Strašna priča, O hrabrosti (ili nedostatku iste)
Razmišljanja

Strašna priča

Vrti se internetom jedna slika patke. Vide joj se samo oči i dio kljuna. Popratni tekst ide ovako: Anatidaephobia: strah da vas nekako, od nekud – spremni? – promatra patka.

Da, dobro ste pročitali. Očito postoje ljudi, ili evo barem jedna osoba, koja se boji da ju gleda – patka. Nekako, od nekud. Ta patka nema pametnija posla. Sjedi, ili stoji, i promatra.

A malo i je jezivo, zar ne? Bacilo me u razmišljanje. Kakvih li još fobija ima?

Postoji recimo Nomophobia. Za nju sigurno znate, iako vam je samo ime možda nepoznato. To je strah da će vam mobitel ostati bez signala, ili da ćete ostati bez novca na kartici, ili da će vam se isprazniti baterija do kraja.

Ajde, priznajmo, svi smo ponekad osjetili lagani napad panike kada smo daleko od utičnice otkrili da je baterija na 4%. U današnje vrijeme totalno nedopustivo.

Zatim postoji Optophobia. Strah od otvaranja očiju. Kako, zašto i zbog čega?? Evo ne znam. I što se događa kada takve osobe uplašite, recimo? Okrenu li se instinktivno da pronađu izvor toga što ih je uplašilo? Pa pipaju dok ne napipaju? Ili ipak progledaju. Pa shvate da gledaju i brzo zažmire. Pa shvate da nisu stigli ništa vidjeti i opet otvore oči. Pa opet prebrzo zatvore. Pa otvore. Pa zatvore. Pa ih s vremenom uhvati epileptični napad, onakav što se dobije od previše izloženosti stroboskopima. Pa imaju bitnijih problema. I tako…

Onda imamo Xanthophobiu. Strah od žute boje. E sad lijepo zamislite osobu koja u panici trči i izbezumljeno vrišti, a iza nje se nalazi jedno malo, slatko, pahuljasto, žuto pile. Da. To je to.

Ponudit ćemo joj bananu, možda se smiri.

Zatim, Papaphobia – strah od pape.

Kad pogledamo što se sve događa unutar tih zidina zapravo taj strah i nije toliko neopravdan. Pretpostavljam da od ove fobije  pretežno pati muški heteroseksualni dio populacije. Tko će ga znati zašto….

A pazite sad ovo: Trypophobia – strah od malih rupa. Navodno se te osobe boje predmeta poput spužve i pčelinjeg saća. Nadam se samo da im nitko neće reći da je ljudska koža puna malih otvora. Moglo bi biti veselo.

I zadnja za danas: Phobophobia. Pogađate? Strah od fobija. Vrhunac bizarnosti. Bojite se straha od straha. Strah vas je da će vas biti strah. Svi vi koji sad niste bar zakolutali očima molim pročitati još jednom.

A ja moram ići istražiti postoji li strah od gluposti. Nekakav čudan osjećaj me hvata…

Komentari

Neki baner