Moja sestra Sarah by Sonja Smolec
Čitajmo zajedno

“Moja sestra Sarah” by Sonja Smolec

Na koricama piše:

Moja sestra Sarah je fantasy roman tiskan u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade a uz potporu Ministarstva kulture RH.

Knjiga je napisana kao priča/sjećanje petnaestogodišnjakinje na vrijeme kad su se u njenoj kući počele dešavati neobične stvari, van svake logike i vjerojatnosti.

Moja sestra Sarah by Sonja SmolecKad je Sofia imala šest godina, na tavanu je naišla na zaključanu škrinju. Škrinja je pobudila njenu dječju radoznalost a ono što je u njoj pronašla zauvijek će promijeniti njen život. Izrezak iz novina, napis iz kojeg se vidi da su njeni tata i mama postali ponosni roditelji blizanki, slika, rodni list na ime Sarah, zlatni lančić s privjeskom. Ostaje iznenađena jer shvaća da se istog dana, kad i ona, rodila još jedna djevojčica, njena sestra.

Ali, gdje je njena sestra?

Nakon nekoliko dana djevojčica, unatoč maminoj zabrani, odlazi na tavan da ponovo pregleda škrinju. U njoj pronalazi zlatni lančić koji ima privjesak sa slovom S i koji u potpunosti odgovara onome koji i sama ima oko vrata. No, dok je u ruci imala taj drugi lančić, izgovorila je na glas ime svoje sestre i tada se počinju dešavati stvari za koje djevojčica misli da nisu istinite. Da li su samo dio njene bujne dječje mašte?

Tajne ne mogu biti tajne zauvijek!

U širokom spektru knjiga domaćih autora kojih čitam u zadnje vrijeme, ovo je prva u kojoj susrećem Židovsku vjeru i običaje. To moram posebno naglasiti jer ja ljude ne mjerim nit’ po naciji niti po vjeri. Niti poznajem ikoga te vjere pa mi je bilo odlično saznati nešto novo. Sonja je odlično opisala običaje židovske vjere da sam čak pomislila da piše o sebi.

Da ne biste odmah pomislili da je ovdje riječ o rasizmu, ne! Nije!

I to mi je drago. Ovo je roman fantasy žanra s velikom dozom paranormalnog, namijenjen mladima i onima koji se tako osjećaju. Tajna koju je glavna protagonistica otkrila, mijenja joj cijeli život… i kao Scherlock Holmes se upušta u avanturu života da bi otkrila ono što je doista bitno!

Čitajući roman proživjela sam široki spektar emocija, a ono što sam zaključila je da je tanka linija između normalnog i paranormalnog!

Za sve ostale informacije morat ćete sami pročitati knjigu. 😉

Gordana Malančuk


Nota o autoru: Sonja Smolec (rođena 1953. u Puli, Hrvatska) hrvatska je književnica i pjesnikinja. Od 1956. do 1985. živjela u Zagrebu, a trenutno živi u Velikoj Gorici.

Počevši pisati još u ranoj dobi, Sonja Smolec gaji interes kako za pisani oblik tako i za slikarstvo.

Kao učenik osnovne i srednje škole, bila je aktivna u vannastavnim programima kao učenički predstavnik školske knjižnice. Osim toga, njeni radovi povremeno su objavljivani u školskim časopisima. Bila je članicom likovne grupe ’69 “, ali se zbog obiteljskih obveza nije više mogla ozbiljnije posvetiti i slikarstvu.

Priče iz knjige Tajna ima krilaDiv i Snježana, dramski su obrađene i izvedene na Prvom programu Radio Zagreba, Obrazovni program, u izvedbi poznatog hrvatskog glumca Pere Kvrgića i članova Dječjeg kazališta iz Zagreba. Priče Renata i Helena emitirao je Hrvatski katolički radio, a Priče za laku noć HRT.

Urednica je nekolko knjiga poezije domaćih i inozemnih autora.

Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Društva hrvatskih književnika, Svjetske udruge pjesnika (WPS), Udruge Jutro poezije.

Komentari

Neki baner