Čitajmo zajedno

“Princeza od papira” by Erin Watt – opijum za psihu s daškom kraljevskog glamura

Moram biti posve iskrena pa reći da sam očekivala tinejdžerski ljubić i da mi se nije svidjela pomisao da ću čitati o drami razmaženih američkih klinca. I to djece bogataša. Ali prvo me privukla odlična naslovnica, a onda i činjenica da je knjigu izdao moj omiljeni Stilus i da onda mora biti nešto dobro u njoj.

Oboružala sam se šalicom jake kave i krenula… a onda sam nakon prvih nekoliko stranica ostala u šoku. Knjiga me naprosto povukla.

Priča koja me šokirala

I na stranu tinejdžerska drama, ovo je priča o životu koji nitko ne bi htio živjeti. Priča o gubitku, nasilju, boli, prestrašenosti djevojčice koja preko noći postaje odrasla žena i radi kao striptizeta kako bi platila majčino liječenje, a kasnije kad majku izgubi, kako bi samu sebe održala na životu.

Ella Harper je sve što niste očekivali. Ona je jaka, ustrajna i hrabra. Ona radi noću, a danju pokušava ići na nastavu. Bježi od sustava, pokušava se sakriti od socijalne koja bi je poslala u udomiteljsku obitelj. Ona ima samo sedamnaest godina a već je preživjela deset traumatičnih života.

Od oca kojeg nikad nije upoznala imala je samo sat, plave oči i teret pitanja. Od majke je naslijedila izgled i talent za plesanje.

I njen plan da se održi iznad vode, relativno je uspješan do trenutka dok nije pozvana u ravnateljev ured i tamo saznala da postoji izvjesni Callum Royal, koji je ekstremno bogat i ekstremno stran, ali i njen zakonski skrbnik, jer je njen otac saznao za nju, malo prije no što je poginuo. I sad je Royal ovdje da je odvede u svoj svijet.

Svijet razmaženih Royala, kraljevski je koliko i paklen

Ella bježi, ali je Royal ipak pronalazi, „otima“ i odvodi u svoj svijet. Obećava joj 10 000 dolara mjesečno bude li samo živjela s njim i njegovih petero sinova, pohađala školu i prestala plesati striptiz. Ella pristaje, ali ono što je dočeka u kući Royalovih, nije nešto što je očekivala.

Život je iz jednog pakla gurne u drugi. I dok više ne mora brinuti što će jesti i hoće li moći platiti najamninu za stan, sad odjednom mora brinuti hoće li preživjeti mlade Royale. A oni su totalno seksi i totalno neprijateljski nastrojeni, jednako kao i odlučni uništiti je, što i čine, iz dana u dan, iz sata u sat, bilo gdje.

Najviše Reed, drugi po starosti. Najzgodniji i najpakosniji. Vođa klike Astor Parka, elitne bogataške škole koju sad i ona pohađa.

Nesvjesna zašto je toliko mrze, ona odluči da će izdržati, jer ništa što joj oni žele učiniti, ne može se mjeriti s neizvjesnošću koju donosi život na ulici. Ovdje Ella okružena mržnjom, živi u raskoši, s mekanim svilenim pokrivačima u ružičastoj sobi, dostojnoj princeze. Ima vozača, ima odjeću, ima dom. A najvažnije, ima budućnost. Grčevito traži snagu u sebi, svaki put kad joj ekipa Royalovih, zajedno s ostatkom elite iz škole napravi još jednu pakost.

Iz dana u dan, ona ratujući s braćom, upoznaje sve njihove mane i vrline, sve slabosti i u nekom trenu iz neprijatelja postaje najveći saveznik, a Reed postaje onaj za koga bi i živjela i umrla, samo on je neće. Neće i neće. Do trena dok ne pukne.

Odjednom ona naizgled  ima sve, ljubav, obitelj, dom, budućnost, pripadanje. Ima i borbu s udovicom svog pokojnog oca, oko nasljedstva koje zakonski zaslužuje ali ni ne pojmi što ono znači i koliko je.

Od striptizete do princeze, Ella prolazi puni krug pakla.

Prolazi putovanje u središte sebe i centar svojih najvećih strahova, snova i zabluda. Pronalazi ljubav, svoju povijest i naznaku svijetle budućnosti. No tamo gdje se krije najveća snaga, tamo spava i najveća opasnost.

Royali su obećali da će je uništiti, pa jesu li?

Ne znam. Čekam nastavak priče. Mogu samo reći da ne bih nijednoj djevojci poželjela pakao takvog života. Da ne postoji novac radi kojeg bih pristala trpjeti poniženja i biti otirač isfrustriranim i razmaženim balavcima. Niti bih se dovela u poziciju da se raspadnem kao Princeza satkana od papira. Ali lako je meni pričati, koliko god da me život nije mazio, uvijek sam imala roditelje i krov nad glavom.

Ella s druge strane? Ona već dugo ima samo sebe. I to je najsnažnija poruka ove priče. Koliko god da mislimo da smo sigurni, koliko god da nas život uljulja u svoju kolotečinu, koliko god da stvari izgledaju sjajno i magično i napokon dobro, uvijek postoji ono nešto, što nas lako, u jednom potezu može lansirati iz orbite.

Kao što je mene lansirala priča o tenejđerici koja je sve, samo ne obična i razmažena.

Prava pitanja o ženskoj potrebi za ispravljanjem takozvanih “krivih Drina”

S druge se strane pitam, zašto nas žene toliko privlače slomljeni muškarci? Zašto silno želimo popraviti svakog slomljenog Reeda Royala, svakog dječaka koji se skriva iza boli života i razočaranja koji mu je donio? Koji misli da ima pravo vršiti teror jer je njegovo privilegirano dupe, život u nekom trenu onako zdušno opalio nogom.

Kad u sve to stavim i svoje neprestano čuđenje životom bogataških klinaca, koji misle da su lova i utjecaj opravdanje za sve, jednako kao i rješenje, ostaje mi milijun upitnika iznad glave.

Vjerujem da će se odgovori nametnuti sami, u nastavku koji bi Stilus trebao lansirati već ove jeseni.

Do tad, budite svoji i unikatni, njegujte dušu i čuvajte ono najvrjednije što imate na svijetu – dostojanstvo i razum. Baš kao mala Ella, Princeza od papira.

Marija Klasiček

Komentari

Neki baner

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.