Sexologija

Vodič kroz BDSM opremu

  • za početnike

Masovno smo o tome slušali pojavom fenomena Pedeset nijansi sive, htjeli ili ne htjeli, čitali smo i gledali, upoznavali se detaljnije sa pojmom BDSM-a i sadomazohističke dinamike koja stoji u njegovoj podlozi. Zanimalo nas to prije ili ne, rijetko je tko mogao odoljeti tome da barem ne progugla pojam i sazna što označava. Nekome je srce zakucalo brže i uzbuđenje poraslo, a neki su vrlo brzo pritisnuli x i odlučili da ta kinky priča ipak nije za njih, barem ne u ovom trenutku.

Nijansama bismo mogli zamjeriti poprilično dosta toga što se tiče prikaza BDSM-a, no jednu im stvar moramo priznati – dovele su ga u prostor mainstreama. Čudne, mračne i nepoznate sado-mazo igrice ugledale su svjetlo dana i o njima se počelo govoriti. Uglavnom zato da bi se objasnilo ono što ne funkcionira u Nijansama, ali sam pojam BDSM-a, upravo zato što je često izgovaran, više ne predstavlja toliki tabu. Sasvim je sigurno da su film i knijga zagolicali maštu mnogih, ali i pomogli ljudima da iskomuniciraju svoje želje. Iako je nisu obradile na najbolji način, Nijanse EL James otvorile su temu BDSM-a, a mi ćemo je u nastavku pokušati kratko obrazložiti i uvesti  vas u svijet “dobro zločestih“ SM igračaka.

Kratka povijest (BD)SM-a kroz kulturu

Već su u 18. i 19. stoljeću Markiz de Sade i Leopold von Sacher Masoch pisali o sadomazohizmu i stvorili pojmove sadista i mazohista: De Sade u svojoj Justine, a von Sacher Masoch u Veneri u krznu. Anne Desclos, pod umjetničkim imenom Pauline Reage 1954. napisala je kultni roman Priča o O, prema kojem je 1975. snimljen i istoimeni film. Luis Bunuel šezdesetih je napravio svoju Ljepoticu dana, a osamdesete nam donose kultnih Devet i pol tjedana Adrian Lynea sa Kim Basinger i Mickey Rourkeom u glavnim ulogama. Niz submisivnih dama i njihovih dominantnih muških partnera prekida Sharon Stone kao brutalna Catherine Tramell u Sirovim strastima 1992. Početak dvadeset i prvog stoljeća donosi po mnogima i najbolji prikaz BDSM odnosa na filmu – Tajnicu Stevena Shainberga u kojoj Maggie Gyllenhaal i James Spader kroz likove Lee i odvjetnika Greya prikazuju priču o nešto drugačijem, ali prekrasnom ljubavnom odnosu.

Svi navedeni naslovi bave se prikazom sadomazohističkog odnosa u seksualnom smislu,no S/m dinamika, kao što piše Lynn Chancer u sjajnoj knjizi Sadomazohizam u svakodnevnom životu, nije nužno vezana uz područje seksualnog već postoji u svim segmentima društva, javnim i privatnim odnosima, a njena  podloga leži u  dinamici moći i nemoći. Pijanistica Nobelovke Elfriede Jelinek (Michael Haneke snimio je istoimeni film) briljantno prikazuje kako funkcionira sadomazohistički odnos unutar obiteljske strukture, kroz odnos  majke i kćeri.

A što je to zapravo BDSM?

BDSM je kratica koja označava skup seksualnih praksi koji u nekom obliku uključuju dinamiku moći i nemoći, odnose između podređenih i nadređenih članova. B označava bondage, kao restrikciju (pokreta, govora…), D stoji iza domination/discipline, dakle dominaciju i disciplinu, postojanje neke strukture, S je sadism, odnosno sadizam (užitak u zadavanju neke vrste boli) te M njegov suprotnost, masochism, užitak u primanju boli.

Radi se o skupu vrlo raznolikih praksi čije su kombinacije kao i repertoar radnji brojni i gotovo ih je nemoguće sve detaljno objasniti i posložiti. No baš je ta širina ono što je toliko privlačno kod BDSM-a: radi se o popularno rečeno, kinky svijetu u kojem svatko može istražiti i ostvariti svoje najdublje želje i porive. Bilo to spenkanje stražnjice svoje partnerice, slabije ili nešto jače, ili ispunjavanje svakoga zadatka koji vam je vaša Gospodarica zadala.

O kakvoj god kombinaciji i praksama se radilo, nekoliko je stvar ključno za prakticiranje sigurnog BDSM-a, a to je povjerenje među partnerima odnosno sudionicima dogovorene igre, njihova otvorena komunikacija i mogućnost za svaku stranu da izrazi svoje želje, ali i jasno istakne svoje granice, preciziranje pravila igre i ono najvažnije – konsenzus svih strana koje ulaze u takav tip odnosa (svaka strana mora pristati na ono što će se raditi).

Također, nakon svake igre, prakticirali je sa svojim stalnim partnerom ili onim s kojim se družite samo u BDSM seansama, uobičajen je i prijeko potreban aftercare koji je na neki način izraz brige za submisivnu stranku od strane D osobe i izmjena nježnosti koja lijepo sjedne nakon nešto grublje igre.

BDSM može biti prekrasan i uzbudljiv svijet u kojem svatko može biti ono što jest i ostvariti svoje fantazije, a partnerski odnosi s podlogom u BDSM-u često su neki od najčvršćih partnerskih odnosa. No u njih treba ulaziti oprezno i nipošto nagliti, pogotovo sa prelaženjem vlastitih granica. Za kvalitetnu BDSM igru ili odnos prije svega je potrebno VRIJEME.

Kratki vodič kroz BDSM  opremu

Iako se često poistovjećuje s određenim predmetima poput lisica, bičeva i lateks odjeće, bit BDSM-a nije u predmetima, oni nisu izvor tako postavljenih odnosa. SM oprema dolazi kao dodatak ili produžetak koji pomaže da igra bude zabavnija, zanimljivija. Kako vrijeme odmiče i istražujete taj svijet, poželite isprobati neke stvari. Možda se poigrati sa vibratorom na tijelu vaše partnerice čije su ruke u tom trenutku vezane ili istražiti koliko je osjetljivo tijelo vašeg muškarca dok na njemu isprobavate novu verziju floggera.

Bacili smo oko na SM kutak web shopa Eroticom (ako ste u Varaždinu u sexy shop možete zaviriti i osobno), a u nastavku donosimo ono što nam je zapelo za oko za početak vaše BDSM pustolovine.

Bičevi, lisice i ostali predmeti za restrikciju

Ovisno o tome što želite isprobati i kakav osjećaj u ili na sebi ponuditi, više je skupina predmeta na koje možete obratiti pažnju. Ako se želite osjetiti pod kontrolom vašeg partnera ili partnerice, odaberite neku igračku pomoću koje će vam on ili ona ograničiti pokret i/ili trenutno blokirati neko osjetilo, primjerite vezati ruke i staviti povez na oči. Ako pak želite nešto jaču fizičku senzaciju, poigrajte se nekim bičem ili pak samo rukom kroz spenkanje. Važno je krenuti polagano, poštovati želje i osjete submisivne stranke, oprezno barati igračkama i polako podizati intenzitet.

Postoji nekoliko vrsta bičeva i bezbroj njihovih inačica. Onih od prave kože i onih od umjetne, bičeva koji sigurno ostavljaju tragove i onih koji više peku nego bole.

Za početnike ili one koji se tek upoznaju s ovim svijetom, ili bi, nevezano uz BDSM htjeli isprobati taj osjećaj, najbolje je krenuti s floggerom, bičem koji ima više tankih resica ili cropom, bičem sličnim onom konjičkom. Bullwhip, koji ima samo jedan rep, može biti vrlo bolan, ali i opasan ako se njime ne rukuje kako treba stoga nije preporučljiv na ovoj razini.

Preporučujemo 50 shades Please sir srebrni bič, flogger od umjetne kože, koji je zbog svoje veličine pogodan i za nošenje na putovanja (https://eroticom.hr/trgovina/fifty-shades-of-grey-srebrni-bic/), crni crop bič od prave kože (https://eroticom.hr/trgovina/bic-crop/), te bič u kombinaciji s peruškom dužine 60 centimentara (https://eroticom.hr/trgovina/bic-peruska-2/).

Što se tiče opreme za restrikciju pokreta, početnicima bi bilo najbolje poigrati se mekanim materijalima poput svile ili šala ili pak lisicama poput ovog lijepog Desir para crnih lisica (https://eroticom.hr/trgovina/lisice-desir-crne/)  ili pak lisica od prave kože s iznutra postavljenim krznom (https://eroticom.hr/trgovina/lisice-kozne-3/). Za restrikciju govora često se koriste takozvane ballgags, loptice s remenom koje se stavljaju u usta. S obzirom na to da ograničavaju disanje kroz usta, za početnike preporučujemo ballgag s rupicama kroz koje se može disati (https://eroticom.hr/trgovina/ball-gag-breathable/).

Za one koji žele isprobati više toga odjednom tu su uvijek dobrodošli setovi, poput ovog crnog BDSM seta koji sadrži flogger, masku za oči, kožne rukavice, tanga gaćice i ball gag (https://eroticom.hr/trgovina/set-bdsm-crni/)  ili desetodijelni set za vezanje sa leopard uzorkom koji sadrži i kvačice za bradavice te uže (https://eroticom.hr/trgovina/set-za-vezanje-leopard/). Ipak prije negoli se poigrate s konopcem valjalo bi proučiti pravilne načine vezivanja kako ne bi došlo do neke ozljede.

Izbor BDSM opreme jako je širok, a snaći se u njemu ponekad nije najlaganiji zadatak. No od nekud treba krenuti, stoga preporučujemo da prema dosadašnjim saznanjima o tome što vam predstavlja užitak, odaberete neki predmet i upustite se u avanturu. U svakom će vas slučaju negdje dovesti i nešto vam novo o vama otkriti.

Izabela Laura

Komentari

Neki baner