Filmomanija

Mirnes Alispahić: Mračni zločini

Mračni trileri s detektivom opsjednutim neriješenim slučajem i bolesnom fiksacijom na glavnog osumnjičenog za ubistvo nisu baš filmovi u kojima očekujete vidjeti Jima Carreyja, jednog od najvećih komičara našeg vremena. Upravo takav je njegov posljednji film koji se našao u kinima, Mračni zločini. Iako je film snimljen još 2016. te je svoju premijeru doživio u filmskom festivalu u Poljskoj, tek je sada pušten u kino distribuciju.

Iako ovo nije prvi put da vidimo Carreyja u ozbiljnoj ulozi, mislim da ga nikada nismo gledali u ovako mračnoj ulozi i da ga nikada ne bi ni gledali da je film sniman u Americi. Doduše, podsjetimo se i Robina Williamsa, koji je imao sjajnih uloga van svog komičarskog opusa, poput recimo one u Nolanovoj Nesanici.

© Bartosz Mrozowski

Razlog dobroj i upečatljivoj glumi kada se nađu u ovim, za njih nespecifičnim ulogama, nalazim u njihovoj povezanosti s mračnom stranom i demonima koje su nosili ili nose u sebi. Ali, da li je izuzetna gluma Jima Carreyja dovoljna da Mračni zločini isplivaju na površinu u moru sličnih mračnih trilera? Pa ne baš. Ona je samo tek jedan plus.

Mračni zločini su inspirisani novinskim člankom objavljenog u The New Yorkeru kojeg je napisao David Grann o istinitom slučaju poljskog pisca Krystiana Bale, koji je 2000. počinio ubistvo za koje je osuđen 2007. godine nakon što je detektiv pronašao dokaze nakon 3 godine istrage. Zapravo, sam Bala je izdao knjigu tri godine poslije u kojoj je doslovno opisao ubistvo koje je počinio. Da stvar bude gore, policija je pronašla zapise o njegovom drugom romanu u kojem se spremao počiniti drugo ubistvo.

Sama priča Mračnih zločina se samo drži kostura Baline priče te je smješta u malo bizarnije okruženje varšavskog podzemlja, S&M sex klubova i ljudskih mračnih poriva. Carrey je Tadek, detektiv pred penziju koji ne želi otići u nju ponižen jer ga je kolega ponizio i postao šef policije. Želi oprati ljagu sa svog imena i zablistati kao nekada. Postaje opsjednut neriješenim slučajem ubistva, a kada tragove ubistva pronađe u novom romanu pisca Kozlowa, kojeg glumi sjajni Martin Csokas, fiksira se za njega i u toj zaslijepljenošću njim i željom za uspjehom, ponire sve dublje u mračne kutke svoje psihe postajući poput onih o kojima istražuje. Sadistički muškarci s novcem koji svoje zadovoljstvo pronalaze u silovanju i ponižavanju djevojaka po mračnim ilegalnim seks klubovima.

© Bartosz Mrozowski

Film ima potencijala. Ima dovoljno mraka u sebi da ponudi nešto puno više od onoga što su reditelj Alexandros Avranas i scenarista Jeremy Brock podarili. Gdje je onda problem? Kako smo od nečega što je moglo ispasti izuzetno dobar mračni triler dobili obični prosjek kojeg ćete zaboraviti pola sata nakon gledanja i ostat će vam u pamćenju samo prizori ponižavanja i mučenja žena?

Glavni problem je scenarij koji jednostavno nije dovoljno razrađen i razbacan je posvuda. Jednostavno nema jasnu nit vodilju i gubi se u svim tim twistovima koje nam nudi i klišejima koji se nižu jedan za drugim. Nemam ništa protiv klišeja, dokle god me mogu uvjeriti u svoje postojanje. Ovdje to nažalost nije slučaj.

Avranas stvara tmurnu atmosferu, sve je u sivom tonu, glavni “negativci” su jasno označeni crnom bojom odjeće u kojoj se pojavljuju u svojim scenama, Tadek je čovjek u sivoj zoni, naginje ka mraku što odražava i njegova odjeća. Jasno se vide nijasne sive i crne koja stalno nosi, a njegov karakter dodatno opisuje i njegov odnos s porodicom kao i izgled nekog ruskog pisca iz 19. stoljeća.

© Bartosz Mrozowski

Ritam filma jeste spor, bolno spor, ali ovakvom filmu takav ritam i odgovara. Ili bi barem trebao odgovarati, međutim to nizanje klišeiziranih likova i situacija jednom za drugom bez neke jasne niti vodilje sem da povremeno šokira gledatelje nasiljem i surovošću, ne daje baš impresivan dojam. Štaviše, film ne bi bio vrijedan spomena da nema zaista jaku glumu Carreyja, Charlotte Gainsbourg i Martina Csokasa, koji se očigledno zabavlja u svom liku, te tmurnu atmosferu.

Da je samo malo više kohezivan i da su ovi fragmenti ljepše upakovani, mogao je ovo biti jedan izuzetan triler u rangu Fincherovog Sedam, ali ovako nestaje u sivilu istih šablonskih trilera kojeg vrijedi pogledati samo ukoliko ste ljubitelj Carreyja, želite ga vidjeti u drugačijem izdanju ili pak volite mračne, šablonske trilere.

ŽANR: drama/triler
REŽIJA: Alexandros Avranas
SCENARIO: Jeremy Brock
ULOGE: Jim Carrey, Marton Csokas, Charlotte Gainsbourg, Agata Kulesza, Kati Outinen, Zbigniew Zamachowski
ZEMLJA: SAD/Poljska
TRAJANJE: 92 minute
OCJENA:

Komentari

Neki baner