Aleksandra Bursać: Znaš li željeti

Mogu, kad hoću. Mogu ako hoću. Sve mogu, samo što sve neću. Dakle, razumijete? Sve je stvar izbora, sve je stvar vas samih. Ama baš sve, sve i jedna sitnica koja se dogodi, koja se zadesi koja ispadne. Čak i ti sam. Ono si što biraš biti.

Možda čak nekad nisi svjestan da si zapravo ti sam odabrao to što jesi, ali ako se malo dublje zagledaš i malo bolje razmisliš shvatićeš da si tačno ondje gdje te je tvoja želja odvela, gdje te je tvoj vlastiti izbor odveo.  Tako si nekad i što ne misliš da si odabrao  ali se nekako desilo zbog tvog izbora, kao posljedica. Svaki vam je dan izbor i sve što napravite, sve što uradite sve je proizvod vaših vlastitih odluka.

Dakle samim tim vi ste proizvod vaših odluka! Da! Sve što jeste ili niste je zapravo ono što ste odabrali biti ili ne biti. Ako ste samo mislili da ćete određenim izborom biti nešto drugo nešto što ste ispali, pa gotovo. Ovdje zablude nemaju na snazi. Dobro, onda kada sve sumiramo,kada shvatite da ste ono što ste sami poželjeli i odabrali, kada shvatite koliku to snagu ima vaša vlastita želja, recite mi šta biste to vi željeli biti? Ili bolje da kažem, šta to mislite da želite biti?

Pazite, želja je opasna.

Lako je poželjeti, ponese te trenutak, ponese te emocija, zanesenost, rasejanost i trenutno raspoloženje pa pustiš sebe da poželiš. No da li si svjestan snage želje? Da li si svjestan opasnosti koje želja nosi? Da li se prije nego zaželite, da li se dobro zamislite imate li uopšte snage nositi se sa svojom željom? Da li biste podnijeli njezino ispunjenje? Da li ste dovoljno dobri za nju? I šta ćete ako vam se ona stvarno desi? Ako se zaista ostvari, da li ćete onda biti zadovoljni i kako to ide sad dalje?

Stvar je ta da mi zapravo ne znamo šta želimo.

Ne, ne znamo. Ne znamo jer mi ne možemo odrediti šta je dobro za nas. Ne možemo biti racionalni kada je riječ  o nama samima pa onda vrlo često griješimo misleći da želimo nešto što zapravo nikako nije za nas. Ne odgovara nam, ne paše  i ne donosi ništa dobro. A mi ipak silno želimo da nam se baš to desi. Silno nekad čak i iz dubine duše, te prizivamo sreću ne bi li nam se želja ostvarila. Samo zbog toga što ne znamo. Neke želje mogu biti i opasne, a mi, opet, nismo te opasnosti svjesni. Ja uvijek kada ovako “stvaram” neke mudrosti polazim od sebe same, vodim se tim da neko dobije izbor da uči iz mojih grešaka umjesto iz vlastiti pa  kako kome volja. Dakle, da, stali smo kod mene. Šta da vam kažem o tome?

Aleksandra Bursać: Znaš li željeti

Pa svakako mogu reći da su me neke od mojih želja odvele su ravno u propast.

Tamo gdje nikako nisam željela da budem, no u tom trenutku kada se želja javila u meni činila se tako ispravnom, tako dobrom i tako realnom. Govorili su mi neki ljudi da malo zastanem, da malo bolje promislim o tome no naravno da nisam slušala. Ne jer sam mislila kako najbolje odluke za sebe samu mogu donositi ja. No ispalo je da moja želja nije bila za mene. Možda za nekoga drugoga jeste, zato ne mogu reći da je bila pogrešna, jednostavno nije bila dobra za mene.  Nažalost ne možeš da znaš koja je želja dobra a koja nije, koja će dobro a koja loše ispasti. Nisam ni ja i desilo mi se to da sam se zadesila tamo gdje nisam željela da budem I radila ono što nisam željela da radim. Od tada sam postala malo opreznija sa željama.

Šta hoću da vam kažem? Pa valjda svašta i valjda ništa.

Zavisi ko čita, zavisi ko šta misli. Zavisi koliko je ko spreman da čuje. Zavisi i ko koliko želi i koliko ne želi. Puno je tu tih “zavisi”. Hoću da kažem da se čuvate vas samih, vaših želja i da pažljivo birate i želite svoje želje. Da ih čuvate brižljivo i dobro sve preispitate prije nego vam se duša napuni njima pa se svom silinom obruši na univerzum svojim vapajem za njihovim ostvarenjem. Nije uvijek vaša riječ najpametnija, nije uvijek vaš izbor najbolji.

Pričekajte nekad, ako vam nekad neko nešto pokuša reći, možda posavjetovati ako ništa makar ga saslušajte. Možda je baš taj neko prepoznao sebe i svoju grešku u vama pa hoće da pomogne, možda vas baš taj naizgled nebitan razgovor spasi neke sudbine na koju niste bili spremni. Da, želite, ali pažljivo. Da, želite samo pazite šta. JEr, znate, želja zna biti opasna.

Komentari