”Genijalna prijateljica” by Elena Ferrante
Čitajmo zajedno

”Genijalna prijateljica” by Elena Ferrante

U zagrebačkom kinu Europa, u četvrtak 08. studenoga u 19 sati održala se ekskluzivna pretpremijera nove HBO serije ”Genijalna prijateljica” (My brilliant friend), prema romanu talijanske spisateljice Elene Ferrante u izdanju Profil knjige. Službena premijera istoimene serije održat’ će se 19. studenoga u 20 sati na HBO-u, a istog datuma će biti dostupna putem online usluge HBO GO.

Serijal ”Genijalna prijateljica” obuhvaća četiri romana i prati prijateljstvo Elene Greco i Lile Cerullo, osvojio je čitatelje diljem svijeta te postao veliki hit, a u Hrvatskoj su prva tri nastavka prodana u 18 000 primjeraka. Valja napomenuti i da je odabir glumaca za seriju trajao punih osam mjeseci, a u njemu je sudjelovalo otprilike 9000 djece i 500 odraslih. Mlade glumice Elisa Del Genio i Ludovica Nasti utjelovile su uloge Elene i Lile dok su bile djeca.

Prva epizoda počinje Lilinim nestankom bez traga, prikazuje njenu prijateljicu Elenu, koja sjedi za računalom i ponukana nestankom prijateljice odluči pisati njihovu priču. Dvije naizgled jednostavne djevojčice, pohađale su isti razred i slovile za najpametnije učenice, koje su se sramile pokazati svoje znanje. Jer u njihovo vrijeme, svijet je bio podijeljen na dječake kojima je dopušteno sve, te djevojčice koje je društvo u kojemu su živjele svrstavalo u nedovoljno pametne, nedovoljno vrijedne, rođene da kimaju glavom i pokore se muškom rodu.

Elena utjelovljuje one naizgled slabašne, mirne i povučene djevojčice koje nisu svjesne skrivene snage u njima. One koje se boje izboriti za sebe, skrivaju se iza kulisa i čekaju svoj trenutak. Lila je sušta suprotnost Eleni. Malena kao i ona, no izrazito ratoborna, prkosna, puna energije i snage koja ruši sve predrasude o djevojčicama. Njih dvije, kao dva najveća kontrasta, od starta su bile velike suparnice u školi.

Od starta se očitavalo njihovo rivalstvo kao i potajna želje Elene da bude što sličnija Lili koja je bila sinonim za hrabrost. Priča se zapetljava kada njihova učiteljica održi mini natjecanje u razredu, gdje su njih dvije odabrane kao predstavnice ženske skupine, a borile su se kontra dječaka. Njihovu skupinu predvodili su sinovi lokalnog don Achillea Caraccia, mještanima poznatog kao vlasnika trgovina i agenta na crnom tržištu, koji je sijao strah njihovim ulicama i rijetko tko mu se usudio suprotstaviti.

Nakon pobjede Elene i Lile, pripadnici muške skupine su nasred ulice krenuli gađati Lilu kamenjem, zato što se usudila suprotstaviti i pobijediti ih te ih ujedno i poniziti pred ostatkom škole. Ondje, iza ugla skrivala se Elena, promatrajući dvoboj kamenjem, odlučno je prišla Lili i pružila veliki kamen kako bi joj pomogla. Pritom jedan od dječaka uspije djevojku ozlijediti, na što joj se ujedno ispričava i potiho odlazi. Nakon toga, njih dvije su postale nerazdvojne i odlučne skupa se boriti za svoj položaj u školi i društvu. Pritom je Lila doživjela još jedan napad i prijetnju, na ulici ju je zaustavio stariji sin don Achillea, držeći ju za vrat udarao ju je i vrijeđao, prijetio da im se makne s puta, da više ne sramoti njega ni njegovog mlađeg brata.

Kroz cijelu prvu epizodu vidimo pokušaje njihove učiteljice da od njih učini snažne djevojke. Ona ih suptilno potiče da razmišljaju drukčije, da se bore za svoj položaj i ne dopuštaju dječacima da ih tretiraju loše. Elena je u Lili vidjela svoj uzor, nešto čemu ona teži, ono što bi ona voljela biti. Odlučila je kopirati njezine korake, ponekad poprilično iritirajući, ali Lili nije smetalo.

Naime, uzevši u obzir njenu buntovnost i naglost u mladoj dobi, svi učenici su je izbjegavali i smatrali neprikladnom djevojčicom za druženje. Zato je i dopustila Eleni da joj se u nevoljama pridruži.

Kada bi Elena ipak ustuknula, Lila bi ju provocirala time da nije dovoljno hrabra i odvažna da napravi promjenu. Njih dvije se izmjenjuju kao oseka i plima u silini emocija, istodobnoj zatvorenosti i naginjanju ka otkrivanju sebe svijetu.

Priča pomno prati i njihove obitelji, susjede i sve mještane. Od malih nogu susrele su se s nepravdom, prevarom i licemjernim ljudima. Shvatile su koliko je svijet u kojemu žive daleko od idealnoga, te kako je većina odraslih odlučna u svojoj namjeri da žive zatvorenih očiju pored svih nesreća, napada i prevara. Nisu željele ostati ravnodušne, željele su promijeniti situaciju, doživjeti drukčije djetinjstvo i utjecati na svoje bližnje.

Lila je zorni prikaz osobe koju nije briga što drugi misle o njoj, ona koja će uvijek reći ono što misli bez dlake na jeziku, ići glavom kroz zid ako treba. Ponekad čak i na svoju štetu, sve kako bi drugima ukazala da čine nešto pogrešno. S druge strane djevojčica je zatvorena, intrigantna, mistična.

Rijetko kome pokazuje pravo lice, skriva svoj strah iza tamnih očiju i odrješitog izraza lica. Elena je uz nju potpuna suprotnost onome što je uz druge prijatelje i roditelje. Lila joj daje snagu i hrabrost, koju je mislila da neće uspjeti pronaći u sebi.

Kroz prvu, usuđujem se reći dramatičnu epizodu nabijenu emocijama i nepravdom, prikazuje se standardan, pomalo i siromašan život radničkih obitelji, koji rado dokoličare naslađujući se tuđim nezgodama, živeći iz dana u dan. Nitko od njih se na obazire na djecu, koja su spremna svijetu pokazati svoju snagu, koja su kontra svega što odražava njihovo društvo/mjesto. Iza kulisa tih svakodnevnih sitnica i radnji, krije se stvarna priča o dvije snažne i od sad zauvijek povezane duše, najprije suparnice a sad najbolje prijateljice.

Prva epizoda završava kao što je i počela, prožeta velom tajni, neočekivanih zapleta i mirisom akcije pomiješane sa strahom u zraku. Djevojčice bace lutkice s kojima su se igrale na cesti, u podrum susjedne zgrade. Taman kada odluče skupiti svu hrabrost i vratiti svoje miljenice, ulaze u podzemni svijet don Achillea, njegovo tajno sklonište i njegove odaje.

Ondje, u mraku, ne pronalaze svoje igračke nego shvate da ih je don Achille skrio u svoju crnu kutiju. Ustuknu, jer su čule korake i vidjele obrise u mraku. Nakon bijega van, odlučile su ipak boriti se za svoje, otići na vrata onoga kojemu nitko nikada došao nije, jer nitko se ne usudi dona tražiti nešto što je već otuđio. Tu, radnja postaje još teža, mračnija i neizvjesnija, te naglo prestaje prikazujući djevojčice kako se drže za ruke i čekaju don Achillea da otvori vrata..

Serija je izuzetno zanimljiva i puna sadržaja i radnji koje istovremeno opijaju i uvlače u svoje problematike. Oduševile su me glumice koje su utjelovile Elenu i Lilu, jer za razliku od odraslih, imaju istančano ponašanje, stav, čvrstinu, odlučnost da prikažu svu surovost svijeta u kojemu se nalaze.

Svidjelo mi se što je cijela epizoda puna zapleta i raspleta, gdje vidimo koliko djevojčice razumiju podijele u njihovom svijetu, te koliko ih one zapravo diraju više nego li ljude s kojima dijele život. U suštini, oko njih dvije se vrti cijela priča, u njima su neizrecive dubine, dualnosti i snaga.

 

S nestrpljenjem očekujem premijeru te nastavak serijala. Pozivam vas ovom prilikom da otvorite vrata svoga doma ovim dvjema hrabrim i drukčijim djevojčicama. Da zajedno s ostatkom zadivljena svijeta promatramo Elenu i Lilu u njihovim usponima i padovima.

Uživajte u vjerno izgrađenim scenografijama, radnji koja se događa u opasnom i fascinantnom Napulju 1950-tih. Dopustite da vas naizgled jednostavne, a nadasve autentične i zanimljive djevojčice uvedu u svoj svijet.

 

Knjigu izdaje: Profil

Omot: meki

Cijena: 129,00 kn

Prijevod: Ana Badurina


Elena Ferrante pseudonim je talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti i taji ga još od objave svojeg prvog romana 1992. “L’amore molesto”. Popularnost je ostvarila romanom “Dani zaborava”, koji je proglašen remek-djelom ženske proze po kojem je snimljen i film u režiji Roberta Faenze.

Nakon objave ”Genijalne prijateljice” uvrštena je među najčitanije autore diljem svijeta. Njezini “Napuljski romani” su tetralogija o dvjema prijateljicama iz Napulja koje nastoje izgraditi svoje živote u brutalnoj napuljskoj sredini.

Tetralogiju čine romani Moja izvrsna prijateljica (2011.), Priča o novom imenu (2012), Oni koji odlaze i oni koji ostaju (2013.) i Priča o izgubljenom djetetu (2014), od kojih je posljednji nominiran za talijansku književnu nagradu Strega.

 

 

Komentari

Neki baner