Biti Mama

Radije sam tebe držala


Autor: Regan Long / Photo: Unsplash / Izvor: Huffpost

Danas, više nego ikad do sada, trebala sam pet minuta samo za sebe. Pet minuta da budem JA – ne supruga i majka, već samo JA. Mala, bezbrižna JA koja želi pobjeći od stvarnog u nestvarni svijet, ali nisam to učinila. Danas, kad mi je više nego ikad trebalo da budem sama, odlučila sam da ti budeš sa mnom. Tu na prsima, što bliže srcu.

Trebala sam očistiti nered u kuhinji – ali nisam.

Trebala sam izvaditi veš iz mašine, staviti ga da se suši, ispeglati ono što se osušilo i složiti – ali nisam.

Trebala sam iskoristiti dvije slobodne minute da se istuširam, možda operem kosu i nabacim nešto šminke na sebe – ali nisam.

Možda ne bi bilo loše da sam odgovorila na meilove i provjerila silne propuštene pozive, a kojih je bilo dosta u protekla sedamdeset i dva sata.

Bilo bi dobro usisati stan, obrisati prašinu sa knjiga, pokupiti razbacane stvari sa poda. I jesti, da, bilo bi dobro i jesti, kažu da treba redovno.

Razmišljala sam da te tako uspavanu odnesem u sobu i stavim u krevetac i bacim se na posao.

Ali nisam napravila ništa što je trebalo napraviti, sve sam ostavila “za poslije”, jer su tvoje male nožice tako čvrsto pripijene oko mene da nemam snage da ih odvojim i spustim u krevetac. Nisam napravila ništa što je trebalo napraviti, jer sam umjesto svega toga izabrala držati te. Rukama, na prsima, tu kraj srca. Izabrala sam slušati kako dišeš dok su nogice još uvijek čvrsto pripijene oko mene, a tvoja glava je tik na mom srcu. Sve je to sada tu u mojim rukama, a čini mi se kao da si još jučer bila u mom trbuhu, isto tako mala i sklupčana.

Svi moji planovi i “možda bi trebalo da napravim još to i to” padaju u vodu, jer sam izabrala da te držim. Ti si moj (ne)mir i ispunjenje sna. Ti si moja oluja i mirna luka. Ti si moj prvi i jedini izbor. Ti si moje SVE!

Komentari

Neki baner