Naučila sam...
Usputna misao

Naučila sam…

Par životnih mudrosti koje sam upila od roditelja, a da ih nisu podijelili sa mnom:

– radi ono što voliš.

Zvuči kliše. Da, mislim na plaćeni posao. Nešto što nije hobi i što će ti donijeti financijsku stabilnost. Ali ako nisi zadovoljan poslom, umara te 90% vremena, što je zapravo taj posao za tebe onda? Skraćivanje životnog vijeka. Zato, nebitno o željama tetki, bake, djeda, kuma itd., trebaš razmisliti što ti želiš raditi. Moj je otac obožavao svoj posao – vozač kamiona. Rekao bi da ga ne bi mijenjao za ijednu šefovsku poziciju. Nekome treba fakultet za to, a nekome to nije potrebno za posao iz njegovih “snova”.

– budi dobar prema drugima, ali ne  trpi tuđe negativnosti.

Svakome možeš reći dobro jutro, dan ili večer pa čak i pitati šta ima i kako je. Ali ako se osoba pokaže kao nezainteresirana, negativna i pokazuje odbojnost i smatra te nižim od sebe, ne trpi ga. Njemu neće jedno šta ima popraviti dan, samo će se istresat na tebe. No ako ga lijepo i mirno odbiješ,  moguće da će se osoba pitati zašto je to tako. Sam će shvatiti.

 – radi ono što te opušta. 

Bilo to rolanje, teretana, pecanje, gledanje nogometa, pravljenje hrane, pisanje ili pričanje s ljubimcem. Bitno je da te opušta, bitno je da ti stvara ugodnost do te mjere da ne možeš reći kako je život sranje. Bar dok to radiš,  ne možeš to reći. To je važno za tvoj unutarnji mir i jednako je važno kao obitelj, zdravlje, novac i ljubav.

– učini uslugu, vratit će ti se.

Ako se i ne vrati, znat ćeš da si učinio dobro djelo, pomogao nekome, podijelio s nekim nešto, udijelio nešto što ti imaš, a netko drugi ne. A ako ti se vrati.. to su temelji za dobrog čovjeka. Kako god okreneš,  imaš svoj unutarnji mir sekundu nakon sto odlučiš pomoći.

– ne odustaj od obitelji, sve su što imaš.

Nijedna rasprava, svađa ne bi vas trebale razdvojiti. Nema tih novaca koje su u stanju ispiti ljubav iz vaših srca. Nemojte to raditi, nikada. Vraćaj im se uvijek i iznova, pokaži da ti je stalo.

– kad imaš jako malo,  potrudi se da to ostane u uskom krugu.

Vjerujte mi, većina se voli naslađivati tuđom nesrećom, upirati prst tamo gdje ne treba i opet ukazivati na tvoje nedostatke. Nekolicini ljudi bit će teško zajedno s tobom, ali će i bit uz tebe. Po tome ćeš i ubuduće znati kome se možeš obratiti, a kome samo možeš uputiti osmijeh i nastaviti dalje.

 

Marina Pejak

Komentari

Neki baner