Život je
Život

Život je…

– Život je nepravedan, nikad se više neću zaljubiti. Nikad. – reče mi jedna djevojčica dok mi je pričala o svom prvom ljubavnom razočarenju.

– Život je skot, mala moja – htjedoh joj reći.

I ovo je samo početak. Bit će on još okrutniji. Rasplakat će te još bezbroj puta. Dat će ti nešto što voliš, obradovat će te, a zatim ti to oteti, bezdušno. Uzalud ćeš moliti da ti vrati. Uzalud ćeš se boriti. On ti priređuje šta on hoće. I nikad ne reci nikad, mala moja.

Još ćeš se ti puno puta roditi i umrijeti. Još ćeš ti puno puta gorjeti. Padati i ustajati. Reći pa poreći. Graditi pa rušiti. Uzeti pa odbaciti. Život je borba sa životom.

I da bar jedina bol koju ti priredi bude ljubavna. Da bar budeš te sreće, mala moja. Da bar… Htjedoh joj svašta nešto reći, ali nisam.

– Proći će – samo sam rekla.

Jer što da joj pričam o nečemu što će sama osjetiti na vlastitoj koži. Što da je plašim životom kada je za njene mlade godine i ovo puno. Kad bi bar postojala neka čarolija kojom je mogu zaštiti od sve tuge svijeta. Od sve nepravde i svih udaraca. Kad bi barem postojala tajna formula za sreću i uspjeh da joj je otkrijem, da je sama ne pronalazi, da ne gazi preko trnja, tražeći je. Kad bi barem…Ali ne postoji. Sve će to morati ona sama. Sve osjetiti na svojoj koži. Nositi na duši. Čuvati u srcu.

– Osmjeh na lice i glavu gore – rekla sam. Proći će.

Nisam joj rekla da će kad to prođe doći nešto drugo. Da uvijek dođe nešto drugo za šta se boriš, za šta izgaraš. Zbog čega vrištiš i ostaješ bez glasa. Nešto što te boli i lomi. Uvijek. Jer život je skot, mala moja. On diže u nebo i baca u najdublje ponore. On te mrvi, krši. Da bar nikad to ne spoznaš, da bar…

Komentari

Neki baner