Živjeti ne znači biti živ

Svatko tko ovo čita može reći da je živ, očito, ali tko od vas zaista živi? Živjeti ne znači biti živ, ali svejedno, mnogi to redovito zaboravljaju.

Neki misle da je dovoljno preživjeti dan.

Oni su već odavno umrli. I moraju podhitno nešto mijenjati. Što? Ne znam, to samo oni znaju. Neki misle da su im potrebni novci kako bi mogli živjeti. Oni još ne shvaćaju. Neću sad reći da je novac potpuno nebitan i da nam ne treba jer bih lagala, ali reći ću da onaj koji ne zna biti sretan i kad „nema ništa“, neće znati biti sretan niti dok će „imati sve“.

Sreća je u malim stvarima, a ljepota je mnogo puta skrivena.

Kad si posljednji put bila zahvalna za sve što imaš? Kad si posljednji put bila zahvalna što imaš krov nad glavom, hranu na stolu, pitku i čistu vodu? Reći ćeš da to nije ništa posebno, ali je, vjeruj mi da je. To su stvari bez kojih ne možeš ni biti živ, a kamoli živjeti.

Kad smo već kod zahvalnosti, naučila sam jedan trik…

02.02.2018. sam odlučila da ću na kraju svakog dana zapisati u bilježnicu 10 stvari koje su se dogodile tog dana i na kojima sam zahvalna. To me nije samo naučilo da budem zahvalna već da tražim i najmanju ljepotu i najmanje dobro u svakome danu, ali i da se sama potrudim učiniti nešto na čemu ću biti zahvalna jer papir ne smije ostati prazan na kraju dana! Uostalom, nauči te i nekoj disciplini što je također dobra stvar. Sad sam se već počela i osjećati krivo ako ne znam što bih napisala jer to znači da se nisam dovoljno trudila i da nisam pridavala dovoljno pažnje, a svijet je zaista prepun ljepote.

Najbanalniji primjer – ideš u šetnju, koje su ti misli?

Misliš li samo kako ćeš doći do cilja ili uživaš u ljepoti okoliša? Osjetiš li toplinu sunca na obrazima? Osjećaš li kako ti povjetarac miluje kosu? Staneš li ponekad da bi promatrala nebo, oblake, zalazak sunca? Vidiš li koliko je lako biti živ? Vidiš li koliko je lako pronaći ljepotu?

Živjeti ne znači biti živ

Možeš je pronaći svugdje; od šetnje do kave s prijateljima. Prijatelji!

Družiš li se sa svojim prijateljima samo da ne bi bila sama ili zato jer ti prija njihovo društvo? Možeš li uopće biti sama? Kako se osjećaš dok si sama? Bojiš li se samoće? Izbjegavaš li je? Ili je prihvatiš i iskoristiš za upoznavanje same sebe? Što vidiš kada dođeš do prepreke – poraz ili lekciju? Jesi li osoba koja traži i najmanju grešku u dobroj stvari ili si osoba koja vidi i najmanje dobro u lošoj situaciji?

Znaš li što te čini sretnom? Ako znaš, što čekaš?

Ne znaš li, idi pronađi. Živi život, nemoj ga preživljati. Ne daj životu da ti isklizne iz ruku. Nisi premlada, nisi prestara, nemaš premalo novca ni premalo sreće. Imaš točno ono što ti treba u ovome trenutku. Imaš točno ono za što si spremna; ni manje ni više. Želiš više? Idi, radi za to, radi na tome. Jednostavno je. Neće te nitko osim same sebe zakinuti za uspjeh; što god da ti uspjeh značio.

Sve je u glavi, ljudi moji, sve. Kako gledaš na svijet i što odlučiš vidjeti su stvari koje razlikuju onog koji je samo živ od onog koji živi. Živi onaj koji odluči osjećati svijet umjesto da prolazi kroz njega, onaj sanjar i borac u jednom s ciljem i nadom za bolje sutra, onaj koji je spreman aktivno sudjelovati u kreiranju sebe i svog života.

Jednog dana ćeš se okrenuti i pogledati svoj život, što želiš vidjeti? Kako bi se osjećala ako bi se sada okrenula i pogledala svoj život?

Koji god da je odgovor, na tebi je.

Komentari