Mala Belgijska atrakcija
Business

Mala Belgijska atrakcija

Vjerojatno će se čitatelji ovog teksta upitati sto se krije između napisanih redova, ali priča ide ovako:

U malom mjestu nedaleko Jeuk-a u Belgiji, flandrijskom dijelu nastala je jednostavna mala građevina koja svojom atraktivnošću ima status lokalne atrakcije koja ne treba propustiti pogledati ni doživjeti ako vas put nanese na taj dio Europe. Do nje dolazite putem koji vas više podsjeća da krećete nahraniti dijete na drugoj polutki koje ne zna što je bombon.

Možda je i u tome čarolija otkrivene crkvice.

Ono što vam na tom putu daje sigurnost da ste na pravom putu je da su vam s lijeve i desne strane ogromne količine voća poput kruški i jabuka a visina stabla istih nije veća od 60 cm. Neuobičajeni prizor za rijetke ljude koji se po stablima vole penjati.

Mala Belgijska atrakcija

Milimetarski precizni razmaci i prostranstvo koje nema ni komadića zemlje koja nije iskorištena za sočne plodove. Ako sam ikad igdje povjerovala da onaj koji obrađuje zemlju prima nagradu onda je to u tom pitoresknom mjestu u Belgiji. Zapravo selu. Ali selu u kojem žive ponosni ljudi jer su seljaci.

Na korak od tog prostranstva je i ono što sam u sebi nazvala spomenikom seljacima, a prometni je znak u kojem je odmah jasno da traktori imaju prednost nad svim ostalim cestovnim prometnim sredstvima. I nitko se ne ljuti, niti trubi, niti psuje jer vozi iza sporog traktora.

Uz niz iznenađenja dođosmo do crkvice.

Mala Belgijska atrakcija

Shvaćam da se nalazimo usred livade na kojoj je oko crkvice nekoliko obitelji i prijatelja, koji jednostavno sjede i razgovaraju. I smiju se. Građevina ima ulaz s obje strane i onaj tko te gleda izvana dobiva optičku poruku da se nešto može pročitati između linija od kojih je napravljena dok netko boravi unutra. Ono što je osobito zadivljujuće je igra svjetla i sjene ovisno o položaju sunca u odnosu na crkvicu, pa se u nekim trenucima mogu pročitati slova.

Mala Belgijska atrakcija

Ova lokalna atrakcija je dokaz za da oni koji misle da je spektakl i lokalno iskustvo turista, velika investicija, nisu u pravu.

Ako izuzmemo onaj dio da je sve u oku gledatelja, riječ je o najobičnijem proplanku kakvih u mojoj okolini ima nekoliko za svaki kut oka. A osnovni građevinski materijal je željezo koje je ispričalo prekrasnu priču na pokošenoj travi.

Mala Belgijska atrakcija

Mala Belgijska atrakcija

Komentari

Neki baner