"Praznik zveri - žeteoci" by Zoran Petrović
Čitajmo zajedno

“Praznik zveri – Žeteoci” by Zoran Petrović

Na koricama romana piše:

Ulicama Beograda i okolinom, dva kuma, psihološki profajler i inspektor beogradskog MUP-a, tragaju za serijskim ubicom, koji žrtve usmrćuje ubrizgavanjem otrova T12. Na vratu ubijenih ostavlja ubode koji podsećaju na vampirski ujed pa ga mediji nazivaju „Vampir sa Avale“. Trag mu se na neko vreme gubi i policija prekida poteru, ali nakon par decenija ubistva se nastavljaju u istom maniru. Ovoga puta Odeljenje za krvne delikte imaće pomoć podmlatka policije kao i ekcentričnog patologa sa neskrivenim interesovanjem za „onostrano”.

Događaji koji će uslediti i dokazni materijal sa mesta zločina, nevešće ih na nešto sasvim neverovatno. Kucnuo je čas da zaborave sve što su ih škola i životno iskustvo ikada učili i da otvorenog uma zakorače u svet natprirodnog. Vile Bestidnice, Zavetnica, Tajnožder i Mrtvozbornik, samo su neka od izmaštanih stvorenja koja nose unikatni pečat autora. Hoće li se na Krvavi Mesec zauvek narušiti balans između Svetla i Tame? Pripovedač vam je uručio pozivnicu za Praznik zveri. Prihvatite izazov. 

Ovu noć sam nemirno spavala 😏!

"Praznik zveri - Žeteoci" by Zoran Petrović

Sigurno se pitate zašto?! E pa odgovor leži upravo u ovoj knjizi koja je tako živopisno opisana da sam sanjala kako me vampiri love… svu onako u krvi. Ne, ne sjećam se da l’ me koji ugrizao, ali se sjećam kako sam pobjegla. Neću vam to otkriti, ali možda otkrijem autoru pa, tko zna, možda ideju uklopi u novi nastavak.

Mislim da svakom autoru služi na čast kada njegova ili njezina knjiga djeluje na čovjeka.

Inače, ja se ne grozim i ne sanjam čudovišta jer ih se ne bojim, jer znam da ne postoje. No, kada netko ispreplete mitove, stare legende (pri tom mislim na vampire a ne na ostale likove kao što su Stoletnica, Mrtvozbornik, Zavetnici, Mesečeva deca, Čuvari, Tajnožderi – koji su svi produkt Zoranove mašte) s postojećim ljudima ili mjestima, eeee tu se onda čovjek onako malo počeška po glavi i zamisli…

I da, prije spavanja x puta provjeri je l’ brava zaključana, je l’ ima koga ispod kreveta i u ostalim mračnim kutovima u kući… 👻👻👻👻 … pa se onako pokrije po glavi načulivši uši i trzajući se na svaki zvuk. Hm…

Ne znam ja zašto ova knjiga spada u fantasy žanr. Više mi liči na horor.

Sve počinje onako laganini, mirno, upoznavajući nas s glavnim akterima romana, pa se čak spominju i neki likovi iz prvog autorovog djela “Bulevar greha”. A onda, Zoran pomalo dodaje stare strašne priče, legende… i ubacuje likove koji pomalo otkrivaju svoja mračna lica.

O da.. i ja sam ostajala bez daha na momente…

A ono što je još zapanjujuće u ovom romanu, su obrati ili prevrati. Misliš da je netko dobar, a ono nije… misliš da je netko zao, ali nije. Zato je najbolje ovaj roman čitati bez predrasuda i bez pretpostavki da znaš tko je tko! A radnju niti ne pokušavati preduhitriti.

Tek tada, i samo tada ćete moći uživati u noćnim morama, baš kao i ja! 😈

P. S. Nisam ja sebična da s vama ne podijelim noćne more.

Gordana Malančuk


"Praznik zveri - Žeteoci" by Zoran PetrovićNota o autoru: Zoran Petrović rođen je 1968. godine u Beogradu. U periodu od 1984. do 1986. aktivno se bavio muzikom kao vokalni solista “Bukowski band-a”, a od 1987. do 1990. kao vokal projekta “Psihokratija”.

Tokom devedesetih završava Višu Politehničku Akademiju, bavi se advertajzingom, kompjuterskom animacijom, tada pionirskom internet komunikacijom i online gaming-om kojim se, kao hobijem, bavi i danas. Master diplomu iz psihologije, na temu “Iskustvo u emotivnim vezama kao prediktor ljubavnih stilova”, dobija 2012. godine.

Na književnoj sceni se pojavljuje 2009. sa svojom prvom zbirkom ljubavne poezije “Ženi koju volim”. Drugu zbirku, pod naslovom “Hvala što postojiš”, objavljuje 2010. godine. Njegov prvi roman, “Bulevar greha”, izašao je iz štampe 2016. godine. “Praznik Zveri” je njegov drugi roman.

Komentari

Neki baner