Razmišljanja Zdravlje i ljepota

Bolest zvana Nikad ne izlazim bez šminke

Postoji jedna bolest, još uvijek nije zavedena u službeni registar bolesti no njezino se postojanje ne može opovrgnuti. Sigurno ima oboljelih i u vašem okruženju pa se pazite. Koliko za sada znamo, bolest nije prelazna ali može negativno uticati na opšte stanje organizma ako dođete u bliski kontakt sa takvom osobom u rane jutarnje sate.

One da još uvijek ne znaš da li su ti oči uopšte otvorene i izgubiš pojam o vremenu i prostoru jer prva jutarnja kava je preskočena pošto ti je kutijica nekako došla do dna, pa si prisiljen otići do prodavnice po nju a usput i po hljeb ako ga ne zaboraviš. I onda je ona tu, osoba oboljela od bolesti skraćeno nazvane “NNIBŠ” što u prevodu znači “Nikad ne izlazim bez šminke”. Naglo se razbudiš, ne trebaš više oči ni trljati pa onako u strahu u malo širem krugu zaobiđeš oboljelu i kradom kupiš ono što ti treba pa pobjegneš u nepoznatom pravcu.

Je li rođena s tim ili?

Još jedom pogledaš na sat pa se zamisliš. Pitaš se samo kad, kako i pobogu zašto? Kad je ustala Bože dragi kad je jutro a za njen tretman je potrebno izvjesno vrijeme? Da li je uopšte spavala? Da li te žene uopšte spavaju?

I sinoć si, sjetiš se, vidjela je u kasne sate kad si se vraćala od nekud, isto je bila tip top sređena, šminka sva u fulu kao da je sa modne piste sišla. Znači ako idemo logički, da bi skinula taj sloj prvi bilo joj je potrebno mnooogo vremena. Dakle morala je zaspati poslije tebe jer si se ti momentalno srušila u krevet kako si ga ugledala sa dovratka. I opet ako slijedimo logiku morala je ustati mnogo prije tebe da bi sada stajala tu pred tobom ponovo tip top našminkana, spremna za reklame. Znači ili nije spavala ili nije sa ove planete!

Onda dalje, kako? Kako joj se da svaki ubogi dan ponovo i ponovo toliko se trackati, u tolikoj količini da sigurno je i sama zaboravila kako izgleda u prirodnom izdanju? Nebitno koje je godišnje doba. Da li je zima kad ti se trepavice zalede od hladnoće ili je ljeto kad bi i svoju kožu skinula koliko je vruće a kamoli onaj debeli sloj pudera. I poslednje, ali ne i najmanje važno pitanje je zašto? Zašto je ikome potrebno takvo maltretiranje, da na putu do prodavnice, eee do prodavnice ona mora cijeli tretman da odradi jer se nenašminkan iz kuće ne može izaći.

Što je previše je previše

E stvarno ja bar ne mogu a da se ne zapitam šta je tu problem? Razumijem ja sve da se treba srediti da se treba šminkati sve to stoji, takođe sam lično veliki pristalica toga da žena treba drži do sebe ali pobogu zna se šta je normalno a šta prelazi tu granicu normale.

Isto tako zna se kako se i za koju  priliku sređuje. Kad je neka proslava, ili šta znam neka svečanost onda može proći ta jača šminka. A ne ovako, obični radni dan, sredina sedmice a ona se natrackala toliko da ti je jači sjaj njezine šminke od svjetlosti sunca. Mislim svako radi od sebe šta hoće ali ja se moram zapitati da li te žene koje se toliko šminkaju svakodnevno znaju šta rade svojoj koži? Znaju li da će već sa 35 ili 40 godina koža da im bude toliko prezasićena tih hemikalija iz pudera da će ubrzano stariti i borati se? I znaju li da ih je stvarno ružno vidjeti jer to prelati granicu ukusa?

Na stranu sad se to kako to kome izgleda. Mislim na kraju krajeva tuđa mišljenja nisu ni bitna, no zdravlje zaista bi trebalo da bude! U 90% slučajeva uz tip top šminku idu i popratna frizura uz naravno taman ten koji sigurno nije dobila kopajući baštu. I šta sad vi mislite, koliki rizik ta žena svjesno preuzima na sebe izlagajući sebe, svoje tijelo i kožu sasvim sigurno gotovo svakodnevno svim tim silnim tretmanima i preparatima koji su na kraju zaslužni za taj savršen izgled? Koliko onda zapravo ta ljepota i ta savršenost koštaju?

Sva ta kemija ne može biti zdrava!

Ne, nisam ja čangrizalo iz prošlog stoljeća koje sada popuje jadnim dušicama. Možda jesam neko ko ima dva klikera u glavi, taman dovoljna da shvatim šta je dobro a šta nije! I nemojte da mi prodajete sad tu neke priče kako ova savremena tehnologija nudi solarijume koji ne štete koži, jer ljudi moji, budimo realni, kako koža može umjetno potamniti bez da joj se ne naškodi?

Pa pobogu znate i sami da ni sunčanje po nju nije dobro, ono postepeno i ne direktno a kamoli tamo neka zatvorena komora koja ispušta kojekakve zrake ili šta već. I otkad to prirodno nije u modi? Šta se desilo sa sviješću današnjice da su toliko zaluđene umjetnim?

Šminka je osmišljena tako da samo naglasi prirodnu ljepotu, istakne ono što je lijepo i malo prikrije neku nesavršenost, no danas to nije tako. Danas ona dođe više kao maska iliti oklop koji se stavi na kompletnu glavu tako da više ne prepoznaš onoga ispod.

A pare?

I još mi nešto u tome svemu nije jasno. Otkud im toliki novac? Gle ništa od toga nije jeftino, šminka je skupa naročito ako posjedujete baš sve što je danas “must have” od silnih prajmera, olovaka za prikrivanje crvenila, podočnjaka, zatim onih stvari za konturisanje lica, pudera, podloga, perlica, hajlajtera, bronzera. Toliko toga a još nismo ni došli do usana i očiju. Samo što više da se natracka lice da se prikrije koža. I sad zamislite sve to da se ponovo i ponovo stavlja na lice svaki dan. Zbog odlaska do prodavnice ili šetnje po naselju. Ne možete reći da je normalno i okej.

Zna se kad se za šta nosi i u kojoj količini, zna se šta je scenska šminka i ko je nosi. Tako da drage moje, opustite se, ne pravite klovnove od sebe zbog odlaska u prodavnicu. Nije to zaista lijepo vidjeti u 7 ujutro ili gledati kako se topite po onim velikim vrućinama. Čemu? Ljepota treba da je prirodna, da dolazi iz vas samih a ono što je reprezentuje ste baš vi! Onakvi kakvi jeste!

Aleksandra Bursać

Komentari

Neki baner