Čitajmo zajedno

Ustrajnost – knjiga koja me osvojila

Izvršna direktorica facebooka Sheryl Standberg i njezina priča o ustrajnosti. Žene, poslovi i vođenje.

Možda biste na prvu pomislili dok čitate ovu knjigu da je Sheryl Standberg femistica, ali ona to nikako nije. Ona iz svoje perspektive govori koliko se, i zašto, osjećala manje važnom i nesigurnom za razliku od muškaraca s kojima se susretala u poslovnom svijetu.

Kada su Sheryl Standberg proglasili jednom od najutjecajnijih žena svijeta, govorila je da je to apsurd, uvjeravala svoje prijatelje da je to greška i pokušala je opovrgnuti tako nešto vezano za sebe. Bila je nesigurna u sebe do te granice da ne samo da nije shvaćala svoj uspjeh već ga je i osporavala.

Ono što je mene osobito zaintrigiralo kod ove knjige, zbog koje sam osjećala veliku važnost da napišem svoj prvi osvrt i koju time stavljam na ljestvicu prioriteta navodeći vas na čitanje, zašto se jedna žena poput nje osjećala manje važnom za razliku od muškaraca, gdje se nalaze naše kočnice kada je u pitanju samopouzdanje, hrabrost i odvažnost, te priznanje samoj sebi da smo uspješne i izvrsne u onome što radimo.

Preporučujem je svakoj ženi, bila ona školarac, domaćica ili ona koja želi postići svoj pun potencijal, svakoj ženi koja je izazvana sumnjom u svoje sposobnosti na pozornici gdje vladaju najuspješniji muškarci. Ovo je knjiga koja vas mijenja, osnažuje i odgovora na velika pitanja i vlastite sumnje.

Svaki otac i majka, trebali bi ovu knjigu uvrstiti u svoju važnu odgojnu biblioteku, žele li svoju kćerkicu odgojiti kao zdravu i jaku ženu, ženu koja se nikada ne bi trebala osjećati manjom, manje vrijednom, ženom koja nikada ne bi trebala sumnjati u svoje sposobnosti, ženom koja je puno više od majke i supruge, ženom koja nikada neće prihvaćati status quo.

Odgojni start je jako važan, presudan kao stajalište s kojega odgajamo našu djecu i koliko god da se kao roditelji trudimo i željeli bismo izbjeći da naše kćerke osjećaju težinu muško-ženskog svijeta ipak u odgoju činimo velike greške,koje su dio naše podsvijesti, dio našega odgoja, a ova knjiga nas itekako osviještava u tome i pomaže nam da sagledamo vlastite kočnice.

Svakako mi javite dojmove.

Do sljedećeg čitanja,

Mirela Corel Baketarić

Komentari

Neki baner