do njenog bijega.

Photo Credit: Jonny Cournoyer © 2018 Paramount Pictures. All rights reserved.

Priča kao priča je vrlo jednostavna i nije ništa što nismo već vidjeli, porodica smještena u postapokaliptičnu sredinu i neposrednu opasnost, ali ono što daje čar ovom filmu jesu emocije kojima je protkan. One se vide u gotovo svakoj sceni, bilo da je to riječ o dijalogu jezikom znakova između brata i sestre gdje pričaju o njenoj krivici i onome što osjeća ili o tihom plesu Leeja i Evelyn, koje glume supružnici u stvarnom životu, Krasinski i Emily Blunt ili pak o sceni gdje Lee pokušava otkloniti strah duboko ukorijenjen u kosti svog sina tako što ga vodi u prirodu i s njim razgovora ispod vodopada.

Vješto Krasinski gradi i atmosferu, koristeći svaki trik u udžbeniku, a pri tome na pada u zamku klišeja niti ovdje ima mjesta patetici u koju je vrlo lako skliznuti s ovakvom tematikom. Ne, on majstorski barata sa svim tim elementima i slaže ih u jedan zaista inteligentan film kakav se traži. Koristeći vanzemaljska čudovišta koja love sluhom, on priča dramsku priču o svijetu tišine u kojima se ljudi ne razumiju jer ne komuniciraju dovoljno, o ljubavi koju ne znaju iskazati i samonametnutoj grižnji savjesti zbog tragedija nad kojima nemamo kontrolu, kao i požrtvovanosti oca prema svojoj porodici.

I mada djeluje nemoguće pobijediti protivnika koji naoko nema mane, ljudska kreativnost i volja za opstankom i očuvanjem, kao i ljubav prema bližnjima, uvijek pronađe način. A ta nesebična Leejeva ljubav ka njegovoj porodici zapravo daje nadu čovječanstvu u bolje sutra.

Photo Credit: Jonny Cournoyer © 2018 Paramount Pictures. All rights reserved.

Krasinski je svojom trostrukom ulogom u ovom filmu, kao glavni glumac, jedan od scenarista i reditelj, pokazao da je riječ o čovjeku od mnogih talenata i da njegovo vrijeme tek dolazi dok bi velika imena trebala početi strahovati. Počev od Michaela Baya, koji je jedan od producenata i na čije sam ime strepio od gledanja filma misleći da je u pitanju čisti promašaj i marketing, što na svu sreću nije slučaj.

Za razliku od Bježi, koji je bespotrebno slavljen kao jedan od najvećih hitova godine i najboljih horora desetljeća jer je kao trebao biti neka satirična kritika američkog društva i rasizma, Mjesto tišine je u potpunosti zaslužio svaku pohvalu. On je ono što je Bježi mogao biti, inteligentno zamaskirana dramska priča u horor ruhu i film vrijedan gledanja, čak i ako niste ljubitelj horora. Pružite mu priliku jer nećete požaliti.

ŽANR: drama/horor/naučna fantastika
REŽIJA: John Krasinski
SCENARIO: Bryan Woods, Scott Beck, John Krasinski
ULOGE: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 95 minuta
OCJENA:

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.