Ništa mi više nismo
Crtice o ljubavi Popularno

Ništa mi više nismo

Trpeće redovi ovih mojih priča. Reči će se poviti, okrnjiti, posiveti. I nikome neću uspeti da sakrijem da je poezija u meni opet zaspala. Pa ti kaži kako to da ti oprostim?

Zatvorili smo krug. Spustili zavese. Stali jedno naspram drugog gledajući se tupo i nemo. Dotle si me doveo da te više ne umem nazvati ni nitkovom ni probisvetom. Da više u meni nema onog žara koji me tera da te psujem i vičem, pa ti uz hiljadu izvinjenja izljubim lice.

Bila sam prokleta među normalnima. Bila sam blagoslovena među ludima. I sve su mogle ove moje ruke svemoćne. Šta sam sada, kaži mi? Kad sam poput čarobnice kojoj su vezali moći i poslali je među običan svet. Šta sam kad mi ništa više nisi?

Sad i da te ožene, ne bi mi u grlu zastao. Tuga je najzad okopnila; hvala joj, prokletnici. Naletim na tvoje obrise tek ponekad na dnu neke čaše, ali već kad muzika stane rasprši se i tvoj lik. Pa bih sad platila bez da pitam šta košta za nekog ko bi me sa mesta pomerio.

Ništa mi više nismo

Ništa mi više nismo.

I razumna bi se radovala. Što joj je srce čitavo, što konačno spava bez snova, što je svoja i slobodna. Ali kakva je to sloboda? I ko još želi mirno da spava?

Volela sam te toliko da sam u jednom dahu mogla ispisati hiljadu stranica. Da sam sa povezom preko očiju mogla čitavu planetu obići; pešice i bez straha. Volela sam te tako da sam samo od te ljubavi mogla živeti naredna tri života. Zatrovana ili izlečena tobom, koga briga; bila sam čarobna. Sa džepovima punim proleća.

A kakav je to pisac kad u njemu nema ljubavi ni gladi? Kakav je, ako mu tuga ne sedi na ramenu?

Čačnem nekad stare rane, tek da vidim hoće li umeti da krvare. Ali ne vredi, to si ti i hteo- da prođe. Da bi mogao čiste savesti da živiš. Ja sam, luda, želela da traje doveka. Pa sad gledam u to precenjeno plamteće sunce i čeznem za onom olujom. Luda, nego šta.

Ništa mi više nismo.

Ni rod ni pomoz’ bog.

Tuđa će srca izgarati plamenom vatre koju smo mi ugasili. Izbledeće pisma koja sam ti pisala i niti jedno se neće prenositi vekovima, poput predanja, sa skrivenom legendom o ljubavi kakva se ne pamti do tad. Mi smo propustili, odustali, prokockali zlatnu šansu.

Zatvorili smo krug. Pozornicu prepustili spretnijima. Okrenuli leđa jedno drugom i otišli svako svojim putem. Dotle si me doveo da se za tobom više ne umem ni osvrnuti, uzdahnuti, niti ti se u zagrljaj baciti. Da sam bez reči sasvim ostala, što kletih, što opojnih. Eto na šta smo spali.

Sad i da me udaju, ne bi ni trepnuo. Tvoji prsti moju kožu više ne pamte; hvala vasioni, prokleta bila. Naletiš na mene tek ponekad, u nekoj pesmi poznatoj staroj, pa stanicu odmah od nelagode menjaš. A životom bi platio da opet za nekim onako kolena klecaju.

Ništa mi više nismo

Bio si uklet među smrtnicima. Bio si pomilovan među besmrtnima. I celu si me u šaci imao. Šta si sada, kad si ostao praznih ruku? Šta si kad te u meni nema?

Ništa mi više nismo.

I ne znam kako smo to uspeli. Kad bih u tim očima na trenutak samo prepoznala bar tragove onoga koga sam zavolela, možda bih se i drznula da pitam. Ovako, teško da ću ikada znati.

I da žmurimo, i da ne žmurimo; naše je čudo isteklo. Sad svakom svoje, natrag u obične živote i obične sreće. Do neke sledeće ljubavi… Koja, prokleta bila, neće biti ni nalik ovoj.

Dragana Stanić

Komentari

Neki baner