Nije nas imao tko naučiti kako se nositi sa životom

Nije nas imao tko naučiti kako se nositi sa životom i mnoge smo lekcije naučili na teži način!

Naučili smo kroz povrede koliko trebaš biti oprezan kada nekome otvaraš svoju dušu, koliko je važno dobro promisliti kome otkrivaš svoje najranjivije strane, i kome dopuštaš pristup u najdublje predjele svoga srca.

Kroz izdaje smo naučili kako nisu svi ljudi isti i kako nekada oni koji su najrječljiviji i najljubazniji kasnije najjače zabadaju nož u leđa.

Nije nas imao tko naučiti kako cijeniti sebe.

Kako se odnositi prema svome vremenu, koliko ljudima dati prilika i kako se zaštititi od grabežljivaca i ostalih koji su uzimali od nas sve što su stigli. Nisu nas naučili kako biti zadovoljan svojim životom već su nas gurnuli u ludu utrku i natjecanje naučivši nas da više vrijedi onaj koji ima više. Onaj koji je brži, snalažljiviji, i koji ne bira sredstva kako da dođe do svoga cilja.

Puno su nam govorili o beskrajnoj vrijednosti znanja. Napunivši nam glave tonama informacija od kojih na kraju nismo znali što je bitno, čemu služe i kako se njima koristiti. Vrijednost iskustva zanemarili su pokazujući kako onaj koji ima više informacija vrijedi više.

A sve je zapravo bilo mnogo jednostavnije.

Trebalo je samo pokazati kako živjeti, usmjerivši nas na naše sposobnosti i mogućnost njihova razvijanja.

Nije imao tko da nas nauči kako se nositi sa teškim ljudima. S maskama na licu i onim ranjivim u nama što je brzo padalo pod nečiji utjecaj. Iz rane u ranu naša se slika svijeta kristalizirala i bolje smo razumjeli stvarnost u koju smo gurnuti. Škola života ojačala je naša ramena i našu volju, neke snove potpuno izbrisala a neke potpuno izgradila.

Kako god bilo – kamen koji je bio bačen na nas iskoristili smo i sagradili od njega svoj temelj.

Mario Žuvela / Izvor: Savjetnik Uspjeha

Komentari