Cafe

Masters of Sex – seksualna revolucija sa malih ekrana

Ne znam kako vi ali ja uvijek moram imati barem jednu seriju „na lageru“. Isto je i s knjigama, na noćnom ormariću mora jednostavno mora stajati knjiga bez obzira imam li vremena ili namjeru odmah je čitati.

Što se tiče serija, moram priznati da sam užasan binge-watcher. Nemam običaj pogledati po nekoliko sezona zaredom. Ako kojim slučajem pratim seriju koja ima više od tri sezone postoji velika mogućnost da će se te tri sezone razvući na duži vremenski period.

Tako sam 2015. godine otkrila seriju čije sam četiri sezone završila upravo ovog ljeta.

I MORAM je podijeliti sa vama.

Serija se zove Masters of Sex, datira iz 2013. godine (nisam upućena je li se emitirala na našim ekranima pa ne znam postoji li nekakav hrvatski prijevod, ja ju znam po izvornom) i zapravo je adaptacija biografije o Billu Mastersu i Virginiji Johnson, koji se smatraju začetnicima seksualne revolucije pedesetih godina 20. stoljeća. Glavne glumce utjelovljuju Michael Sheen i Lizzy Caplan, po meni dvoje izrazito talentiranih glumaca, kao i ostatak glumačke postave ove serije.

Već u prvih nekoliko epizoda pojavljuju se vibratori, masturbiranja i mnogo golih tijela, neću vas lagati, golotinja je prisutna – sve u svrhu istraživanja koje Dr. Masters provodi želeći ni više ni manje, Nobelovu nagradu za svoje revolucionarno istraživanje.

Serija prikazuje tradicionalan način života 1950-ih godina, Bill kao hladan i zatvoren čovjek, a i suprug, svoje dane krati na poslu dok ga kod kuće čeka Libby, žena koja je svoj život podredila muškracu, čekajući ga uz ručak i monoton seks. Ako volite vintage; odjeća, frizure, barovi i kuće su prilično zorno preslikani iz ondašnjeg razdoblja.

Njegova poslovna partnerica, Virgina, totalna je suprotnost – za život je zarađivala pjevajući po birtijama, ima dvoje djece iz propalog braka i žena je bez dlake na jeziku.

Što se meni posebno svidjelo, osim činjenice da je zaplet prema istinitoj priči, jest to što su prikazane tabuizirane teme koje čak ni u 2018. nisu razumljive ljudskoj populaciji.

Od seksualnih pomagala, homoseksualnosti, seksualnih disfunkcija pa sve do ženskih orgazama – teme su koje su razrađivane kroz cijeli serijal i koje su stavljene u kontekst tadašnjeg društva koje je sa strahom i dalje živjelo prema religijskim, moralnim i društveno uvjetovanim normama.

Sve u svemu, preporuka svima vama koji pratite strane serije i koji želite saznati nešto novo vezano za ljudsko tijelo i seksualnost, uz neizostavnu dozu drame, seksa i ljubavnih zapleta.

Photo: “Masters ox sex (2013)” serijal Promo

 

Komentari

Neki baner