Čitajmo zajedno

“Peta dimenzija” by Tomislav Beronić

Znači ovako… pročitam knjigu do kraja, i ostanem onako “uh”!

Šta to znači?!

Veliki sam obožavatelj Dan Browna. I kada ti sam autor kaže da su njegov roman čitatelji usporedili s poznatim piscem, misliš u sebi : “E pa sad… Nisi ti jedini kojega su s njim uspoređivali, ali su ipak pretjerivali. A ja obožavam Dan Browna”.. i tako te zapravo zanima ta usporedba. Makar ja bih tu knjigu čitala jer je domaćica, a pogotovo autor rođeni Vukovarac, moj sudrug, iako nas dosta godina dijeli…. ma, ok! Neću pretjerivati, ali ipak sam ponosna na jednog Vukovarca! 😃

Još sam svašta saznala iz naših chatova, i već tada sam bila svjesna da razgovaram s jednom jako inteligentnom personom.

I onda zajdem čitati… Ispočetka sama fizika koju ja uopće ne razumijem i pitam se: “Ok kako ću ja išta skužiti?” Jer fizika i ja.. aa… Međutim, daljnji tijek događaja romana, otkriva sasvim novi pogled i na fiziku, i na Bibliju ( da! dobro ste pročitali! ), i Kuran pa čak i na poznate ličnosti iz povijesti… Ovo je sada već, prava avantura!

Nisam se samo jednom iznenadila pročitanom, i nisam se samo jednom upitala “Je l’ bi to bilo moguće?” Pa ovo je sasvim logično. Ok, sada volim fiziku! A Tomislav bi bio vrstan profesor.

Ovo je jedan sasvim novi način razmišljanja! Percepcija mišljenja svakog čitatelja će se mijenjati… Možda, ali možda to i je tako…

Moram spomenuti koliko sam se iznenadila pojavom jedne povijesne ličnosti o kojoj sam nedugo čitala. Ibn Sina! Googlajte dragi moji. Ili jednostavno uzmite ovaj roman i čitajte. Makar, svejedno ćete googlati, i putovati… Na Bliski istok… Upoznat ćete poznate povijesne ličnosti iz perspektive za koju niste ni znali da postoji.. a najveće iznenađenje je jedno PISMO! Aha i opet ne znate o čemu ja to?!

Mislim da vam je vrijeme da uzmete roman u ruke i saznate!

P. S. Svaka sličnost sa Dan Brownom nije izmišljena! Pa zapravo… Dana bi trebalo uspoređivati s Tomislavom, a ne obrnuto!

Moja ocjena: GENIJALNO!

Gordana Malančuk


Nota o autoru: 

Rođen 1965. u Vukovaru. Matematičku gimnaziju završio u Vukovaru 1984. Studirao matematiku i cestovni promet na Sveučilištu u Zagrebu. Cijeli profesionalni vijek radi kao programer u Hrvatskoj, Švicarskoj i Njemačkoj. Stalno živi u Hrvatskoj od 1998. Autor više računalnih programa uglavnom u turističkom sektoru.

Dodatno o knjizi: 

Roman”Peta dimenzija” autora Tomislava Beronića ima nagradu Artefakt koju mu je dodijelila publika na prošlogodišnjoj Konvenciji fantastike RIKON i svoj klub čitatelja koji prate novosti vezane uz roman i rješavaju kvizove o likovima romana. Kao što je pokazala i nagrada Artefakt, “Petu dimenziju” publika je dočekala objeručke jer se Beronićev znanstveno-fantastični roman oslanja na stvarne povijesne činjenice, preispituje odnose vjere i znanosti te nudi napetost avanturističkog trilera.

 

Komentari

Neki baner