„Šema“ modernih veza – stay cool dok iznutra crkavaš!
Osvrt na društvo

„Šema“ modernih veza – stay cool dok iznutra crkavaš!

Sve to zapravo izgleda ovako: ona lovi njega, ali suptilno. Velika je frajerica i ne pokazuje da joj je stalo. Plete mrežu oko njega i glumi kako je cool sama sa sobom i kako je hešteg #coldasice hešteg #Instagramkraljica i kako ju ne dira kada se on ne javi, kad ne zna gdje je i s kim i to što ne zna na čemu su.

Pa na čemu smo? – ona će se pitati, ali njega pitati neće.

Na kavi će dugo razglabati do u najsitniji detalj – što i kako. Analizirat će svaku njegovu poruku, analizirat će njegov profil uzduž i poprijeko i u koštanu srž će joj se urezati svaki lajk koji je on okinuo na fotke drugih hešteg riba.

Ništa od toga mu neće spomenuti, ali će mu sve to suptilno naplatiti. I to sve dok su u toj nekoj svojoj šemi. Šta god to tek značilo?

Ovih dana stalno slušam taj izraz „Oni su u šemi“. O jebala vas šema. Jeste li skupa ili niste? Izigravate li nojeve ili ste normalna ljudska bića koja će razgovarati o sebi i svom odnosu?

Ako se možete jebati, onda možete i pričati – it’s simple as that.

Ali ne! Ona će radije izigravati hešteg kučku, kako bi ga ulovila u mrežu i dovela pred oltar, a on će si biti sav super, što je konačno našao ribu koja „ne drami stalno o osjećajima.“

No da vam iskreno objasnim nešto – ta vaša „šema“ u kojoj se muvate da ne bi morali cijelu stvar nazvati vezom,  totalno je neozbiljna i glupa. Ti nisi frajerica jer glumiš kako ti nije osobito stalo, niti si time radiš dobro, a ti frajeru nisi nikakav hešteg ultra, cool lik jer ti je jednostavnije praviti se glupim i ne biti muško. Zrelo i odraslo muško. Ekšli, dok mrljaviš o toj vašoj „vidjet ćemo šemi“, ispadaš totalni papak.

Završit ćete zajedno, jer oboje ćete igrati igru, a onda? Što kad ostanete iza vrata, vašeg stana, kupljenog na milijardu rata i kad maske padnu? Kad ispadne da je ona sve ono što se zaklinjala da nije, a ti ispadneš sve ono što smo cijelo vrijeme znali da jesi – smotan i neozbiljan. Što tad?

Tad ćete se ili rastati ili biti nesretni zajedno do kraja života.

Jer vas je strah. Tebe mila pogotovo. Strah te biti normalna žena koja priznaje da osjeća i da ju smeta ne znati što ta vaša „šema“ znači.

Strah te da možda nije obostrano. Strah te da možda opet daješ srce nekome tko će te povrijediti. Ali znaš šta? Ti srce uopće ne daješ. Sakrila si ga pod tepih. Ispod brda #Coldasice glupih fora i prilaziš cijeloj stvari s figom u džepu.

Naravno da ćeš biti povrijeđena. Neiskrena si. Prije svega prema sebi. Sama si sebe već izdala i povrijedila.

A to čuvanje srca da ne bude slomljeno? To je takva idiotarija. Nema jamstva za sreću, nju gradiš, zbog sebe. Nema jamstva za ljubav, za prijateljstvo, za ništa. Možeš jedino dati sve od sebe i nadati se najboljem. I znaš što? Svejedno možeš biti povrijeđena, jer to je jednostavno život.

„Šema“ modernih veza – stay cool dok iznutra crkavaš!

Proračunatost na djelu

Kad sumiram cijelu tu priču, shvatim da sam totalno zaostala i da ne razumijem te moderne odnose, u kojima nikom nije stalo, a svi se iznutra žderu.

Shvatim isto tako da su neke žene toliko opake, da bi hladno mogle voditi omanje države, jer s tolikom računicom love u mutnom, da su to drame. Planovi se izrađuju mjesecima, svaka trepavica se namješta a di ne bi poruka koju će mu poslati.

Bira se vrijeme kad će mu odgovoriti, na koji način i da li uopće. Raspravlja se čak i o nijansi laka za nokte samo kako bi sve bilo u skladu s tom njihovom „šemom“ i njenim planom.

Zapitam se gdje je u cijeloj toj modernoj sapunici, nestala ljubav? Ispada da svi žele biti voljeni, ali nitko nije spreman voljeti. I onda se svi čude što su se pretvorili u lovce na trofeje, koji se nižu na policama slomljenog srca. Biti emotivan, kod nas „modernih ljudi“ znači biti slab. Sve možemo, gradimo carstva, smišljamo kako ćemo kolonizirati Mars, ali nemamo petlje reći – znaš stalo mi je. I samo želim znati na čemu smo?

Da, postoji objektivna šansa da će ti on / ona reći da mu baš i nije stalo, ali time ti radi uslugu! Želiš li stvarno svoje dragocjeno vrijeme gubiti na nekog tko nikada neće biti tvoj? S kim ćeš uvijek morati igrati igrice da ostaneš zanimljiva? S kim ćeš vječno morati paziti na ton glasa i boju laka za nokte?

Zar je to tebi veza? To je ljubav? Ako jest. Ako te usrećuje – onda okej. Go for it.

Ali i ti i ja znamo da nije tako. Zato pronađi petlju, negdje ispod deset slojeva makeup-a i zauzmi se za sebe. Možda se čak dogodi da je ta osoba ekšli netko s kim ne moraš igrati igrice i tko će te voljeti baš takvu kakva si.

Zauvijek.

Ali, što ja znam, ja ionako kao da nisam s ove planete. Ili iz ovog stoljeća. 😉

Marija Klasiček

Komentari

Neki baner