Čitajmo zajedno

‘Sunce i njeni cvjetovi’ by Rupi Kaur


Autor: Marija Klasiček / Photo: APortal  & Rupi Kaur/ Izdanje: Stilus Knjiga (129,00 kn)

Emocija. Prenesena u kratke, direktne i sažete stihove, pisane bez okova forme. Tako bih ukratko opisala životnu paletu koju nam donosi Rupi Kaur u svom novom bestseleru – Sunce i njeni cvjetovi, koju izdaje moj omiljeni nakladnik Stilus knjiga.

Sve što čini jednu ženu, sve njene nijanse, sve ono što je svaka od nas barem jednom proživjela. Sve suze koje smo isplakale pokušavajući skupiti komadiće svog slomljenog srca, svi životni usponi i padovi i sva ta prokleta očekivanja koja svaka od nas ima, sama od sebe, sve nam to Rupi nudi. Govori nam da nismo same. I nipošto ne nameće stav da smo sve iste, samo nas podsjeća da smo u svojoj sličnosti – unikatne. Kao i ljubav, kao i tuga, kao i svaka emocija koja nas čini ženama.

Od seksualnosti, do preispitivanja sebe. Od pokušaja da raste i shvati svijet, Rupi nam u svojoj uspješnici ‘ Sunce i njeni cvjetovi’ donosi odgovore na mnoga pitanja koja svakodnevno same sebi postavljamo, ali istovremeno nameće nova.

Žene diljem svijeta autoricu doživljavaju kao svojevrsnog gurua, onu koja je progovorila o boli, o nasilju, o silovanju, o ljubavi, o sljepoći koju nosimo kad volimo, o tome što smo sve spremne trpjeti da bismo nosile tog nekog i dalje na svojim leđima i u svom srcu, samo zato što osjećamo odanost, odanost i ludost.


iako znaju
da nisu duga vijeka
biraju živjeti
najsunčaniji život

suncokreti


Podijeljena u poglavlja: venem, padam, puštam korijenje, rastem, cvjetam – ‘Sunce i njeni cvjetovi’ je knjiga koja ženu predstavlja kao cvijet, kao rajskog feniksa koji pada i ponovno se podiže. Kao onu pojavu, ultimativne životne sile koja zna da je sama sebi najljući neprijatelj i najveći saveznik.

Pa tako dok ju čitamo osjećamo kako su isplakane suze, zapravo istovremeno voda koja zalijeva samo tlo ljudske duše iz koje zatim niču novi cvjetovi i nove pobjede.

Rupi na tako ne-napadački i jednostavan način, sugerira da samo kroz padove i slomove možemo pronaći svoju svrhu i nastaviti rasti… jer život nikako nije ravna crta na monitoru, već krivulja koja predstavlja puls.

Zbirka je prožeta veličanjem ljubavi, one najveće koju svaka žena može osjetiti – prema samoj sebi. Iz te ljubavi za samu autoricu sve izvire i to je konstantan, cjeloživotni put i učenje. Tek nakon pronalaska sebe i svoje svrhe, žena može biti ona koja prima ljubav od muškarca koji zna vrednovati njenu dušu, tijelo i um, kao kompleksnu cjelinu i ništa manje od toga.

Sve suprotno, od autorice doživljava osudu i nije okarakterizirano kao ništa drugo, do li imitacija ljubavi i pripadanja.

Možemo li od nje učiti kako voljeti? Možemo li ovu novu uspješnicu, baš poput prethodne, nazvati “ženskom biblijom”? Odgovor vam svakoj ponaosob, zaista može dati samo Rupi, kroz svoje stihove. U moj je život ova zbirka došla u pravom trenutku, kao što se svaka meni bitna knjiga, meni osobno naprosto dogodi. Ne tražim ja njih, već one nađu mene.


nitko se nije probudio kao leptir

rast je proces


Držite je kraj uzglavlja dok se oporavljate od ljubavnog brodoloma. Čitajte je dok se tražite i dok mislite da rješenja na sve što vas muči jednostavno ne postoje.

I osjećajte, baš kao ona. Koja je svoj život i ono što ju je u njemu slamalo, pa iznova slagalo, dala svima nama kroz stih. Kroz tu formu za koju su svi rekli da je umrla.

Nije, samo je našla nove načine da živi, raste i cvijeta.

Marija Klasiček

Komentari

Neki baner