Najava novog naslova: "Stranice od peska" by Danijel Jovanović
Život

Najava novog naslova: “Stranice od peska” by Danijel Jovanović

“Stranice od peska” treći su dio fantastičnog serijala “Severna kapija”.

Nakon “Duhova prošlosti” i “Glasova u tami” dobro poznata družina, na čelu sa hrabrom Suzanom, vraća se na izoliranu planinu u nadi da su sve tragične priče ostale zakopane u prošlosti. Njihove nade već prve večeri raspršuje misteriozna strijela koju nepoznati napadač koristi kako bi nekoga od njih usmrtio. Suzana, Margita, Ilija, Lila i Semil suočit će se sa zlim silama daleko moćnijim od svih prethodnih. Može li grupa tinejdžera promijeniti ono što je utisnuto u pjeskovitim stranicama drevne knjige? Hoće li Suzana podnijeti breme odluke koja bi mogla okončati život jednog od njenih prijatelja? I hoće li bliznakinje konačno sklopiti sve kockice svoje zagonetne prošlosti?

Treći dio serijala “Severna kapija” donosi nam djecu koja su ušla u svijet odraslih naglo i bez pripreme, razrešenje bolnog ljubavnog trougla, tragične sudbine i hordu demona iz najudaljenih kutaka ljudskog uma.

Jedno je sigurno, odrastanje nikada nije bilo surovije.

Podsetimo, “Severna kapija” predstavljena kao serijal za mlade, pobrala je simpatije publike od sedam do sedamdeset sedam zbog specifične atmosfere koju sa sobom nosi. U ovim romanima, prepunim misterije i tumačenja simbola, dominiraju i elementi slovenske mitologije koji čitavoj priči daju izvestan mračan ton kakav samo naše priče iz davnina i stara narodna verovanja mogu da imaju.

Nova generacija autora!

Danijel Jovanović pripada najnovijoj generaciji autora domaće fantastike i istakao se specifičnim serijalom koji do sada nije viđen na našim prostorima. Pored “Severne kapije” Danijel je pisao i kratke priče, a mnoge od njih našle su se na listama pobjednika brojnih konkursa i objavljivane su u raznim zbirkama.

“Na ovaj dio serijala (“Stranice od peska”) posebno sam ponosan i uživao sam u čitavom procesu njegovog nastanka. Deca su odrasla, a sa njima i ja, kao pisac i kao osoba. Njihovi problemi su problemi svih nas. Pored izuzetno mračnih kutaka slovenske mitologije i demona o kojima ranije nisam pisao, publika će čitati o značaju porodice, sazrevanju kada su u pitanju prijateljstvo, ljubav i tolerancija, ali naučiće i da neke odluke moramo doneti koliko god one teške bile. Neki od najemotivnijih trenutaka naučiće nas kako da se nosimo sa sopstvenim izborima. U ovoj knjizi nalaze se najmanje dve od meni omiljenih scena iz čitavog serijala. Jedva sam čekao da ih podelim sa svima vama!“rekao je Danijel u sklopu najave novog izdanja.

Sve romane iz serijala “Severna kapija” možete poručiti preko sajta izdavača otvorenaknjiga.rs, preko zvanične fejsbuk stranice (https://www.facebook.com/Severnakapija/) ili ih možete potražiti u knjižarama Delfi, Vulkan i Papirna krila širom zemlje. Na sajmu knjiga ne propustite štand izdavačke kuće “Otvorena knjiga” gjde će se ovi naslovi naći po sniženoj cijeni. Četvrti i ujedno posljednji dio popularnog serijala planiran je za sljedeću godinu.


Nota o autoru: Danijel Jovanović rodom je iz Kušiljeva, pored Svilajnca. Osnovne studije završio je na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a master studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Po struci je diplomirani filolog hispanista, a danas živi i radi u Beogradu.

Svoj prvi roman u serijalu Severna kapija objavio je 2015. godine u okviru društva za afirmaciju kulture „Presing“.

Rukopis Severna kapija: Duhovi prošlosti je pre svog prvog izdanja ušao u uži izbor za nagradu „Mali Nemo“, kao i konkursa za najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće „Arte“. Knjiga je 2016. doživela i svoje ilustrovano izdanje pod pečatom izdavačke kuće “Vrane”. Drugi deo serijala pod nazivom Severna kapija: Glasovi u tami objavljuje u oktobru 2017. godine.

Danijel je pisao i kratke priče koje su bile objavljivane na nekim od vodećih portala u zemlji i ušle u brojne zbirke.

Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu poezije i proze “Janoš Siveri”. Njegova priča Kolo objavljena je u prvoj Evenstar-ovoj ediciji pod nazivom „Priče i pesme iz srednje zemlje“. Kratka priča Kavez objavljena je u ediciji priča na temu slobode organizovanoj od strane portala “Crna ovca”. Kratka horor priča Komadići stakla našla se u zbirci “Grad ukletih” u izdanju izdavačke kuće “Presing” i časopisa “Afirmator”. Priča Praznina ušla je u zbornik KSFF-a “Fiknjimu u glavu”. Priče Šuma i Komadići stakla ušle su i u zbornik savremene krimi priče “Zatvorena knjiga kriminala” u izdanju Media Art Content d.o.o.

Ovaj mladi pisac dobitnik je i nagrade za najbolji prevod na takmičenju organizovanom od strane Španske ambasade u Beogradu. Završio je kurs kreativnog pisanja „Kreativne sinergije“ i vredno radi na nastavcima sage o Severnoj kapiji.

 

Redakcija

Komentari

Neki baner