Iz njegovog kuta

Samo jednom se ljubi, ali imaš tri pokušaja

Koliko ste se samo puta zaljubili u životu? Vjerovatno ne možete nabrojati. Sezonu zaljubljivanja otvorite s nekom simpatijom u vrtiću pa onda krenete dok ne pronađete onu ili onog pravog. Ali koliko puta zaista volite u životu?

Ako je vjerovati Ivi Robiću, samo jednom se ljubi i mnogi će se složiti s tim. Da je samo jedna ljubav ona prava, one vrste o kojoj se snimaju filmovi i pišu knjige. O kojoj žene maštaju od malih nogu, a mi muški mudro šutimo o tome. Drugi kažu da u životu istinski volimo tri puta i da kroz te tri ljubavi odrastamo.

Ja opet kažem da su u pravu i jedni i drugi. Jer iako se puno puta ljubi u životu, samo jednom je to istinski, a to je onaj treći put. Kako onda prepoznati te ljubavi? Da li smo zaista s pravom osobom ili smo zaglavili u onoj prvoj ili drugoj za koju mislimo da je treća? Zapravo je prilično jasno i svi smo prošli kroz barem jednu, mada je većina ostala na onoj drugoj ili pak prvoj, a lako ćete ih prepoznati u svojoj okolini.

Prva ljubav zaborava nema

Tako barem kažu, a donekle se slažem. Još uvijek se sjećam onog prvog poljupca i prve noći koju smo proveli zajedno, ali ne žalim za njom i tim vremenom. Bili smo mladi i zaljubljeni. Ona je bila ideal koji nije ispunio očekivanja što je bilo i nerealno očekivati u tim godinama.

Ta ljubav nas dočeka u nekim ranim godinama. To su vam one srednjoškolske ljubavi u kojima dosta ljudi zaglavi i vjenčaju se „jer tako treba“. A i ko će se više voditi za ručice? Navikli su jedno na drugo iako on više pažnje obraća na utakmice i šaranje sa strane dok ona vapi za tračkom pažnje i povremeno mašta o novom zgodnom kolegi koji joj dobaci kompliment svaki dan.

U toj ljubavi tražimo ideal i onda kad pukne idemo dalje. Ako ostanemo u njoj, preći će u dosadu jer jedno od to dvoje zasigurno to ne posmatra kao ideal. Odraste i želi dalje, što je posve normalno.

Druga ljubav nas uništi

Druga? To je ona toksična i fatalna, koja bi nam trebala da posluži kao lekcija da naučimo bitne stvari. Ta nas povuče za nos i s nama pomete pod. Ubije svaki trun samopoštovanja. U njoj nismo svoji već nama upravljaju hormoni dok je u glavi haos.

Ta ljubav nije nimalo sretna niti donosi radost. Ona boli, uništava. Melje sve pred sobom. Od nas pravi slabiće i pretvara nas u slinavce. Rat ne prestaje u ovoj ljubavi, tek povremeno na scenu stupaju primirja i zatišja kada ste savršen par za okolinu dok u tišini stana vodite ljute bitke pune grubih riječi.

Nerijetko ova ljubav za sobom povlači i zlostavljanje. Verbalno, fizičko, psihičko i emotivno. Birajte. Pokušavate pokrpiti nešto čemu krpljenja nema. Svaljujete krivicu više na sebe nego na partnera, ali trpite i govorite sebi da će sve biti bolje. Uhvatite se očajnički za nju i ne puštate u nadi da će se stvari popraviti.

Nažalost, neće. Razlog je jednostavan, ta ljubav je unaprijed osuđena na propast. Ovo je ovisnost, loš trip. To je odnos između dvije nezrele osobe i trajat će dok jedna od njih ne odraste i ne ode dostojanstveno.

Treća sreća

Kako onda prepoznati tu treću ljubav? Kako znati da je to TO? Jednostavno, ako ste prošli prethodne dvije ljubavi, velike su šanse da ste digli ruke od iste. Previše puta povrijeđeni i razočarani postali ste ogorčeni cinik, emotivno hendikepirani iza svojih visokih zidina. Ismijavate sretno zaljubljene parove i ne vjerujete da ćete pronaći svoju srodnu dušu. Planirate sebi kupiti nekog ljubimca, psa ili mačku i sretno živjeti do kraja života jer oni vas nikada neće iznevjeriti.

Međutim, tad dolazi ta fatalna treća strijela malog keruba. Pogodi nas neočekivano. Možda je to neka osoba koju već znate, ali nikada niste ni pomišljali da biste bili s njom ili njim sve do jednog trenutka. Uz neobaveznu kafu ili razgovor u sitne sate vođen iz posve drugih razloga. Ili ste se pak sreli u pekari u redu za toplo pecivo dok ste ujutro jurili na posao. Ali osjetite tu neku vezu kakvu prije niste okusili.

Nekada ćete to osjetiti kratko nakon što vam slome srce, dok se pokušavate sastaviti i vratiti u normalu. Pomislit ćete da je nova katastrofa na pomolu pa ćete se udaljiti, ali opet će vas ta neobjašnjiva veza kopkati i privlačiti onom drugom.

Šta je to što nas privlači? Kako tako jednostavno sve ide? Sve se čini lagano i bez problema se slažete jedno s drugim. Nadopunjete se i konačno shvatate da ste pronašli onu svoju drugu polovinu o kojoj su pričali stari Grci.

Nekada jedno vuče više od drugog, nekada oboje vučete podjednako. Nekim danima vi ćete vući njega ili nju, u drugim teškim vremenima on ili ona će podići vas. Bit će i dana kad ćete biti ljuti jedni na drugo, galame i vike. Sreće neće biti ni u naznakama, pa ipak ćete sjesti i popričati. Izgladiti stvari i shvatiti da je to ono što vam zaista treba.

Jer na kraju dana, to je ono što je ljubav. Trud da uspijete. I zbog toga su sve druge ljubavi nebitne.

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner