Mojoj majci
Biti Mama Ona

Srećna majka je dobra majka

Naravno da rodjenjem deteta, centar, ne sveta, nego univerzuma, pomeramo sa sebe na to malo čudo. I nismo više bitni mi, niti naše potrebe (što je potpuno u redu), jer bitna si ti bebo, a sve ostalo može da sačeka.

No, od ogroooooomnog je značaja to da fokus na dete ne baci u potpunosti senku na nas. Zašto? Zato što tada zaboravljamo suštinu, a ona glasi – SAMO SREĆNA MAJKA JE DOBRA MAJKA.

Možda na prvu zvuči egoistično, ali razmislite. Ako niste zadovoljni sobom, ne možete se osećati dobro, ako se ne osećate dobro, šaljete negativnu energiju, a ko je upija? Vaše dete. Svoje nezadovoljstvo, frustracije, nervozu prenosite njemu/njoj. Ukoliko izdvojite 20-ak minita za sebe, za feniranje, manikir, negu bilo koje vrste ili prosto odvojite vreme da odmorite, da oslušnete tišinu ili bilo šta, što Vam pričinjava zadovoljstvo, to isto zadovoljstvo koje osećate same sobom prenećete detetu. I odjednom neće biti bitno to što već 3 sata ne možete da ga uspavate ili što plače bez prestanka.

Imaćete više razumevanja i strpljenja. Dete će se verovatno u takvoj atmosferi brže smiriti.

Jako je važno da ne zaboravite, pored toga što ste MAJKE, Vi ste i dalje ŽENE. Ne čini vas lošom majkom to što i dalje mislite na sebe i svoje potrebe. Ne čini vas ni manje požrtvovanom ako s vremena na vreme ispunite sebi neki hir. To što nam je okolina stvorila prototip dobre majke i što pokušava da nas ubaci u kalup, u kojem majka od trenutka rođenja deteta zaboravlja na sebe, grčevito se hvata za ulogu majke zaboravljajući da ima i svoj život, ne bi trebalo da nas odvede stranputicom.

Da, prva potpisujem da će mi dete biti zauvek na prvom mestu, ALI NE I NA JEDINOM. To je poenta.

Većina žena pokušava da se povinuje gorepomenutom kalupu bez razmišljanja, da ne bi od te iste sredine bila okarakterisana kao loša majka. I tako u krug. Pokušavajući da zadovoljimo druge, sebe i svoje zelje zanemarujemo, stavljamo se u drugi plan i pravimo kardinalnu gresku. I od nečeg najlepšeg na svetu, kao što je majčinstvo, pravimo omču, olovno breme, tešku žrtvu, i tako etiketirano, to isto majčinstvo predstavljamo potonjim generacijama (nesvesno, nažalost).

Važno je osvestiti, to što si majka je dar, tako ga i percipirajte, dobili ste nekog za koga biste u trenutku dale život, ima li veće časti za ženu? I šta je u poredjenju sa tim, par neprospavanih meseci, strija ili kilograma viška?

Saška Trenčić

Komentari

Neki baner