Filmomanija

Mirnes Alispahić: Osvetnici Rat beskonačnosti

Deset godina. Toliko je trebalo Marvelu da dio po dio Marvelovog filmskog univerzuma sklopi u nevjerovatnu slagalicu i dovede je do impresivnog završnog čina, tj. prve polovine istog s filmom Osvetnici: Rat beskonačnosti.

Kada su započeli cijelu priču u pećini, negdje u vrletima Afganistana s Robertom Downeyjem ml. kao Tonyjem Starkom (ili obratno jer se više ne može zamisliti jedan bez drugog) Marvelovci su započeli trnovit put do zvijezda, koji je imao svojih sjajnih i manje sjajnih tačaka jer nisu baš svi filmovi bili iste kvalitete. Pripišemo li to eksperimentisanju s formulom koja vodi do uspjeha i velikom kreativnom timu što stoji iza toga pa im onda ne možemo ni zamjeriti.

© Marvel Studios

Sve ono što smo gledali prije, svaki prethodni dio onih solo priča kao i dva dijela Osvetnika u kojima smo se nešto više upoznali s Thanosom i njegovim motivima, vodilo je ka ovome. Thanos, taj veliki Titan, ultimativni zlikovac Marvelovog univerzuma kada su Osvetnici u pitanju, konačno je pokazao svoju ružnu njušku u cijelosti nakon što je dosad bio samo prikazivan u onim scenama nakon odjavne špice.

On je na putu da preuzme kamenje Beskonačnosti, svih šest komada, a kada to uradi bit će najmoćnije biće u svemiru. Pukne li prstima pola univerzuma će okončati i time će ravnoteža biti uspostavljena ponovo. U njegovom ludilu čak ima i neke logike, hladne i moralno upitne, ali je tu. Dok ga drugi posmatraju kao razarača svjetova i hladnokrvnog ubicu, on sebe smatra za spasitelja. Mada na prvu djeluje kao klasični hladni negativac, Thanos ispod svoje grube vanjštine ima osjećaje i ne radi to što radi draga srca, ali kako on kaže, treba biti jake volje uraditi stvari koje se moraju uraditi.

Jedina sila koja ga može zaustaviti u tome jesu Osvetnici, koji su se raspali i podijelili širom planete i galaksije. Njima u pomoć dolaze i Čuvari galaksije tako da ovaj dio Osvetnika naprosto pršti superherojima i predstavlja jedan raznovrstan ansambl likova te kao takav sluti na pucanje po šavovima na svakom koraku, stvar je posve drugačija.

© Marvel Studios

Dok je Whedon prvi postavio temelje s prvim dijelom Osvetnika, gdje je također baratao s velikim brojem likova vrlo uspješno, braća Russo kao redatelji i scenaristi Christopher Markus i Stephen McFeely su ga nadmašili s još većim brojem likova. Oni veoma spretno barataju s čak tri različita toka priče koje slijevaju u uspješnu završnicu te uprkos zaista velikom broju likova, svakom daju dovoljno vremena i od njih čine likove koje ćete upamtiti i ne čine ih samo pukim statistima.

Pomislili bi i da će vas film zamoriti sa svojih 149 minuta trajanja, ali je ritam i tok priče takav da jednostavno ne osjetite kako vrijeme prolazi i nakon pojave odjavne špice, želite da se nastavi dalje. Ovo bi trebao biti primjer DC-ju koji ne može da napravi uspješan film s tri superheroja već i tu pošteno zezne stvari dok Marvel i uz dozu humora uspjeva napraviti ozbiljan filma (koliko to može biti jedan film o superherojima, ne računam u ovo Logana, koji je ipak klasa za sebe) te vam uzburkati emocije pojedinim scenama.

Ono što će mnoge iznenaditi i zaprepastiti jesu brojna iznenađenja koja će vidjeti, gdje prije svega mislim na smrti nekih dragih i voljenih likova, ali ne treba očajavati. Osvetnici: Rat beskonačnosti je samo prvi dio završnice, drugi tek slijedi. Sjetite li se doktora Strangea i njegovog kamena Vremena, znat ćete da je moguće sve ispraviti pa čak i vratiti u život one koji su umrli.

© Marvel Studios

Reći nešto više, a ne upropastiti užitak gledanja ovog filma, kojeg zaista vrijedi pogledati u kinu, naprosto je nemoguće. Osvetnici: Rat beskonačnosti bio je jedan od najočekivanijih filmova godine, a sada kada je izašao jedan je od najboljih filmova o superherojima i svaki naredni koji pokuša prebaciti preko imat će težak zadatak. Raduje to da su scenaristi rekli da će sljedeći biti još bolji, pa nam ostaje da vidimo šta se to sprema. Što se mene tiče, braća Russo i scenaristi Markus i McFeely, koji su od kapetana Amerike napravili najbolji dio Marvelovog filmskog univerzuma, pravi su ljudi za posao, a hvaljeni Whedon nakon ovog dijela i fijaska s Ligom Pravednika, može samo da se povuče u ćošak i liže rane.

ŽANR: akcija/naučna fantastika
REŽIJA: Anthony Russo, Joe Russo
SCENARIO: Christopher Markus, Stephen McFeely prema strip serijalu “Osvetnici” Stana Leeja i Jacka Kirbyja
ULOGE: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Danai Gurira, Letitia Wright, Dave Bautista, Zoe Saldana, Josh Brolin, Chris Pratt
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 149 minuta
OCJENA:

Komentari

Neki baner

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.