Božić, sveti Nikola, pokloni, Ukloni pojam: BLOG: Kad budeš starija BLOG: Kad budeš starija
Cafe

BLOG: Kad budeš starija

Pa zdravo, Milice, sedmogodišnjakinjo! Verovatno se čudiš što ti pišem ovo pismo. Ja, u stvari, mnogo volim da pišem pisma, isto kao ti. Jer kad ponekad želiš nekoga da posavetuješ, uvek možeš ponovo da posavetuješ sebe!

Jednog dana kad dođeš u moje godine, bolje ćeš razumeti zašto ti zaista pišem.

Reci mi prvo, kako ti je u školi? Nije tako strašno kao što si mislila, zar ne? Jesi li počela da učiš strašne matematičke probleme i slovo S? Pazi šta ti kažem, ono će te namučiti. Neka! I treba da te malo izgrde. Valja se.

I dalje se igraš sa Barbikama?

I dalje nam je Barbara omiljena? Pre svega, moram da te upozorim: pazi na malu roze stoličicu od stola za lickanje. Nemoj da je ostavljaš na podu, jer bi mama mogla da je zgazi. Znaš da ona nikad ne gleda da li ima nešto na podu. Bićemo tužni ako je zgazi, tako da probaj da je sačuvaš!

Iako ti je rukopis malo razvučen a slova velika i krupna, a treba ti čitav red da bi ispisala „automobil“, jednom neće biti tako. Vidiš moj rukopis; nije loše ispalo.

Ako se brineš zbog nekih ocena, nemoj! Sve će to da se sredi. Uostalom, ocene dođu i odu, pa posle ne budu važne. Ipak, neke stvari prođe, a budu važne. Zato osećam obavezu da ti dam nekoliko saveta koje bih volela da je meni neko dao.

1) Mačke nikako ne vole kad im seckaš brkove!

Ili da ih budiš dok spavaju! A, kad smo već kod toga, ni kad ih „vozaš“ u maminim čizmamm naokolo. A verujem da ni mamine čizme ne vole da se vozaju. Iako će mačke da nastave da te vole, sečenje brkova  nije lepo.

2) Piši dnevnik!

Mnogo ćeš stvari jednom zaboraviti, a možda su bile za pamćenje. A onda nećeš znati koje su i koliko su važne, ako ih zaboraviš. Kad budeš starija, nešto će ti tek onda delovati važnije nego što je bilo pre.

3) Ubeđuj dedu da ti priča što više priča!

Pazi, ovo je stvarno važno. On je čovek pun priča, pun događaja, života. Nemoj da mu dozvoliš da se provuče bez pričanja priče. Barem jedna dnevno, kao što volimo. I dve ako nam se posle prve ne spava. Ne pitaj me kako ovo znam, ali jednog dana, on će ti reći da ima vremena, da će ti ispričati kasnije, sutra. Prekosutra. Veruj mi na reč da je to jedna od najprevrtljivijih rečenica, „ima vremena.“

Naučićeš da je to bezlična rečenica ili obezličena, ako se definicije nisu promenile. Nemoj da ga poslušaš, jer jednog dana više neće biti ni priča, a ni vremena. I neće imati ko da ispriča sve njegove priče. Tebe neće moći da odbije, uvek si mu bila miljenica. Nećeš sa sigurnošću znati koja je bila poslednja priča, (jer jedna mora da bude da bude poslednja, ako ne pišeš dnevnik!) a moguće ni one kada Voja, Neša i Jelena ukradu žvake, koja nam je bila omiljena. Možda je se sad prisećaš, iako je se ne sećaš u celosti. Ipak, sećaćeš se sasvim jasno momenta u kome saznaješ da postoji taj neodređeni i nedefinisani „ima vremena“ trenutak, koji ne dođe uvek brzinom kojom želiš.

U svakom slučaju, obećaj mi da ćeš jednog dana, kad budeš starija (znam da ne voliš to da čuješ, ne volim ni ja!), opet da pročitaš ovo pismo, pa da napišeš novo. Sedmogodišnjoj sebi, naravno, ali da onda možda i neke nove savete smisliš. Samo se nadam da će barem jedan da bude isti kao moj.

4) Uvek budimo pomalo sedmogodišnjakinje.

Pa i pričajmo o tome, nama, našoj deci, unucima. I pišimo. Dnevnike, pisma. Samo da se, uprkos svemu, nikad ne zaboravi kako je to jednom biti dete.

Izvor: Crna Ovca

Komentari

Neki baner