Filmomanija

Mirnes Alispahić: Deadpool 2

Htjeli to neki priznati ili ne, Marvel posljednjih nekoliko godina hara kino blagajnama širom svijeta sa svojom plejadom strip junaka i filmovima koji su rađeni šablonski po formuli koja uspjeva. I dokle god ta formula donosi lovu, niko je neće mijenjati. S Loganom su pokazali da se ne mora baš strogo držati norme i zadate formule, ali Logan je u vlasništvu drugog studija, a ne Marvela pa su se mogli igrati. Kada je prije dvije godine izašao Deadpool, mnogi su bili skeptici.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Stripovski antijunak, plaćenik poganog jezika i morbidnog smisla za humor, izašao sa stranica ispunjenih psovkama, hektolitrima prolivene krvi i besmislenim nasiljem teško da je bio materijal za kino blagajne, ali bogovi Hollywooda su se odlučili pružiti mu priliku zbog čega im je uzvratio ogromnom zaradom.

Nakon velikog uspjeha prvog dijela i odlaska Tima Millera, čovjeka koji je stajao iza kamere, postavilo se pitanje hoće li drugi dio uspjeti nadmašiti prvi? Scenaristički tim je ostao isti, glumačka postava, barem onaj glavni dio isti, a za režiju je zadužen jedan od tipova koji je ubio psa Johna Wicka.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Šta reći za drugi dio Deadpoola? Sve ono što ste gledali u prvom dijelu pomnožite sa dva i otprilike ćete dobiti neku viziju šta vas čeka u nastavku. Deadpool i dalje ne preza od ismijavanja svega i svačega, posebno strip junaka. Obično su to verbalne šale, gdje ne ostaje dužan nikome. Počev od Osvetnika pa do glavnih Marvelovih rivala, DC-ja gdje udara po Batmanu i kompaniji. Ipak, kao i u prvom dijelu nezaobilazni dio njegovog repertoara jeste Jackmanov Wolverine, kojeg na više mjesta razapinje svojim šalama, a sve počinje još na samom početku kada navije muzičku igračku koja prikazuje Wolverinovu smrt iz Logana.

Udara Deadpool i po uvodnoj temi iz Jamesa Bonda, i već nakon te prve uvodne scene, koja nas uvodi u Deadpoolov ponor i razlog za sve ono što mu se zbiva u preostalih 115 minuta filma znate da vas čeka urnebesna zabava. Međutim, kroz tu prizmu humora, skreće se pažnja i na neke od rak rana američkog modernog društva koje ne prolaze vremenom, a to su napuštanje djece od strane društva, zlostavljanje iste u raznim institucijama koje bi ih trebale štititi i rasizam, što prikriveni, što otvoreni. I dok zlostavljanju djece pristupa s dozom ozbiljnosti, rasizmu pristupa s ogromnom dozom sarkazma, čisto da naglasi licemjerje društva po tom pitanju.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Silni sarkazam povremeno biva prekinut emotivnim scenama Deadpoola i njegove djevojke, koji su i u prvom dijelu bili predstavljeni kroz neku humorističnu prizmu te su služili za ublaživanje nasilja, kojeg je bilo u izobilju. Tako to biva i ovdje, samo što su emocije ipak malo više pojačane s obzirom da Deadpool ipak prolazi kroz depresiju zbog gubitka voljene osobe.

Koliko je Robert Downey mlađi Tony Stark, toliko je Ryan Reynolds Deadpool i bez njega je nemoguće zamisliti film jer kako je sam Deadpool rekao: „ja sam križanac Ryana Reynoldsa i šar-peja“. Ostatak ekipe također briljira i ovo je jedan od onih filmova gdje možete reći da je osoba zadužena za podjelu uloga tj. casting odradila sjajan posao.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Ono što je možda najveća mana ovog filma jeste da nema nekog klasičnog negativca, jasnog izraženog jer se isti promijeni negdje na pola filma iz Cablea, kibernetičkog mutanta iz budućnosti u dječaka mutanta, kojeg Deadpool brani od Cablea. Ili pak možemo reći da je glavni negativac društvo predstavljeno u liku izopačenog direktora doma za napuštenu djecu? Čak ni Juggernaut, koji se ovdje prilično razlikuje od onog kojeg nam je otjelotvorio Vinnie Jones u X-Menu, pada u drugi plan jer je samo sporeni zlikovac.

Mada, filmu poput Deadpoola 2 zaista ne treba tražiti zamjerke jer ovo je film čiji je glavni cilj da zabavi i u tome uspjeva u svakom pogledu. Da li je to u pitanju parodija na uvodnu temu Jamesa Bonda ili na kultnu scenu sa Sharon Stone iz Sirovih strasti ili pak obraćanje publici kroz probijanje četvrtog zida, Deadpool 2 je čista zabava. I kao što on kaže, porodični film uprkos silnom nasilju. Dajte mu vremena do kraja filma da vam objasni zašto je to porodični film.

ŽANR: akcija/komedija
REŽIJA: David Leitch
SCENARIO: Rhett Reese, Paul Wernick, Ryan Reynolds
ULOGE: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Julian Dennison, Zazie Beetz, T. J. Miller, Brianna Hildebrand, Jack Kesy, Stefan Kapičić
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 119 minuta
OCJENA:

 

 

 

Komentari

Neki baner