Život

Knjige iz travnja oduševit će najrazličitije ukuse

U proteklih nekoliko tjedana poklopile su se dvije lijepe stvari: zasjalo je (pro)ljetno sunce i objavljeni su brojni bestseleri. Dok su se izdavači prvih mjeseci u godini uhodavali i pomalo izbacivali svoje asove iz rukava, travanj je eksplodirao u vatrometu hitova. Evo nekih naslova za koje smatram da biste ih svakako trebali pročitati – neki su za čisti užitak i odmaranje, a neki za vrhunski estetski doživljaj.

Sretni ljudi čitaju i piju kavu – Agnes Martin-Lugand

Pretpostavljam da mnogi od vas vole piti kavu dok čitaju svoju omiljenu knjigu. Ima nešto u tom smirenom činu što govori o unutarnjem zadovoljstvu koje se teško može mjeriti s ičime drugim. Knjiga psihologinje Martin-Lugand prvo nije nimalo sretna i vesela, ali je zato vrlo realistična. Nakon velikog osobnog gubitka, junakinja knjige je potpuno izgubljena. Odustaje od svojeg polomljenog života u Parizu i seli se u Irsku. Trebat će joj dosta vremena i snage da ponovno dođe k sebi jer se nakon ogromnih potresa u životu, često se sve čini nepremostivim. Ipak, snaga se nekako vrati, i malo po malo, svjetlost ponovno zasja. Velika priča u maloj knjizi, prepuna nade i emocija. (Egmont, 99,00 kn)

Princeza od papira – Erin Watt

Prvi naslov u superpopularnom serijalu ‘The Royals’ savršeno se može opisati pojmom ‘guilty pleasure’. Ovu knjigu pročitat ćete u dahu, iako nije jako kratka. Radi se o načinu pisanja autorice Erin Watt koji tjera na sumanuto čitanje. To je zapravo pseudonim dviju spisateljica koje su odlučile napraviti napetu priču o siromašnoj tinejdžerici koja završi u obitelji Royal, strašno bogatoj i okupanoj luksuzom. No takav nagli i neočekivani preokret u životu nosi sa sobom mračan teret – petorica sinova Royalovih ne vole je i spletkare s čvrstom namjerom da je ponize i unište njezine nade za boljim životom. Većina protagonista u knjizi su mladi, zgodni i opaki bogataši koji samo razmišljaju o statusu i prestižu. I taman kad se stvari počinju slagati kako treba, stignete do kraja nakon kojeg vrištite za nastavkom. (Stilus, 99,00)

Priča o onim koji bježe i onima koji ostaju – Elena Ferrante

Nekako mi je teško zamisliti da tek sada otkrivate Elenu Ferrante. O njoj se puno pisalo, s obzirom na to da su dosad kod nas objavljena tri njezina vrhunska romana. Ovo je treći dio serijala o dvjema najboljim prijateljicama koje, bez obzira na iskušenja što život stavlja pred njih, ne zaboravljaju na svoje prijateljstvo. Naravno, obavezno je pročitati prva dva dijela da biste knjigu mogli u potpunosti doživjeti. Ferrante je bila i ostala jedan od najvećih misterija moderne književnosti. Dubina koju ostvaruje u svojim romanima, posebno u serijalu ‘Genijalna prijateljica’, nema premca. Društvena kronika, snažni ženski likovi, nevjerojatna atmosfera – Ferrante nam pruža sve to, ali i puno, puno više. (Profil, 129,00 kn)

Povijest pčela – Maja Lunde

Istina je da se u knjizi radi o pčelama i njihovoj povijesti unutar 250 godina, ali nemojte misliti da je ovo suhoparno publicističko štivo. Radnja roman rastegnuta je od preko vremena i ogromnih promjena u društvu koje su se odvijale u dva i pol stoljeća. Pčele su samo metafora za ono što se događa s prirodom i našim planetom pod utjecajem tehnologije koja širi svoje mehaničke ruke i grli naš svijet do gušenja. Žanr je svakako distopija, ali više ona epskog tipa. Pojedinci nas vode kroz priču i njihove sudbine nam pokazuju kako se u minijaturi stvaraju globalne promjene. Iznimno emotivno štivo koje je već postalo veliki bestseler. Moramo pohvaliti izdavača što je knjigu objavio tako brzo. (Ljevak, 139,00 kn)

 

S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu – Gail Honeyman

Stigli smo i do kraja preporuka, a najljepše je završiti s desertom. Prvijenac autorice Honeyman jedna je od onih knjiga koje s vremenom postaju sve popularnije. Priča je to o mladoj ženi opsjednutoj rutinom i kontrolom. Ona se trudi sve posložiti tako da izbjegne i najmanje iznenađenje u životu. Na posao svaki dan nosi istu odjeću, jede isti obrok i to na istom mjestu. Ovo je samo mali dio njezinih rituala, a mnogi od njih će vas nasmijati. No u jednom se trenutku stvori pukotina u zatupljujućoj rutini te se Eleanor nađe pred pravim ponorom koji mora preskočiti jer natrag više ne može. Iznimno dobro razrađen glavni lik te toplina i empatija autorice uzdižu knjigu na najvišu razinu. (Znanje, 119,00 kn)

Branko Matijašević

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.