obitelj, dom, zajedništvo
Usputna misao

Obitelj je dom, dom je obitelj

Može te živcirati ali od nje ne bježiš. Može te naljutiti ali ipak oprostiš. Jer, nema tog razloga koji bi me natjerao da izdam, ne oprostim ili ne volim svoju obitelj. Ona je uvijek tu. Kada se povećava i srce ti postane veće za jedan broj. Kada bude loše držite se svi skupa – njihova je podrška besplatna i dobrovoljna, a ipak ima veliku vrijednost.

Iz obitelji sam gdje se sreća ne kupuje novcem niti se povjerenje kupuje poklonima, gdje sreća ima svoje ime i prezime, gdje ljubav nije uvjetna. I kad smo imali malo u očima drugih, mi smo ipak imali previše. U našoj je dnevnoj sobi više duša nego u ogromnim, bogatim zgradama punih ljudi. Više dobrote i razumijevanja nego u kičastim crkvama.

Obitelj je nešto što te potiče, ona stvara, ne uništava, ona je jedna osoba koja radi velike stvari. Rijetko radi samo za sebe, nikada ne bi trebala biti sebična. Svaka obitelj nosi križ, ali izlaze kao pobjednici. Jedna je to duša, a nekoliko tijela.

Možda nedjeljom odlazite na ručak svojima, misleći da je to pomalo naporno – ali uvijek, vozeći se kući, shvatite da je nemoguće procijeniti sreću koja stoji iza toga. To je poklon koji dolazi svaki tjedan, to je mir koji nema cijenu, to je ljubav koju osjetiš, zahvalnost koju si netko ne može priuštiti. Izađeš iz obiteljske kuće i znaš da je vrijedilo – svaki kilometar koji si proveo putujući, svaki trenutak koji si proveo u kući, svaki razgovor koji si uspostavio oči u oči, srce u srce.

Zajedništvo je najvažniji sastojak u receptu koji se naziva „Obitelj“. Taj recept nije nimalo lako ostvariti, ali je trud koji stoji iza toga bitan. I da, na kraju krajeva, ishod recepta bude svaka ova rečenica iznad.

Obitelj je dom, dom je obitelj.

Photo: privatna arhiva autorice

Marina Pejak

Komentari

Neki baner