Cafe

Suprotnosti se ne privlače

Tko god da je rekao da se suprotnosti privlače, neću reći da je bio u krivu, ali ću reći da se ne slažem s njim.

Ne možeš spojiti liberalista s konzervativcem; ne možeš spojiti pokornog katolika sa žustrim ateistom; ne možeš spojiti lijenčinu bez cilja s ambicioznim radoholičarem; ne možeš spojiti negativca s pozitivcem; ne možeš spojiti metalca s cajkarošem; ne možeš spojiti skromnog s nezahvalnim; ne možeš spojiti osobu sa stavom s osobom bez stava; ne možeš spojiti pravednog s varalicom. Možda i možeš, ali do koje granice? Možda se fakat privlače, ali koliko će dugo opstati?

Zamisli ljubavnu vezu između liberalista i konzervativca. Ovaj zagovara slobodu, ovaj tradiciju. Dva različita svijeta koji se ne mogu susresti ni na jednom polju života. Jedan ne razumijem drugog i jedan drugog čine frustriranim. Zapravo, uopće ne mogu zamisliti taj odnos.

Dalje, katolik i ateist, ali ovdje pričamo o ekstremima. Ovdje pričamo o katoliku koji redovito obavlja svoje katoličke dužnosti, svake nedjelje je u crkvi i tako dalje, ne pričamo o katoliku koji je katolik samo na papiru, i o ateistu koji sve te ceremonije ne može smisliti, a ni shvatiti. Zamisli samo da ovaj katolik dovede ateista na ručak k obitelji, koja isto tako živi prema katoličkim pravilima. Vjerujem da bi iz tog ručka proizašao dobar scenarij za španjolsku sapunicu. Nešto poput Zabranjene ljubavi, ali s Marisol i Enriqueom. Gdje bi se uopće vjenčali? U crkvi ili kod matičara?

Zatim, lijena i ambiciozna osoba. Lijenčini bez cilja možda i ne bi bilo toliko loše u tom odnosu, barem bi imao tko brinuti o njemu, ali nakon koliko vremena bi ga ambiciozni radoholičar poslao u rodno mjesto? Možda ne zbog lijenosti nego zato što nema cilj u životu, a cilj za ambicioznog radoholičara je isto što i benzin za automobil. Još jednom – bilo bi frustrirajuće biti s nekim tko ne razumije tvoj način života, razmišljanja, funkcioniranja. Osim ako si lijena žena u potrazi za sugar daddyjem, a njemu je drago da ima nekoga za seks, ali to čak nije ni odnos. Eventualno se može nazvati odnosom između kupca i prodavača.

Pozitivna i negativna osoba – moram li uopće objašnjavati? Pozitivca zamara negativnost, a negativca živcira partnerova nezainteresiranost prema njegovim „problemima“. Kraj priče.

Sljedeći primjer su metalac i cajkaroš. E, to bi moglo biti zanimljivo. Na koja mjesta bi izlazili? Što bi slušali kod kuće? Vjerojatno jedan drugog kako si prigovaraju. Nije toliko ni do glazbe koliko do činjenice da su to dva potpuno različita svijeta; različita valna duljina, različiti svjetonazor. Cajke su vrlo plitke, recite što želite, ali tako je. Nije da baš možeš razmišljati o dubokoumnim temama dok ih slušaš.

Nije da te baš mogu inspirirati na pozitivnu promjenu. Dobro, otrov je i prevario te, ali ne moraš sad baš razbijati čaše, spavati s njegovim najboljim prijateljem, pokazati cijelom gradu kakva si ti riba i nek’ mu bude žao što te prevario. Isplači se koliko se god trebaš i nastavi sa životom. Tko je on da mu ti moraš išta dokazivati? Metal je opet ekstrem na svoj način, ponešto dublji i mračniji ekstrem koji ne ide baš uz razbijanje čaša i vrtenje žarulja.

Zatim dolazimo do skromnog i nezahvalnog te do pravednog i varalice. To su odnosi u kojima bi jedna strana uvijek izvukla deblji kraj. Skromna osoba nezahvalnome vjerojatno nikad ne bi bila dovoljna, nikad je ne bi znao cijeniti – poput svega ostaloga u njegovom nesretnom životu.  Bio bi to vrlo toksičan odnos. Odnos između pravednog i varalice također. Pravedan bi bio naivniji jer bi do određene granice vjerovao da su svi poput njega, a varalica bi ga vukla za nos. Prije ili kasnije bi se ta dva svijeta sudarila i razišla.

I šećer na kraju – osoba sa stavom i osoba bez stava. Ovdje povlačim paralelu sama sa sobom. Ja imam stav i kritičko mišljenje oko svega. Obožavam raspravljati, zaista obožavam, ali samo s osobama koje također imaju svoj stav. Ako vidim da osoba uopće ne razmišlja o onome o čemu govori i da nema argumente kojima bi mogla potkrijepiti to što govori, meni se više ne da ni komunicirati. Suprotstavi mi se, dapače, obrazloži mi zašto sam u krivu. Volim čuti drugačija razmišljanja, volim naučiti nešto novo. Nemoj biti pasivan, nemoj samo slušati druge. Mučni glavom i bit ćeš mi sto puta zanimljiviji. Uopće se ne mogu zamisliti s nekim tko ne zna razmišljati svojom glavom, uopće.

Zato smatram da suprotnosti ne mogu funkcionirati na duži rok. Na početku može biti zanimljivo, ali prije ili kasnije, razlike postanu prevelike i samo si frustriran jer ne možeš biti to što jesi i jer se iz dana u dan moraš prilagođavati i odbacivati dio po dio sebe, a to nije ono što ti treba na kraju dana. Na kraju dana ti treba netko tko će shvatiti i dijeliti tvoje ludilo, netko tko će ti pokazati da nisi sam na svijetu. Znam, svaki odnos zahtijeva svojevrsni kompromis, ali reklo bi se da ono što je previše ni s kruhom nije dobro.

Reklo bi se i srodne duše. Srodne.

Komentari

Neki baner