Kako mislim tako mi je
Život

Kako mislim, tako mi je

Ovih su se dana uzburkale rasprave o life coachecima, wc školjkama i opzicijskom dvojcu misliti – djelovati. U toj pašticadi tekstova i opširnih statusa koje sam čitala, razumjela sam i složila se sa gotovo svakim statusom koji sam pročitala, iako su dolazili sa različitih točki gledišta.

Svatko ima svoj sistem vjerovanja i svoj je stav obrazložio argumentima koji su vrijedili u njegovom odnosno njezinom slučaju.

Ako pobliže pogledamo u sebe i oko sebe, velika je vjerojatnost da ćemo shvatiti da naš život uvelike oblikuje ono u što vjerujemo. Tu sada ne govorim o vjeri s velikim V, već o uvjerenjima na kojima temeljimo svoj život, a koja smo upijali dok smo odrastali od ljudi koji su na nas imali utjecaj, a potom uvjerenjima koja smo, u odraslijoj dobi sami odabrali.

Ako vjerujete u to da ćete, ukoliko razbijete zrcalo, imati sedam nesretnih godina, vrlo je vjerojatno da ćete u narednih sedam godina sve loše stvari koje vam se dogode pripisati tome što ste razbili to zrcalo. Ako ste uvjereni da se sreća zaslužuje patnjom, patnju koju proživljate prihvaćat ćete kao neizbježan put do sreće koja će kad tad, izgleda sama od sebe uslijediti i time pristati na stvari i odnose na koje možda ne biste trebali.

Ako vjerujete u to da negativne misli koje imate privlače i negativne stvari u vašem životu, odabrat ćete misliti pozitivne stvari, stvari i ljude koje želite imati pored sebe.

Ako sam nešto naučila kroz godine i godine kognitivno bihevioralne terapije to je da naše misli oblikuju naš život.

Misli koje postaju naša uvjerenja, naočale kroz koje promatramo svijet. Život se događa svaki dan, svake minute i svake sekunde. Događaju se lijepe i manje lijepe stvari, pred nas se postavljalju izazovi razne prirode. Mi sami odabiremo način na koji ćemo na njih gledati, a samim time i kako će oni utjecati na naš život.

Naše misli ne utječu samo na način kako vidimo određene stvari, već i što vidimo. Ako smo usredotočeni samo na ono loše što nam se događa, nedostatke u našem životu i negativne osjećaje, tražit ćemo oko sebe dodatne potvrde takvog načina razmišljanja.

Vidjet ćemo samo ono negativno

Na ulici ćemo zamjećivati samo nesretne, namrštene ljude, vidjeti samo račune koje moramo platiti, ljutiti se zbog honorara koji kasne, veliki naglasak staviti na to da se trenutno osjećamo usamljeno i da nismo, primjerice, zadovoljni sa svojim društvenim životom.

Sve to mogu biti istinite činjenice u datom trenutku, situacija može biti katastrofalno loša, zastrašujuća, prijetećeća, nedovoljno dobra za ono čemu težite. Život sam po sebi jest težak, od svakodnevnih malih bitki, kako stići skuhati ručak, do toga gdje ćemo i sa kim živjeti, jer nema stanova i teško je pronaći odgovarajućeg partnera. Teško je pronaći adekvatno plaćen posao na kojem plaća neće kasniti.

No to svakako nisu jedine stvari koje nam se događaju niti smo mi nemoćni da neke od njih promijenimo. Možda ponekad gledamo u krive stvari, ne obraćamo pozornost na ljude koji su pored nas, a koji su možda točno ono što trebamo.

Kako mislim tako mi je

Važnost sitnica

Možda se osjećamo loše jer nemamo prebijene pare u džepu taj tjedan i samo smo usredotočeni na ono što nemamo i što ne valja, dok je vani primjerice prekrasan dan koji možemo iskoristiti za šetnju ili vožnju biciklom i pomisliti, koliko smo nevjerojatno sretni što možemo upijati te zrake sunca i što se možemo kretati.

Možemo nazvati tog prijatelja koji nam nedostaje i razgovarati s njim, poljubiti tu osobu koju imamo pored sebe i na trenutak zaustaviti vrijeme. Biti zahvalni na toplini doma koji imamo, utopiti se u finoj šalici čaja. Staviti na papir stvari na kojima smo zahvalni (a takvih sasvim sigurno ima), a onda i one koje želimo promijeniti u svom životu.

Negativne posljedice negativnog razmišljanja

Ali ako mislimo samo o tome što sve nije dobro i što nam sve nedostaje, puštamo da život prolazi,  a sebe trujemo lošim mislima koje će imati negativne posljedice na nas. Od čega nastaje gastritis, u velikom postotku problemi sa štitnjačom i migrene, a često i zlokobne bolesti ako ne od negative koja utječe na naše tijelo? Stres je neizbježan u životu sviju nas,  ali veliku njegovu količinu mi sami potenciramo i to preko granica našeg organizma. Često sami na sebe navlačimo bolesti, loše poslove i loše odnose. Zašto? Jer ne razmišljamo o tome kako i što razmišljamo.

Kao narod smo jako skloni „kukanju“ i trpljenju, često mislimo da stvari jesu takve kakve trebaju biti i da se ne mogu promijeniti.

No zapravo je naša perspektiva ta koja nam život čini takvima, naše misli kroje život koji živimo. Prije same akcije postoji misao, isto kao što naša psiha često utječe na stanje našeg tijela. Naše misli i jesu i nisu čarobni štapić.

Gotovo sve što pomislimo možemo ostvariti, ali da bismo to ostvarili potrebna je akcija. No ispred svake radnje stoji misao – da zaslužujemo boljeg partnera, više plaćen posao, slobodne vikende, ručak u miru. Užitak u trenutku u kojem jesmo. Sve počinje od naše glave i našeg uma, od toga u što vjerujemo i kako ta uvjerenja utječu na naš život. Kad poboljšamo način na koji mislimo, onda možemo početi i djelovati na način koji je najbolji za nas i koji će nas dovesti tamo gdje želimo biti.

 

Izabela Laura

Foto by: Isabella Bajlo

Komentari

Neki baner