Biti Mama Ona

Majčinstvo nekad i sad…


Autor: Alis Marić / Photo: Privatna galerija autorice / Izvor: Bakino Zlato by baka blogerica

Bila sam jako mlada mama. S jedva napunjenom 21 godinom rodila sam Tina. Danas je Tin tata mom prvom unuku. On je preskočio tih 15 godina prednosti tako da nisam baš najmlađa baka. To bude tako u prirodi. Jedna generacija se požuri, druga malo zastane. 

Sve moje prijateljice su tada uživale u studentskim danima, izlascima, provodima i putovanjima. Mene je za razliku od njih zapala velika odgovornost, briga ali i najveća ljubav. Tada nisam nikome dala da mi soli pamet. Iako sam imala samo 21 godinu sve sam radila oko bebe sama i sve sam znala. Bila sam najpametnija mama. Doduše stvari su tada bile nešto drugačije. Da se prisjetim:

– moja beba je većinu vremena spavala na trbuhu – sada čujem da je to strogo zabranjeno.
– nije bilo papirnatih pelena
– platnene pelene su se iskuhavale i peglale
– nije bilo gotove hrane za bebe tj. tek se počela pojavljivati u Hrvatskoj, ali smo je zato nabavljali u Austriji
– Hipp hrana se iz Austrije donosila u paketima i pomno planirala za specijalne prilike – duže šetnje, izlete ili posjete.
– izbor adaptivnih mlijeka je bio siromašan i vrlo često ga male bebe nisu podnosile. Barem ga je moj Tin bljuvao u lukovima. Tako da sam ustrajala na dojenju do skoro 8 mjeseci njegove starosti.
– nije bilo izbora oko čuvanja bebe – ili baka servis, ili jaslice ili dati otkaz. Imala sam sreću da u to vrijeme nisam radila tako da sam isključivo ja bila s bebom. Najbolja opcija za bebu i za njen kasniji razvoj i život.
– izbor kolica je bio sužen i siromašan. Danas kada gledam kakva se vozila postoje za te male bebače – zavrti mi se u glavi. Pa kako se roditelji uopće mogu odlučiti za jedna. Jer sva su naime dobra.
– oprema za bebe je danas svemirska. Nema što nema. U moje vrijeme je i ona mala ležaljkica bila čudo.

Sve u svemu iako sam bila moderna mama puna tolerancije i razumijevanja za sve opcije, danas ne želim svojoj snahi i svojem sinu soliti pamet majčinstvom. Prepuštam njima da odluče što će primjenjivati, kako će bebu stavljati spavati, kako će je hraniti, kako će je oblačiti i kako će je odgajati. Nikad nisam bila pobornica petljanja u odgoj, njegu i brigu oko beba. Svatko radi kako najbolje zna i umije. Koji puta ispričam kako je to bilo kod mene, dam kratki dobronamjerni savjet i na tome stajem.

Nisam voljela da se meni netko petlja u odgoj i njegu bebe pa stoga niti ja to neću raditi.

“Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.”

(Tadijanović).

Alis Marić

Komentari

Neki baner