Cafe

Ako te volim, ne znači da sam slaba!

Misliš da sam slaba zato što te volim? E pa frajeru, zapitaj se još jednom.

Otkad se to ljubav i glupost poistovjećuju jedno s drugim? Dovode u istu grupu značenja? Možda se to i jeste tako dešavalo ranije u tvom životu. Možda zaista jesu žene gubile glavu za tobom pa se ponašale kao kokoške koje kokodaču samo kad im pjevač zakukuriče. Sa mnom nije tako. Ne kokodačem ja za takvima kao što si ti. Ne nadaj se.

Da volim te. Ko je rekao da ne volim? I kakve to uopšte sad ima veze? Volim te vjerojatno onako kako te nikad niko nije do sada volio, onako iskreno. Volim te čak i iz nekih drugih razloga koje vjerojatno do sada niko nije navodio. Sve to stoji. Ali kakve veze ima? Ovdje govorimo dragi moj o tebi, ne o mojim osjećanjima. Šta maca ti je popapala jezik?

Ljubav i slabost nisu par

Nisi navikao da zaljubljena žena ima toliko toga da ti kaže? Misliš da će da me zaslijepi tvoje tijelo i tvoje riječi pa da ću da ti se povinujem kao da nemam grama zdrave pameti i da vidim samo ono što mi ti kažeš da sam vidjela? Da, ali malo sutra.

Da bi voljela nekoga poput tebe ne mogu dozvoliti sebi da budem slaba. A ja ti dušo nisam nikada ni bila slaba pa me neće ni ova ljubav koju osjećam prema tebi učiniti takvom. Kako i bi? Znaš li ti koliko je snage i svega ostalog potrebno da bi se volio jedan loš čovjek? Pa jedno 300 puta više nego da se voli dobar! Znaš li ti onda koliko ja to jaka žena moram da budem da bih voljela tebe? Da, upravo to.

Individualizam na snazi

Drage moje žene, ovo je nešto što svaka od vas mora sebi da utuvi u glavu. Da sebi. Jer da bismo to utuvile našim jačim polovinama moramo prvo da dobro utuvimo sebi. Moramo da formiramo u svojim glavama mišljenje i stav kako smo jake individue kojima ne upravljaju osjećaju već zdrav razum te u skladu s tim treba i da se ponašamo. Do sada se stvorila neka tradicija da se kaže kako su žene nerazumne i lako povodljive kada su zaljubljene. Nažalost previše sam slučajeva vidjela koji to isto potvrđuju pa ne mogu, iako bih to silno željela, da kažem kako nije tačno. Jeste, tačno je. Ali je isto tako jako pogrešno. Osjećanjima ne treba toliko vjerovati i ne treba im se toliko povinovati.

Razum je ipak ona jača karika koja treba da nadvlada osjećaje kako ne bismo završili nekad u nekom ćorsokaku i prekasno progledali kroz zavjesu koju nam je zaljubljenost navukla na oči. Naravno da je lijepo biti naivan i zaljubljen ali to uglavnom dovede do toga da završimo u nekom sosu do grla ili u najboljem slučaju slomljenog srca. Dakle, neke stvari je bolje spriječiti nego liječiti zar ne? A da bismo spriječili kakav ljubavni fijasko potrebno je da budemo objektivni i racionalni, čak i kada smo mi u pitanju.

Nisam ja pokupila svu pamet ovoga svijeta pa sad kao prosipam tu silnu pamet ovdje pred vama. Recimo da sam samo na teži način shvatila da moram da napravim jaz između osjećanja i života, da sam sebe natjerala da naučim da više cijenim poštovanje od ljubavi. Vrlo jednostavno zar ne? Postoje neka pravila kojih mi žene moramo da se pridržavamo ako ne želimo da muškarci iskoriste našu zaljubljenost protiv nas. Jer ako im se ukaže prilika uradit će to, budite sigurne.

Neka pravila

Prvo, nikada ne smijemo da im damo do znanja koliko su nam zapravo važni. Da, treba da osjećaju da su voljeni ali ne i da znaju kolike granice ta ljubav ima ili nema. Dakle umjerenost. Onda, ne smijemo da ih razmazimo. Neka sami kupe svoje čarape, nose sebi veš ili brišu leđa. I vi to radite same zar ne? Nemojte da navikne da ga svaki dan večera čeka na stolu, jer će očekivati to svakoga puta i nametnut će vam kao obavezu. Ne, dogovarajte se oko obroka i budite jednako zastupljeni u spremanju istog. Nemojte mu govoriti da vam ne kupuje poklone jer je to najbolji izgovor da iskoristi kada vam zaboravi neki bitan datum.

Muškarac ne smije znati koliko je važan i bitan. Što manje zna, to će biti bolji.

SOS? ili S.O.S.?

A šta ako ste preskočili ova pravila pa zaglibili u tom sosu? Šta ako ste shvatili, prekasno, da je ljubav vašeg života zapravo jedna jako loša osoba? Kako onda da se ponašate i šta da radite?

Pa ništa, nije kraj svijeta. Znate li koliko je takvih žena koje su čitav život provele pored loših ljudi? Ali, kada ste već shvatile gdje ste i šta ste, morate da krenete od početka. Prvo da poradite na sebi, da sebi oprostite nemarnost i zaljubljenost pa da idete dalje.

Kada sebi utuvite one činjenice od početka u glavu onda počnete i s njim. Morate sebi reći da ste vi zapravo jedna jaka žena, jer kao što sam već rekla znate li koliko je snage potrebno da bi se volio jedan loš čovjek? Mnogo, veoma mnogo. Onda morate da cijenite sebe I sve ono što radite čak i ako on to ne čini. On nije važan, važni ste vi. Ljubav koju osjećate ne smije da povećava njegovu vrijednost i veličinu u vašim očima jer to nikako nije dobro po vas! Ljubav stavite na stranu, a njega bodujte prema tome kakav je čovjek i kakav je prema vama! Džaba vam sva ljubav ovoga svijeta ako vam nije dobar!

Znači ljubav mora da se odvoji od svega. Ljubav ne smije da bude glavno mjerilo vrijednosti jer nam navuče one ružičaste naočale koje prekriju nedostatke i čini da sav svijet izgleda lijep. Sjetite se da zaljubljenost brzo prođe, a poštovanje ostaje za cijeli život.

Dakle, drage moje žene, ne budite kokoške koje kokodaču samo kad pjevač zakukuriče. Kokodačite onda kad vam se kokodače. I nikad ne dozvolite da budete slabe jer volite.

Aleksandra Bursać

Komentari

Neki baner