Jovana Šekularac: Uvijek si birala lakši put
Ljepota Življenja By J.

Jovana Šekularac: Uvijek si birala lakši put

Odustajala si kad god je postajalo teško komplikovano ili besmisleno. Zapravo, sve što je bilo teško tebi je bilo besmisleno. Smisao je u lakoći, govorila si. Ako mogu lako da te volim, voljeću te zauvijek, govorila si. Ako mogu svježinom da ti čuvam postojanost moram svježa i ostati, govorila si…

Uvijek si birala lakši put.

Lepršala si od mene do svijeta i vraćala se nazad taman kad sam sve zaboravljao. Znala si, neću reći ništa. Njegovaću ti svježinu, čuvaću ti postojanost. Skakutala si od jednih do drugih, mirisna i lijepa i svi su te voljeli. Sve je sa tobom bilo lako. Svima.

Kao proljećni vjetar donosila si nadu, budila snove i obećavala sunce. Bila si onaj dašak lakoće kad povjerujemo da
nam je sve dato i da je sve moguće.

Vjerovao sam u to.

Vjerovao sam da znaš sve što druge prije tebe nisu znale. Pustio sam te da vioriš kao zastava po sred mog grudnog koša i da se razlivaš u bojama.

Vjerovao sam da ne treba da te zivkam, da ne treba da te uokvirim, da ne treba da radim ništa od onoga što sam radio oduvijek. Ljubav je lakoća, govorila si, i ja sam ti vjerovao.

S tobom je bilo lako.

Uvijek si birala lakši put. Na svako moje zašto, odgovarala si smijehom. Bacala si mi u lice brige, strahove, strepnje i ludila jer nisi vjerovala u njih. Nisi vjerovala u posjedovanje u treme u zabrinutost. A ja sam ponekad htio samo da si tu. Onoliko koliko je dovoljno meni, ne tebi… Nisi ostajala dovoljno meni, ali si ostajala dovoljno. Svaki put sam želio da ti obećam nešto novo, kako bi poželjela da ostaneš duže. No ti nisi vjerovala u obećanja. Nisi vjerovala u budućnost nisi imala prošlost. Sve što si imala bilo je sad, ovog trena i željela si da tako i ostane zauvijek.

Nisi slušala ništa od onoga što sam govorio, slušala si mi prste. Oni su otkrivali da želim da te svežem. Da te ukrotim, da te volim. Ja sam vjerovao u ljubav u dvoje. Ti si vjerovala samo u ljubav. Htio sam potvrdu da si moja ali ti u potvrde nisi vjerovala. Htio sam samo klimanje glavom ili mig, bilo što, što bi me umirilo u ideji da mi pripadaš. Sad znam, nisi mi pripadala.

Samo si me voljela.

Jednom se neću vratiti znaš? -Rekla si i smijala si se tome.

Bila si mi smiješna i nisam ti vjerovao, jer sam znao da ti u “jednom” ne vjeruješ. I nisi. Ali si vjerovala meni. Vjerovala si mi kad sam ti pokazivao posesivnost koju sam nazivao ljubavlju. Vjerovala si mi kad sam te grlio prejako. Vjerovala si mi kad sam te gledao sumljičavo. Vjerovala si mi. Voljela si me. Sad znam.

Uvijek si birala lakši put.

Jednom se nisi vratila. Tebi je bilo lako, jer si ti samo voljela. Ja sam planirao, ja sam očekivao, ja sam maštao ja sam želio. Ja sam strahovao od svega jer sam te takođe volio. Da te neko pita, rekla bi da je tvoja ljubav bila iskrena. Da me neko pita, rekao bih da je moja ljubav bila iskrena.

Ja sam volio nas, ti si voljela mene. Ja sam volio sve što si u meni budila ti si voljela mene. Ti si željela da volim tebe. Ja sam želio sa voliš nas. Samo mi je promaklo da bez tebe nema nas. Propuštao sam te jer sam planirao. Izmicala si mi jer sam brinuo imaginarne brige umjesto da budem.

Jovana Šekularac: Uvijek si birala lakši put

Ja sam našu priču pretvorio u haos, a ti… Ti si je zapamtila po lakoći.

Ponekad. Kad mi doletiš u jutarnji san, onaj snažni pred svitanje uvijek te nešto pitam. Uvijek ćutiš nasmijana. I tako sam otkrio, ja sam želio riječi ti si željela osjećaje. Dala si mi sve što si mogla ali to nije bilo dovoljno. Dao sam ti sve što sam mogao, ali pogodi? Nije bilo dovoljno.

Ponekad.

Nije dovoljno da oboje misle da žele ljubav. Potrebno je da na ljubav gledaju istim očima. Zbog toga kažu da ljubav nekad nije dovoljna. Jeste. Ali samo ako je dožive na isti način…

Ponekad, se pitam jesi li srećna. Znam odgovor. Tvoja definicija ljubavi je sreća. Lakoća pokreta, svježina. Ti si rođena za sreću.

A ja? Našao sam ono što mi je trebalo. Ona voli to što mi pripada. Voli me onako kako mi je potrebno da bih živio. I hvala joj na tome. Ako me pitaš, volim li je iskreno, reći ću ti da. Ako me pitaš jesam li srećan, reći ću ti da.

Ako me pitaš, što si mi bila… Reći ću ti sve. Bila si upravu. Svako ima svoju definiciju ljubavi.

Komentari

Neki baner