Iz njegovog kuta

Nisi ti kriva što si zavoljela gada, već što sebe ne voliš dovoljno da ga ostaviš

Ponekad se pitam, da li je ta potreba za ljubavlju i pažnjom zaista tolika da se na kraju svodi na očaj i neke pogrešne izbore u životu? Zar doista ne vidite to? Te sulude veze u koje srljate i očajan izbor partnera? Koliko vam treba da otvorite oči i shvatite da on nije muškarac za vas, već obični muljator i da nije šarmantni princ na bijelom konju već obični šarlatan u kojem samo vi vidite nešto?

Gadno je kad ste, iz te silne želje da budete voljene i osjetite ljubav, zaslijepljene i zaglušene vlastitim emocijama pa niti vidite niti čujete ono što vam drugi govore. Vidite samo njega, jer vas on „voli“. A ne voli vas, djevojčice moje drage. Vjerujte mi. On je obični jad koji vam se poigrava s mozgom jer ste žrtve. Nedostaje vam ljubavi od malih nogu. Možda ste imale teško djetinjstvo. Možda su vam se roditelji razveli nakon lošeg braka ili ste ostale bez oca pa niste ni vidjele kako muškarac istinski voli ženu ili vam nedostaje očinska figura i pokušavate nadoknaditi tipovima nalik hijenama koje vrebaju ranjene gazele.

Takvi osjete taj nedostatak. Namirišu ga kao ajkula što osjeti krv na kilometre. Oni su morski psi u ljudskom obliku, lovci na djevojke s rupama u duši. Da, vas što se prepoznajete u ovim redovima. Vješto vi nju krijete, tu djevojčicu željnu prave ljubavi. Neke od vas su čak i jake, samostalne, uspješne. Voljene od sviju, ali vam nedostaje to zrno ljubavi koje ćete zalijevati da izraste u neku fiksaciju o ljubavi iz romana ili filmova.

Neke niste ni jake ni uspješne ni samostalne, ali se dobro zavaravate. I jednima i drugima zajednička je ta rupa u duši. Ambis koji želite ispuniti ljubavlju, a onda naiđe On, totalna suprotnost svemu onome što vam je potrebno.

Možda posjeduje neke stvari koje ste oduvijek tražili kod muškarca. Ima boju očiju koja vas je uvijek palila i pogled u kojem se utapate. Ili pak posjeduje novac, možda bijesno auto. Možda se bavi nekim mutnim poslovima. Šta god da radi, čime god da se bavi, znajte da vas laže. Jer takvi nikada u životu nisu progovorili istinu. Oni od laži ispredaju paukovu mrežu u koju se zapetljate i u trenu postanete njihova lovina, a iz toga se teško izvući.

Neki će u vama probuditi onaj ženski instinkt, potrebu da zaliječite slomljenog dječaka jer će vam se predstaviti takvima i navući vas na tanak led. I onog trenutka kada se nađete na njemu, samo je pitanje vremena kada će vas povući na hladno, mračno dno tog jezera svoje polomljene psihe kojoj nema spasa.

Kada vi počnete tonuti, on će početi da živi. Hrani se vašom boli i pažnjom poput kakve pijavice. Ispijava vas i uništava do temelja. Čak ni ponižavanje koje vam priređuje, verbalno, mentalno pa čak i fizičko, ne vidite i jednostavno ga pravdate time da nije on kriv, već vi. Zašto bi vi bile krive? Zar i onda kada vas nazove “kurvom” ili “glupačom”? Nekada suptilno, nekada sasvim otvoreno. Ne, vaša jedina krivica je što ste pale na foliranta i ne vidite šta vam radi. Ubija svaki trun dostojanstva u vama i s ostacima ženstvenosti pere pod i gazi ga.

Može vam se predstaviti i kao onaj koji traži „pravu“. Majku svoje djece, suprugu koju će voljeti do kraja života. I vi se primite. Progutate ne samo mamac i udicu već i štap. Jer ste konačno naišle na „pravog“. Vaša Carrie je pronašla g. Zvjerku. Eto vam primjera. Šta je Zvjerka nego obični folirant, a Carrie uprkos toj furci jake, samostalne žene tek obična žrtva upecana u njegovu mrežu, pa opet mu ne može odoljeti.

Tako i vi. Ovaj će vas vrijeđati, ponižavati, ali će biti ljubomoran do bola i sve to pravdati svojom ljubavlju prema vama. Dolazit će vam pod prozor kad zasere i otjera vas, nazove vas glupom i balavom, a onda će reći da mu je žao. Da vas voli i želi da uspije s vama, a vi? Vi ćete pogledati u te njegove oči i po ko zna koji put sebe prevariti i slagati tim njegovim slatkim riječima umočenim u otrov i reći sebi: „Promijenit će se. Hoće sigurno.“ Možda i hoće. Na dan-dva. Mjesec čak.

Upoznat će vas i s prijateljima, uradit će sve da vam pokaže da mu je stalo, a onda će doći dan kad će pući kondom. Ili ga neće imati pa će reći da se zna kontrolisati. Probudit ćete se jutro poslije, popiti pilulu za jutro poslije koja će eksplodirati u vašim tijelima praveći od njih hormonalnu Hirošimu i dok budete jecale njemu na telefon, on će vam reći: „Ko te jebe! Sama si kriva. Nisi jedina. Šta meni plačeš?“

Stvarno to želite? Ili još goru situaciju. Da vas udari dok vam je stomak do zuba? Da osjetite kako vam život nerođenog djeteta curi niz bedra? Samo zato što se lažete od silne potrebe za ljubavlju i pažnjom? Što od žaba pravite prinčeve? Nekada su žabe samo žabe i mjesto im je u mulju bare. Nema tu magije. Princ kad dođe, prepoznat ćete ga, ali prije toga morate otvoriti oči i riješiti se tih izgovora koji se zovu muškarcima jer su sve osim toga.

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.