Čitajmo zajedno

Kome vjerovati kada On kaže/Ona kaže by Erin Kelly

Laž, ma koliko sitna i nevina bila, ima lošu naviku da se zakotrlja poput grudve snijega i pokrene lavinu, koja se ne zaustavlja dok ne okrene naše živote za 180 stepeni. Još ako za tu laž zna svega jedna ili dvije osobe, pa je pometu ispod tepiha u nadi da će nestati jer se jednostavno više neće spominjati, imate pravi problem.

U pravim rukama, ova tematika može postati odličan roman, a na sreću svih nas Erin Kelly ima talenta na izvoz. Mlada spisateljica, koja iza sebe ima već nekoliko romana, u svom romanu „On kaže/ona kaže“ maestralno veže laži duboko ukorijenjene u prošlosti dok se prepliće sa sadašnjošću skupa sa pomračinom Sunca.

Baš kao što pomračina Sunca ima svojih pet faza, toliko ih ima i otkrivanje istine u ovom romanu gdje kroz pet dijelova knjige nazvanih po fazama pomračine Sunca, Kelly brižno otkriva pravu istinu koja se krije iza događaja iz 1999. Kako je ta pomračina Sunca zakotrljala lavinu, tako je stala sa ovom posljednjom, na Farskim otocima.

Već na samom početku znate da vas očekuje pažljivo smišljena priča upakovana u izuzetno lijep stil pisanja koji nije baš svojstven autorima ovog žanra. Pažnja s kojom Kelly vodi Lauru i Kita kroz priču, ispreplićući događaje iz prošlosti s onim iz sadašnjosti, divljenja je vrijedna. Sigurnom rukom Erin vodi svoja čeda kroz laži iza kojih su se skrivali punih 15 godina i raspetljava klupko u koje su se upleli.

Osim radnje, koju doista vodi sa umijećem pravog majstora trilera, uz dovoljno mrvica i napetosti da vas tjera da s nestrpljenjem okrenete stranicu te sasvim pristojnu dozu plot twistova u priči, Kelly ima veoma ubjedljive likove što je veoma rijetko. Njeni likovi imaju povijest, mane i vrline. Imaju karakter i osjećaje.

Do kraja knjige Lauru i Kita poznajete kao svoje vrlo dobre prijatelje o čijem ste životu upravo čitali i to je ono što me je najviše kupilo. To i veoma lijepe rečenice koje izlaze iz Kellynog pera, kao i sama posvećenost cijelom konceptu priče. Načinu na koji je povezala pomračinu Sunca i otkrivanje istine i učinila pomračinu Sunca i lovce na istu zanimljivijima nego što vam se to možda činilo do sad.

Svakom fazom pomračine sadašnjosti, vidimo dokle jedna laž izgovorena u najboljoj namjeri može dovesti. Šta sve može učiniti od života pojedinaca.

Laura kaže da je vidjela jedno i glasno to priznaje. Kit je vidio nešto, ali nije siguran šta. Jamie kaže da to nije ono kako izgleda, Beth šuti. Kome vjerovati? Njemu ili njoj? Ko govori istinu, a ko laže? Mogu vam jedino reći da uzmete knjigu u ruke i počnete čitati, jer kada je jednom počnete čitati, nećete je ispuštati iz ruku dok ne prevrnete i posljednju stranicu, kada ćete morati dizati donju vilicu s poda. Kraj dostojan onoga Gillian Flynn.

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner