ciljevi, život, step by step
Razmišljanja

Idem dalje, step by step…

Nije život život ako se koji put ne zaletiš i ne padneš pravo na nos ne gledajući ispred sebe. Nije greška dobrana greška ako se gradivo dobro ne nauči, pa i tad, kad misliš da sve znaš ipak ispit pokaže da je negdje promaknuo redak – dva bitnih informacija. Tako se vrtiš u krug i shvatiš da se živ čovjek nikada ne prestaje iznenađivati. Ti, ja, svatko od nas jedinka je po svim svojim faktorima, no vjerujem da svi u sebi nosimo raznorazne želje skrivene u krilu svemira. Ciljeve ću svrstati u drugi ogranak jer su gotov produkt određene karakterne ličnosti, a ovise upravo o pristupu jedinke. Oni su istinski pokretač čovjeka da ostane dostojan sebe te obznani sve što mu je dano na znanje.

Kako razumjeti nekog drugog ako smo sami sebi nepoznanica? Nije uzaludna ona stara da dođeš sebi kad nemaš komu drugomu, jer sam sebi si najviše potreban. Na kraju priče razlistaj svoj album, a ne budi tuđa slika. U vrijeme opasnih namjera i neiskrenih odnosa ostaje bitno raspoznati svoje misli među masom istih i odvojiti ih od većine.

Ja svoje odvajam, sve ljubomornije s vremenom jer nisam mogla ni slutiti kolika otimačina vreba zbog malo ukradenog serotonina. Priznajem, žustrija i glasnija sam bila u prijašnjim raspravama o budućnosti, dok s godinama postajem sve tiša. Sad manje pričam, a više djelujem jer se od riječi nisam pretjerano oduševila.

S godinama shvatiš da su olako srušene zidine bile tvoji vrijedni bedemi te da za njihovu ponovnu izgradnju imaš sebe i pun kovčeg volje. Ne treba se žaliti, pa tako i ja, da nisam dobro naučila lekciju ne bih nikad saznala vrijednost i najmanjeg koraka prema naprijed, a ni njegovu težinu. Kako znati kakav je okus meda pobjede ako pritom ne otpiješ koji gutljaj gorkog okusa poraza?

Većina se slaže kad kažem da je ponekad potrebno i pasti na dno, jer se otud najbolje vidi poredak vlastite ljestvice. Nije baš da se dičimo prizemnošću kad visoko letimo, stoga ljestvica dobro dođe da te podsjeti kakva je zapravo realnost i još jednom pokaže da su svi pravi životi lijepi i teški.

Ne mogu sve i odmah koliko god željela da mogu, ali sam naoružana strpljenjem i hrabrošću pa mi prate svaki korak. Zbog činjenice da se mnogi gube u općenitosti i zadovoljene površnosti, ja želim više jer i patnja je patnja samo ako je ja odlučim učiniti takvom.

Želim ono što nikad nije imalo manju vrijednost nego u ova vremena, pa ne tražim puno, zar ne? Ono plemenito koje mi šapuće da nikad nije postojao cilj bez velike žrtve koja mu se prostirala pod noge. Sasvim sigurno znam da neće biti lako otplesati svoj ples pred svjetinom koja ti sapliće noge kako tko stigne i obasipaju te ružnim zvižducima ne bi li prekinuo predstavu, no kad se ona završi i zastori se spuste, svjetina odlazi. Ostajem ja. Ti. Bilo tko drugi.

Čini mi se, lakše mi je i udisati otkako sam shvatila da mi ne pomaže trčanje ako nisam krenula na vrijeme.

Više sam puta naglasila vjeru u sebe i zaista stojim čvrsto iza tih slova, no priznajem da sam jedna od onih koji često zaborave koliko vrijede pa im treba podsjetnik kao jutarnji alarm. Prst u uho s godinama je postala vrlo učinkovita metoda sprečavanja ulaska nepotrebnih informacija te pomaže pri odluci da ostanem svoja i nastavim plivati uzvodno.

Prvi koraci odavno su iza mene, ali često se dogodi da na određeni iskorak i pokleknem po prvi put, dodam ga na priču putovanja i idem dalje jer život uistinu ne pita može li nastaviti svojim tokom. Bilo je prilika za koje sam, razmišljajući o njima odgovorno tvrdila mislima da to neću preživjeti, no gle čuda, ostadoh na nogama. Zbog spoznaje o tom trnovitom putu i zacjeljujućim procesima nikad ne zaboravim na oprez kao podsjetnik, mada mi ni on nije garantni listić da se ponovno neću razočarati. I neka ću, ali barem korak po korak kročim naprijed. I da, drago mi je da ne znam koji korak će me unazaditi, a koji dati vjetar u leđa što i daje čaroliju cijeloj priči.

Monika Pavlović

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.