Mirisna crtica

I tako, sjedim ja nekidan u busu gledajući svoja posla, tj buljeći u telefon, kad pored mene sjede jedna žena. Normalna busna pojava, ništa alarmantno. No nekoliko sekundi kasnije – panika. Ne mogu disati. Zapuhnuo me ekstragust oblak nekog jeftinog parfema, i dok sam ja panično pokušavala doći do finog nemirišljavog atoma kisika, žena mi se ljubazno nasmiješila.

U nedostatku bolje ideje i pateći od lagane vrtoglavice, nasmiješih se i ja njoj. Valjda.

Nisam sigurna koliko je to ličilo na osmijeh. Možda više na neku polubolnu grimasu osobe koja patnički umire od ebole. Mozak mi se momentalno isključio pa sam se tek puno kasnije, na svježem zraku, sjetila da sam se mogla i ustati i premjestiti na drugo mjesto.

No ovako, u izmaglici poluludila, panično sam pokušavala zadržati dah i usrdno se nadala da će na sljedećoj stanici ući osoba sa druge strane mirisnog spektra. Znate, onakva koja nije vidjela vodu nekih mjesec dana, a bočicu parfema valjda nikada, čak ni u izlogu trgovine. Pa sve nekako mislih, možda se te dvije krajnosti međusobno ponište i ostane – ništa.

Blaženo, nemirisno, neprimjetno ništa.

I da, sad mi je jasno da to baš tako i ne funkcionira, al’ što ću kad mi je nos povezan direktno sa mozgom, pa čudne kemikalije čudno djeluju na tijek mog razmišljanja.

Mirisna crtica

Na moju sreću, u autobus nije ušla osoba sumnjivih higijenskih navika, izdržala sam nekako plitko dišući do stanice, isteturala iz autobusa i zahvalila se svim postojećom i nepostojećim božanstvima što sam preživjela ovaj teror.

Narednih nekoliko dana hrana je bila potpuno bezukusna, dok mi se njuh nije vratio u normalu.

Otada u autobuse ulazim oprezno, sa spremnom maramicom ili nekim drugim prigušivačem mirisa. I ne ustručavam se promijeniti mjesto u slučaju miomirisne nužde.

Još samo ovo želim reći:

Ženice moje drage. Lijepe ste. Zgodne. Privlačne. Lijepo mirišete i bez kemikalija. Pod uvjetom da se svakodnevno tuširate, jelte. Čak štoviše. Apeliram da se svaki dan tuširate! Stoga molim vas, preklinjem, ako već morate, špricnite taj parfem SAMO JEDNOM!!

Unaprijed zahvalna mimozica osjetljivog nosića.

Komentari